Древна Гърция е свят, доминиран от мъже – те заемат

...
Древна Гърция е свят, доминиран от мъже – те заемат
Коментари Харесай

Оракулът на Делфи: Когато цяла Древна Гърция слуша една жена

Древна Гърция е свят, доминиран от мъже – те заемат най-високите позиции в обществото и се бият на бойното поле. Всички те обаче, от най-обикновения селяндур до самият император, търсят препоръките на един човек – и този човек е жена.

Комуникацията с господ не е по никакъв начин дребен въпрос и не на  всеки може да се разреши или да му се гласоподава доверие да служи на тази позиция. Решено е, че една чиста, целомъдрена и почтена млада девственица ще бъде най-подходяща за такава божествена роля. Има обаче един минус – красивите, млади девици притеглят вниманието на мъжете, които търсят препоръките им, което води до изнасилвания и съответно съсипване на оракулските им качества. Така последователно по-възрастните дами, на минимум 50 години, стартират да запълват длъжността (те въпреки всичко по традиция носят древните облекла на девиците).

Тези по-възрастни дами постоянно са някоя от жриците на храма в Делфи, само че може да са и всеки почитан човек родом от града. Образованите знатни дами вдъхват повече доверие, само че даже селянките имат опция да извършват тази функционалност. Тези от тях, които са женени, би трябвало да се откажат от всяка фамилна отговорност и даже от самоличността си. Да бъдеш пророк значи да поемеш антична и жизненоважна роля – такава, която надвишава самия теб. Тези оракули, наричани пития, са толкоз значими за гръцката цивилизация, че е от значително значение да не се въздействат от нищо, тъй че децата, съпрузите и всевъзможни връзки с предходния им живот би трябвало да бъдат прекратени в интерес на Аполон и боговете.

Причината за възходящото им значение е елементарна – пития дава верни и значими отговори. За една амбициозна и религиозна цивилизация тази доста образна и вокална връзка с боговете е третирана с най-голямо почитание. През деветте най-топли месеца на всяка година, на седмия ден от всеки месец, пития приема въпроси от всички членове на гръцкото общество. Това би трябвало да отразява вярването, че Аполон напуща храма през зимните месеци.

След като се пречисти посредством пост, пиянство на светена вода и къпане в свещения Касталийски извор, пития е подготвена да заеме позицията си – на стол над зейнала цепнатина, където съгласно митологията е надвит античен питон. Изпаренията от тялото му ще я облеят и по този начин тя ще влезе в царството на божествата.

 John Collier - Priestess of Delphi

Точният генезис на тези вълшебен пари – в случай че приемем, че в действителност не са в действителност от гниещите остатъци на питон – остава мистерия. Разкопките на руините на храма през 19 век не разкриват типа на пещерата или дупката в земята, които археолозите чакат да намерят, тъй че през по-голямата част от 20 век учените считат, че те са единствено митологично място. Така е до края на 80-те години, когато нов екип от учени още веднъж взема решение да изследва руините. Скалите, които те откриват под храма, са варовици и са счупени от два разлома. Това едва ли е съвпадение. Групата допуска, че тектоничните придвижвания и античните трусове предизвикват търкане на тези разломи. В композиция с изворната вода, която тече под храма, метанът, етиленът и другите газове се издигат през процепите непосредствено в свещеното място. Ниското помещение с лимитираната вентилация и неналичието на О2 би спомогнало за увеличаване на резултата на газовете и индуциране на транс-подобните положения, изпитвани от оракулите.

Други допускат, че трансовете на оракула може да са провокирани от змийска отрова, изключително тази на кобрата, за която е известно, че е халюциногенна. Разбира се, една от най-популярните теории, обясняващи положението, е, че оракулите просто се преструват.

 Claude Lorrain 027

Делфи

Обратно в Древна Гърция, откакто историята за дамата, която може да поддържа връзка с боговете, се популяризира, стичат се тълпи, с цел да приказват с нея. Мнозина пътуват с дни или даже седмици, с цел да стигнат до Делфи. След като идват, те претърпяват натоварен разпит от храмовите свещеници, които дефинират дали обстановките им са същински и ги инструктират по какъв начин по-правилно да формулират въпросите си.

Одобрените по-късно би трябвало да преминат през разнообразни обичайни процедури, като да вземем за пример да носят лаврови венци в храма. Също по този начин те са насърчени да дават парично подаяние, както и животно, което да бъде принесено в жертва. След като животното е принесено в жертва, червата му са изследвани и в случай че се възприемат за неподходящи, човекът  може да бъде отпратен да си върви.

Накрая му е разрешено да се приближи до пития и да зададе въпроса си. Според някои истории оракулите дават отговорите си непосредствено, само че съгласно други пития ще изрече неразбираеми думи, които свещениците ще „ преведат “ в стихове. След като получи отговора си, индивидът се прибира, с цел да работи по съвета на оракула.

Отговорите или техните преводи от храмовите свещеници постоянно наподобяват съзнателно дефинирани, тъй че, без значение от резултата, оракулът постоянно да наподобява прав. За търсещият съвет  е извънредно значимо да обмисли деликатно думите му, по който да рискува неприятна годишна продукция или даже проваляне на цяла войска.

Скоро никой не взима значимо решение преди да се съветва с оракула на Делфи. Не единствено гърците, само че и задгранични високопоставени лица, водачи и крале пътуват до града, за да получат опция да зададат въпроса си. Тези, които могат да си го разрешат, заплащат огромни суми, с цел да преминат бързо през дългите опашки от поклонници и елементарни хора. Използвайки тези дарения, храмът се развива и придобива все по-голяма значителност. Изглежда, че Делфи извършва личното си пророчество като става център на света, и притегля доста гости за игрите в Питий – предходник на Олимпийските игри. Под въздействието на изказванията на оракула Делфисе трансформира в мощен и проспериращ град-държава. Оракулът седи в центъра освен на града, само че и на самата велика гръцка империя. Без неговата консултация не е взето нито едно значимо решение и по този начин в продължение на близо хиляда години позицията на може би най-голямото политическо и обществено въздействие в античния свят е заета от жена.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР