Древните гърци са почитали богинята на земеделието, плодородието и зараждащия

...
Древните гърци са почитали богинята на земеделието, плодородието и зараждащия
Коментари Харесай

Богинята Деметра и хората, хлябът и животът

Древните гърци са почитали богинята на земеделието, плодородието и зараждащия се живот Деметра с тайнствени ритуали. Говоренето за церемониите било неразрешено и се наказвало със смъртна присъда. Германският. Въпросните ритуали са известни още като Елевзински мистерии.

Преди науката да изясни на човечеството за какво съществуват разнообразни сезони, главно митологията е предоставяла нужните отговори, написа създателят на немското издание Николо Шмитер. Гръцката митология разполага и с една колкото трагична, толкоз и правдоподобна легенда за настъпването на зимата.

Хадес отвлича Персефона

Хадес, богът на подземното царство, откраднал Персефона, дъщерята на богинята на плодородието Деметра, за своя брачна половинка. В продължение на 9 дни Деметра търсила детето си. Чак на десетия тя схванала от Хелиос, бога на слънцето, за отвличането. Обезсърчената Деметра се отрекла от света на боговете и почнала да се скита измежду простосмъртните. Така тя пренебрегнала отговорностите си на богиня на плодородието. Вече не покълвало нито едно растение. Нещата изглеждали по този начин, като че ли животът на земята е пресушен, написа немското издание. 

Според гръцката митология Деметра потегля да търси щерка си Персефона, отвлечена от ХадесСнимка: Vasilis Rebapis/ANE/Eurokinissi/picture alliance

Зевс обаче, разчувстван от жертвоприношенията на хората, не желаел човечеството да загине. Затова убедил Хадес да освободи Персефона. Но богът на подземното царство я омагьосал със семена от нар малко преди завръщането ѝ. Така той я задължил да остава с него в продължение на една трета от годината, през което време тя ставала богинята на подземния свят, напомня ЗЦ.

Елевзинските мистерии

Деметра към този момент била успокоена, само че всяка година скърбяла в продължение на четири месеца - времето, през което щерка ѝ била изчезнала. Това били четири дълги месеца, през които не цъфтяло съвсем нито едно растение, а земята оставала неплодородна - сезонът на зимата.

Докато измежду хората Деметра се открила в Елевзина, на към 30 километра от Атина. На това място тя посветила хората в тайните на земеделието. Жителите построили в нейна чест храм и организирали Елевзинските мистерии. 

Те се състояли от две елементи. В началото на пролетта и зимата се провеждали разнородни церемонии и ритуали. Те можели да бъдат посетени от всички - от мъже и жени, от свободни и плебеи, от гърци и негърци. За кръга на отдадените обаче е съществувала една сериозна измама, написа " Зюддойче цайтунг ": Всеки, който разказвал за това какво включват церемониите, бил застрашен от смъртно наказание.

Деметра, майката на ПерсефонаСнимка: imago/United Archives International

Първоначално ритуалите пресъздавали легендата за Деметра. Участниците имитирали скръбта на богинята и блуждаещото ѝ пътешествие. Подобно на Деметра, те също постели. През есента в огромна върволица отдадените изминавали пътя от Атина до Елевзина. Често поклонниците достигали до няколко хиляди души. Всичко това било преплетено със свещени танци и жертвоприношения, четем още в обявата на " Зюддойче Цайтунг ".

Двата дара на Деметра

" Вътре, в доста човешката история на една майка и една щерка (Деметра и Пресефона), стои и една друга история. Малко по-обикновена, само че даже още по-важна ", написа на собствен ред  " Ню Йорк Таймс ". " Гръцката дума за зърнени култури е dimitriaka. Деметра става Церера в римския мавзолей, откъдето идва и понятието ни за зърнени култури. Деметра е дала на човешкия жанр два дара: завръщането към живота, олицетворено от Персефона, и култивацията на зърнените култури. И двата дара са явно свързани. Именно храната е онази, която дава опцията за живот. А хлябът е самата същина на живота. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР