Древен Египет се асоциира в съзнанието на съвременните хора с

...
Древен Египет се асоциира в съзнанието на съвременните хора с
Коментари Харесай

Изобретенията на древните египтяни, които са в употреба и сега

Древен Египет се асоциира в съзнанието на актуалните хора с пирамиди и фараони, с фетиш към задгробния живот и множеството богове, които са минали и у други нации. Египет от древността се свързва с мистични показа за богата и процъфтяваща цивилизация, криеща към момента доста секрети и неразгадани енигми.

И някъде встрани остават действителните изобретения, които използваме ежедневно през днешния ден, без да си даваме сметка, че ги изискуем на античните египтяни. Ето някои от тях:

Обувките на токчета

 Изобретенията на античните египтяни, които са в приложимост и в този момент Снимка: instagram.com

Дамите, които държат на елегантната и съвременна визия, носят високи токчета. Те са знак на изтънченост на дамския жанр, на женската хубост и изящност. Едва ли през днешния ден някой си дава сметка, че това откритие ни е в завещание от античен Египет. И не фараоните или жреците, които са съставлявали висшето съсловие, са носили токчета, а елементарните селяни. Тогава токът на обувката е имал единствено практична приложимост, служел е като опора, с цел да вървят хората по-лесно из разораната равнища.

В Египет произвеждали обувките от папирус. Първоначално единствено фараонът и най-близкото му обграждане са удостоявани с достойнството да вървят обути. Това не се отнасяло за брачната половинка на владетеля. Тя не била от кръга на доближените му и ходела боса, както всички останали жители.

Хартията

Още преди към четири хиляди години преди новата епоха египтяните основали едно от най-значителните си от днешна позиция открития - хартията. Тогава се наричала папирус. Материалът бил тип тръстика. Първообразът на хартията бил сходен на дебела хартия и бил извлечен от едноименното растение - Cyperus papyrus в долината на Нил. След обработка тя се превръщала в твърд лист с лицева и опака страна, като главният текст, нормално някакъв документ, се пишел на лицето. Когато текстът бивал сменен с нова заповед и станел непотребен, на противоположната страна били записвани стихове или други творби.

Химикалът

Универсалното помагало за писане е употребено за първи път преди новата епоха тъкмо в Египет. Разбира се, то прекомерно малко приличало на актуалното средство. Като химикал тогава употребявали скотски кости, железни пръчки или даже остри скални парчета. Постепенно се минало на по-удобни материали. Пръчицата била сменена с тръстиково перо и мастило, с което пишели върху папируса. Изписването на писмени знаци било същинско изкуство, за което били нужни дълги години на образование и писарите били ценени чиновници.

Водният часовник

 Изобретенията на античните египтяни, които са в приложимост и в този момент

Слънчевите, наред с водните часовници, които са египетско откритие, се считат за най-древни. Водните часовници съставляват механизъм, с който се мери времето, като се контролира струята на водата. Съдът нормално е цилиндър или конус, на дъното на който се прави отвор и през него водата тече капка по капка. Отворът би трябвало да бъде подобен, че течността да тече постепенно и напълно ритмично. Тя би трябвало да изтича изцяло. Този апарат за отчитане на времето бил дело на Ктесибий, грък от град Александрия, и станал факт през ІІІ век преди Христа. Времето се отчитало непрекъснато, уредът стоял в помещение и не се влияел от атмосферните условия. Любопитно приложение на водния часовник е потреблението му за отмерване на времето за речите на ораторите в античността.

Презервативът

Звучи изненадващо, само че концепцията за контрацепцията е прекомерно остаряла, още от древноегипетско време. Доказателството се намира в Националния музей в столицата на Египет - Кайро. Там в ревюто може да се види торбичка от кожа. За нея настояват, че е първият презерватив, прочут на човечеството, и е носен от фараона Тутанкамон. Той е станал държател на Египет на 9-годишна възраст и е управлявал до гибелта си на 18-годишна възраст. Дали Тутанкамон е употребил средството сред 1343 и 1325 година преди новата епоха, когато е управлявал, е противоречиво, само че е реалност, че египтяните употребявали обвивки от плат при полови контакти, главно с цел да се предпазят от заболявания, не толкоз от нежелана бременност.

Ако се има вяра на изказванията, в тези антични времена презервативите имали и друга, странна от днешна позиция, функционалност. Те служели и като декорация за мъжете. Започнали да го създават от скотски вътрешности, украсявали ги със скъпоценни камъни и в най-тържествените моменти ги носели начело на гърдите, закачени на връхните облекла, както в този момент носят медалите.

Пастата за зъби

 Изобретенията на античните египтяни, които са в приложимост и в този момент

На египетските изобретателни мозъци изискуем и пастата за зъби. Тя е в действителност доста антично изобретение на жителите по течението на Великата река. Има доказателства, че още отпреди пет хиляди години в Египет са правели паста за зъби. Стривали на прахуляк разнообразни субстанции - горени черупки от яйца, пемза и други съставки, само че точната рецепта към този момент е изгубена.

Първата бира е създадена в античен Египет

 Изобретенията на античните египтяни, които са в приложимост и в този момент

Днес бирата е обичано пиво на доста хора от всички континенти и страни. Марките бира са неизброими, усетите, които се оферират, са най-различни. Дължим кехлибареното пиво на античен Египет. Там тя е била съществена храна дружно с хляба. Употребявала се от всички - от фараона, до селяните, консумирали я даже децата. Произвеждали я в по-сладък и лек вид и по-силно алкохолна. Леката бира се консумирала денем, а по-силно алкохолната вечер и на празници. Била толкоз значим детайл от живота в Египет, че се употребила като разплащателно средство. Строителите на пирамидите получавали 4-5 литра бира дневно като отплата. Египтяните я популяризирали измежду останалия древен свят.

Ключалки за врата

Вратите на домовете си заключвали както в античен Китай, по този начин и в Египет, още преди новата епоха. Бравите на домовете на фараоновите жители били от дърво с елементарен, само че ефикасен механизъм за заключване.

Медицински постижения

Днес животът на доста хора се избавя всекидневно със комплицирани медицински интервенции. Трудно е да се повярва, само че хората, които по този начин и не достигнали до изобретяване на колелото, правели надалеч по-сложни неща. При проучване на мумиите са открити следи от комплицирани и от днешна позиция интервенции - сърдечен байпас, трансплантации на органи и други. Даже по този начин стилните пластични интервенции имат своите първи опити в Египет. Не е ясно по какъв начин са правели такива комплицирани интервенции, нито с какви принадлежности.

Играта на боулинг

 Изобретенията на античните египтяни, които са в приложимост и в този момент

Дори някои модерни игри не са били непознати на античните египтяни. При разкопките на остаряло египетско населено място наоколо до столицата е открита зала за игри. Мястото е датирано отпреди 3200 години преди Христа. Има следи от издълбани алеи и разнообразни по величина топки с дупки за пръстите. Няма останали писмени сведения по какви правила и по какви случаи се е играело, само че играта е изцяло разпознаваема.

Първият антибиотик

Официално през днешния ден знаем, че антибиотиците са откритие на ХХ век. Първообразът на лекарството обаче е в древността, още веднъж в Египет. Лекарите тогава са употребявали плосък самун с мухъл, с който лекували гнойни рани. Лекарството работило.

Първата полиция е основана в античен Египет

В интервала на Средното царство, сред 2050 и 1800 година преди Христа най-верните воини на фараона и непознати наемници, съпроводени от кучета и маймуни, охранявали храмовете, площадите на градовете и висшите пластове на обществото и колесниците им. Те съставляват прототип на актуалната полиция и се приближават напълно компактно до нейните днешни функционалности.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР