Древният град Бечин, който е в предварителния списък на ЮНЕСКО

...
Древният град Бечин, който е в предварителния списък на ЮНЕСКО
Коментари Харесай

Реставрираха замък, съхранил най-голямото османско съкровище...

Древният град Бечин, който е в предварителния лист на ЮНЕСКО за международно завещание, се намира в Милас в окръг Мугла и е бил столица на княжество Ментесеогулари.

Районът е по-известен с намиращия се на 30 км. прочут егейски курорт Бодрум. Но целия окръг Мугла е кондензиран с десетки исторически обекти, защото е люлка на антични цивилизации.


Професор Кадир Пекташ, началник на екипа за разкопки, сподели пред Анадолската организация, че античното населено място Бечин датира от 2000 година пр.н.е., само че е спечелил своето значение по време на султаната Ментесеогулари през 13 и 14 век. Екипът е провел възстановителни работи на обекта, както и редица други разкопки в града.


Тези дни завършиха реставраторските действия по старинна турска чешма. Тя е издигната по време на княжеството Ментезе и е със заострени арки, типични за този интервал.

„ Реставрационните работи по замъка и крепостните стени също са пред своя край, като се чака този сезон мястото да се превърнее привлекателен туристически център. “, сподели той.

Замъкът, който е на 5 километра от Милас, е издигнат през византийския интервал и при построяването му са употребявани камъни от антични здания, изобилстващи в близост.


ЮНЕСКО разказва Ментесеогулари като един от „ най-важните “ султанати, които съществуват в Западния Анадол, които се одобряват като първите заселници, формиращи началото на Османската империя.

„ Архитектурните остатъци на град Бечин освен символизират западноанадолската архитектура от този интервал, само че и формата на първите турски селища в този район “, се споделя в описанието на ЮНЕСКО.


Археологическият обект в Бечин е редовно разкопаван от 1972 година и през 2000 година е открито голямо богатство от монети, 60 000 от които са от османския интервал.

„ Това е освен най-голямото богатство, което в миналото е било намерено в Турция при археологически разкопки, само че и най-големият набор от османски монети, който в миналото е бил открит “, прибавят от ЮНЕСКО.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР