Древно светилище на възраст около 800 години е било открито

...
Древно светилище на възраст около 800 години е било открито
Коментари Харесай

Светилище на 8000 години край Созопол

Древно светилище на възраст към 800 години е било намерено при строителни действия на къмпинг Градина наоколо до черноморския курорт Созопол. Археолозите се натъкнали напълно инцидентно на скъпата находка.

Група археолози, ръководени от експерта по праистория Петър Лещаков от Националния археологически институт, правили изследвания в региона, където се строел туристически комплекс, и попаднали на останките от праисторическо светилище. Те уведомили притежателя на имота компания „ Стар Мил " за находката си, който се съгласил да спонсорира разкопките на археолозите.

Обектът е най-ранният открит по Черноморието и един от най-ранните на Балканите. В шахта, с дълбочина близо шест метра, археолозите намерили и части дърво, което датира от третата четвърт на шестото хилядолетие преди Христа и на процедура е най-старото дърво, откривано по земите ни. Светилището е ситуирано на повърхност от към 10 декара, а дебелината на културния слой е към един метър.

Открити са и три праисторически гроба, които датират от ранната бронзова ера. Според археолозите това е първият регистриран праисторически некропол по Южното ни Черноморие. Той дава скъпа информация за обществената конструкция и религиозните традиции на популацията, обитавало тези земи през трето хилядолетие преди Христа. Точната датировка на гробовете ще бъде открита посредством профилирани проучвания от експерта по балканска праистория доктор Зои Цирцони.

Другата скъпа находка е обвързвана с най-ранните форми на металодобив - медни части от втората половина на петото хилядолетие преди Христа.

Реликвите открити при разкопките се съхраняват в созополския музей.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР