Дружеството Инса ойл на бизнесмена Георги Самуилов отвърна във вторник

...
Дружеството Инса ойл на бизнесмена Георги Самуилов отвърна във вторник
Коментари Харесай

Инса ойл контраатакува Асен Василев с жалба до прокуратурата

Дружеството " Инса ойл " на предприемача Георги Самуилов отвърна във вторник на " удара " на вицепремиера Асен Василев, като прати сигнал против него в прокуратурата. В неделя финансовият министър упрекна компанията, дружно със " Сакса ", в нелегално държание, довело до повишаване на цената на горивата.

" За бензина стана ясно - " Инса ойл " и " Сакса " са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има причина за това ", сподели Василев пред бТВ. На забележката на водещата, че въпреки всичко те не са създали нещо нелегално, Василев опонира, че всяване на суматоха, опит за операция на пазара и господстващо състояние са противозаконни дейности, заслужаващи тежки санкции.

На идващия ден, като бе обявено, че съгласно комисията може да се направи основателно съмнение за съществуване на неразрешено картелно съглашение сред сдруженията " Сакса " ООД и " Инса ойл ".

От началото на годината има наклонност за повишаване на горивата, само че в интервала 2-3 март покачването е най-значително. Средната цена на бензин А-95 доближава 2.78 лева./л, а на автомобилния дизел – 2.82 лева./л. В това време най-скъпи са били горивата на бензиностанции от веригите " Круиз " и " Инса ойл ". На 2 март на " Круиз " бензинът е коствал 3.14 лева, а дизелът 3.15 лева Веригата " Инса ойл " е продавала бензин и дизел за 2.98 лева

" Във връзка с в предаването на бТВ " Защо, господин министър? ", от " Инса ойл " заявяваме, че още на 5 януари 2022 година дружно с други български петролни компании сме предложили на държавното управление съответни ограничения, които да понижат цените за българските консуматори. В отговор на това бяхме извикани на среща на " четири очи " с неразбираем подтекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон ", оповестиха от " Инса ойл ".

Според сдружението " пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е съвсем монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните ". Допуска се, че усвоеният от това запас евентуално отива за финансиране на войната в Украйна.

" Инса ойл " упреква Асен Василев, че се е договорил с " ЛУКойл " за " манипулиране " на цените на горивата, което било непазарна интервенция, поставяща в неравностойно състояние българските вносители на горива и представителите на интернационалните вериги.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР