Древна цивилизация в Иран е признала трансполовите хора още преди

...
Древна цивилизация в Иран е признала трансполовите хора още преди
Коментари Харесай

Древна цивилизация в Иран е признала трансполовите хора още преди 3000 г.

Древна цивилизация в Иран е признала трансполовите хора още преди 3000 година , разкрива изследване, представено от израелския вестник " Аарец ".

Изданието отбелязва, че към края на 2018 година администрацията на Доналд Тръмп е заета с лишаване формалния статут на трансполовите хора в американското законодателство. " Аарец " написа, че откритията могат да шокират Белия дом, който се пробва да отстрани нещо, което е п ризнато от доста човешки общества преди хиляди години.

Загадъчната цивилизация в Персия евентуално е приела разнородни полови идентификации с признание съществуването на трети пол с изключение на " мъжки " и " женски " още преди 3000 година

Тази доктрина се основава на статистическо проучване на артефакти, открити в гробници в Хасанлу - антично място на хиляди години, ситуирано в сегашен Северозападен Иран.

Проучването обърква догатките на археолозите по отношение на половите в античните цивилизации и също акцентира, че в доста незападни общества - в предишното или сегашното - има небинарна полова еднаквост.

Когато се открият човешки остатъци при археологически разкопки, откривателите откриват пола, в случай че е допустимо, въз основата на морфологията на скелета или предмети, открити в гроба. Но с цел да отстраняват предубеждението, създателите на изследването са употребявали логаритъм от стотици артефакти , открити в 51 гробници в Хасанлу. Една част от артефактите се асоциират с женския пол, а други с мъжкия. Но логаритъмът също демонстрира, че 20% от гробниците в Хасанлу съдържат трета група от предмети : необикновена композиция от артефакти, които са свързани и с двата пола.

Например в една гробница с мъжки скелет са открити остриета за стрели , които обичайно се преглеждат като мъжки артефакт и щифт за облекла, който в културата в Хасанлу е най-женският предмет.

В друга гробница са открити острие и железна чаша за пиянство, а също по този начин игла и щифт за облекла. Според откривателите наподобява, че покойникът е правил мъжки ритуални действия , само че също по този начин е носил женски облекла . Биологичният пол на този мъртвец не е прочут.

Така учените са разкрили, че има и междинна категория, макар че не са изцяло сигурни по какъв начин може да се удостовери, че артефактите са маркери на пола.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР