Драстично увеличаване на случаите на коронавирус отчитат повечето балкански страни

...
Драстично увеличаване на случаите на коронавирус отчитат повечето балкански страни
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Драстично увеличение на случаите на ковид регистрират множеството балкански страни през последната седмица под въздействие на все по-разпространения вид Омикрон. Някои от страните на Балканите тази седмица сложиха безспорните си върхове по брой на новозаразените с КОВИД-19 от началото на пандемията, а някои оповестиха за появяването на така наречен флурона - композиция сред грип и ковид. Следва новото за седмицата по страни:
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 29592
АЛБАНИЯ

Полицейският час в Албания сред 23 и 6 часа бе върнат от 1 януари след разпускането поради Нова година, която жителите на страната прекараха със събирания на площадите, фамилни тържества и претъпкани заведения за хранене макар предизвестията на епидемиолозите за рисковете от всеобщите събирания без защитни ограничения.
Вчера страната записва рекордните 1236 от общо 5694 направени теста в страната. Почти половината от случаите са в столицата Тирана.
Според международната статистика 36,3% от популацията на страната са изцяло имунизирани. По данни на албанските здравни управляващи 47,7% са изцяло имунизирани към 3 януари 2022 година, а 6,7 % са приели бустерна доза ваксина против КОВИД - 19.

От 4 януари в страната влязоха нови ограничения против разпространяването на КОВИД-19, съгласно които заетите в супермаркетите, обществената администрация и комерсиалните центрове би трябвало да показват документи за имунизация, с цел да отидат на работа. Тези, които отхвърлят да се имунизират, би трябвало да показват негативен PCR тест на всеки пет дни. Разходите по теста са за тяхна сметка.

Забранено е влизането в страната на лица, които са посещавали Южна Африка, Кения, Ангора, Замбия, Ботсвана или Сенегал през последните две седмици. Изключение се прави за жители на Албания или лица с непрекъснато местопребиваване в страната, които обаче би трябвало да се слагат под карантина за две седмици. При влизането в Албания пасажерите би трябвало да показват документ за имунизация, резултат от PCR или бърз тест или уверение за преболедуване на КОВИД-19. Децата под 6-годишна възраст са освободени от тези условия. Онези пасажери, които не се съобразят с това предписание, се слагат под десетдневна карантина, след която би трябвало да се подложат на нов тест.

Забранени са свижданията в лечебните заведения. Маските са наложителни на всички публични места, в това число и магазините.

Не се разрешава събиране на повече от 50 души на едно място. Културни и спортни събития обаче могат да се организират при запълненост на потенциала до 30 %.

БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА

В босненската Република Сръбска бе доказан първи случай на флурона. Пациентът е роден през 2000 година и е в устойчиво положение.

За последното денонощие, за което има изнесени данни, в Босна и Херцеговина са регистрирани 2093 нови случая на КОВИД-19 от 6385 тествани проби, както и 18 смъртни случая.

Само във Федерацията Босна и Херцеговина (мюсюлманско-хърватската федерация) са тествани общо 4686 проби, от които 1448 са положителни на ковид. Регистрирани са 12 смъртни случая.

Република Сръбска, другата съставка на Босна и Херцеговина, е тествала 1226 лабораторни проби, от които положителни са 537. Република Сръбска е записала 6 смъртни случая.

ГЪРЦИЯ

Броят на новите случаи на КОВИД-19 в Гърция е скочил с близо 300 на 100 през последната седмица, като вариантът Омикрон се открива в 89 на 100 от пробите. Очаква се процентът на новия вид на коронавирса да премине бариерата от 90 на 100 и да стане изцяло доминантен.

Ръстът на новите случаи, почнал след Коледа, към този момент се усеща в здравната система. Гръцки медии оповестиха, че лекарите с частна процедура ще бъдат мобилизирани за да се покрие дефицита на фрагменти в държавните лечебни заведения. Постигната е сделка и за разкриване на коронавирус кревати в частни клиники.

Страната регистрира десетки хиляди болни в последните дни. Въпреки повишаването на бройките учениците ще се върнат на учебно заведение на 10 януари. Те към този момент ще си вършат по три домашни теста, които ще получават гратис от аптеките.

КИПЪР

Нов пакет от ограничения одобри в сряда държавното управление на Република Кипър в отговор на повишаването на новите случаи на КОВИД-19. Мерките, оповестени от министъра на опазването на здравето Михалис Хаджипантелас, се отнасят най-вече до метода на отваряне на учебните заведения след ваканцията, заведенията за хранене и домашните събирания.

Според решенията всички учебни заведения ще бъдат отворени, както е планувано, на 10 януари. Всички възпитаници, учители и различен личен състав без изключение ще би трябвало да показват негативен резултат от бърз тест за ковид, изработен до 48 часа по-рано. Освен това учениците в началния курс ще би трябвало да показват бърз тест два пъти седмично.

От 6 януари е неразрешено събирането на повече от 10 души в жилища, като в тази численост не влизат децата до 12-годишна възраст. От 10 януари оптималният брой на присъстващите в заведения за хранене, увеселителни центрове, сватби и кръщенета се дефинира на 200 души. Процентът на личния състав, който би трябвало да работи отдалечено, се усилва на 50 %. Достъпът до хотели и други места за настаняване ще бъде разрешен единствено на лица, които са приключили имунизационния си цикъл или на такива, които са го почнали и към момента не е изминал срокът, нужен за слагането на втора или трета доза от имунизациите.

Пристигащите в Кипър, които откажат да бъдат подложени на PCR тест, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, от която могат да се освободят на седмия ден, в случай че дадат негативен PCR тест. Разходите за карантината и тестванията са за тяхна сметка. От 6 януари всички пасажери на възраст над 12 години, които идват в Кипър, би трябвало да разполагат с негативен резултат от PCR тест, осъществен до 72 часа преди отпътуването им.

Рекорден брой новозаразени регистрират и в така наречен Севернокипърска турска република (СКТР, приета единствено от Анкара). Общият брой на записаните случаи на КОВИД-19 в Северен Кипър от началото на пандемията е 38 370. Само за едно денонощие, в сряда, СКТР откри 720 нови инфекции (общото население на общността е към 326 000 души - бел. ред.). Това е най-големият брой на новозаразените от началото на пандемията.

КОСОВО

В Косово равнището на новите случаи на коронавирусна зараза сега е ниско. По последни данни в страната новозаразените за последните 24 часа наброяват 152 души след пика от август, когато дневните случаи превишиха 2500. Над 160 хиляди са доказаните до момента случаи на ковид в Косово от началото на пандемията, а близо три хиляди са жертвите на вируса.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония заяви тази седмица за пръв случай на комбинирана зараза от грипен и ковид - така наречен флурона. Става дума за 26-годишен юноша, който малко преди 31 декември се е върнал от Съединени американски щати и съгласно него няколко дни преди този момент е бил реваксиниран за КОВИД-19. Пациентът е ориентиран за домашно лекуване, защото към този момент няма тежка клинична картина.

За последното денонощие в страната са регистрирани 1742 нови случаи на КОВИД-19 при направени 7472 теста. Починали са двама пациенти.

РУМЪНИЯ

Румънските възпитаници от прогимназиален и гимназиален курс се завърнаха в клас от 3 януари. Според календара, утвърден от министерството на образованието, ваканцията за децата от предучилищните заведения и учениците от начален курс ще продължи до 9 януари.

Румъния записва двойно по-висок брой на новите случаи на КОВИД-19, откакто по време на празниците ограничаващите ограничения бяха разхлабени. Властите считат, че по време на петата вълна на пандемията може да има два пъти повече случаи спрямo предходната вълна.

Националният комитет за изключителни обстановки на Румъния дефинира на 5 януари нови ограничаващи ограничения в опит да овладее настъпващата пета вълна на пандемията от КОВИД-19. Във всички открити и закрити публични пространства ще може да се носят единствено хирургически маски или маски от вида FFP2, а текстилните няма да бъдат разрешени. Изключение от условието са деца под

5 години, лицата, които работят сами в офис, телевизионните водещи и техните посетители, представителите на вероизповеданията по време на службите, лицата, които правят интензивна физическа активност и други.

Предвиждат се също нови ограничавания за активността на заведенията за хранене, за представленията и спортните мероприятия, според от заболеваемостта в съответното обитаемо място. Магазините и заведенията за хранене ще бъдат отворени до 22.00 часа.

При заболеваемост под 1 на 1000 поданици множеството действия ще бъдат позволени при запълване на до 50 % от потенциала за имунизираните лица, преболедувалите или тези, които показват негативен тест. При заболеваемост над 3 на 1000 поданици потенциалът ще бъде понижен до 30 %.

Концертите и фестивалите навън ще може да се организират с до 500 фенове, а в манифестации може да вземат участие до 100 души.

СЛОВЕНИЯ

Новозаразените в Словения достигнали равнищата от разгара на четвъртата вълна на пандемията в средата на ноември 2021 година Според Националния институт за публично здраве в Словения дейните случаи сега надвишават 20 хиляди. През последните 24 часа в Словения са регистрирани 3829 нови случая на КОВИД-19, сочат най-новите данни, оповестени през вчерашния ден. Това е със 124 % повече от преди седем дни. Починали са 5 души, 550 са приети в болница, а 150 от тях са в интензивни отделения. Средното на ден равнище на заразяване за една седмица се усили на 2385, а 14-дневното равнище с 12 % и в този момент е 1093 на 100 000 души.

СЪРБИЯ

Значително нараства и броят на случаите на новозаразените в Сърбия. От 10 % положителни от общия брой тествани предходната седмица, позитивните са към този момент към една четвърт от всички тествани.

Засега обстановката в коронавирус лечебните заведения е относително спокойна, само че не е по този начин пред коронавирус амбулаториите, където още веднъж се образуват големи опашки.

Епидемиолози обявиха, че една от аргументите за огромния брой новозаразени са новогодишните събирания и празненства. По заповед на министъра на опазването на здравето е засилена работата на всички ковид-кабинети и са ангажирани оптимален брой здравни служащи.

Здравните управляващи чакат поради разпространението на Омикрон бройките в идващите дни да надвишават 10, 20 и даже 30 хиляди инфектирани.

По последни данни, огласени през вчерашния ден, през последното денонощие в Сърбия с ковид са се заразили още 9122 души при тествани 27 290 проби. Още 19 души са умряли. Хоспитализирани са 2199 пациенти, а на респиратор са 79.

ТУРЦИЯ

Турция стартира да ползва пета доза ваксина против КОВИД-19 за избрани групи хора. Тя се ползва на хора, получили две дози ваксина Синовак и две дози от имунизацията на Пфайзер. Като пета доза на турците ще бъде поставяна по желание китайската ваксина Синовак, препарата на Пфайзер/Бионтех или създадената от Турция ваксина Турковак.

Въпреки фрапантното повишаване на новите случаи Турция не обмисля да стопира децата от учебно заведение, съобщи турският министър на образованието Мехмут Йозер.

Турция разчита на високата степен на ваксинираност при учителите в страната, където 94 на 100 от преподавателите са минимум с две сложени дози ваксина, а над 40 % имат три сложени дози.

Министерството на здравеопазването на Турция понижи от 14 на 7 дни интервала на карантина за пациенти с КОВИД-19.

Турция записва за последното денонощие 68 413 нови случая на КОВИД-19, което е най-големият дневен брой новозаразени от началото на пандемията.

ХЪРВАТИЯ

В Хърватия също бе доказан първият случай на флурона, удостовери началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш. Според информация на Института за публично здраве в Загреб става въпрос за грипен вирус вид А, свински грип H3N2.

Следи се и обстановката с разпространяването на Омикрон, чийто инкубационен интервал е по-кратък.

Страната записва през вчерашния ден, за втори следващ ден, рекордно висок брой нови случаи на ковид - 9058, като близо половината проби са били позитивни. Починалите са 33 души.

1824 пациенти в страната са приети в болница, измежду които 244 са на респиратори. В момента в Хърватия дейните случаи с коронавирусна зараза са 39 853, а 20 633 са в самоизолация.

От началото на пандемията в Хърватия от КОВИД-19 са умряли 12 764 души. До през днешния ден 55,82 % от жителите са имунизирани.

ЧЕРНА ГОРА

Черна гора записва рекорден брой новозаразени с ковид - 2960 през последните 24 часа. Процентът на инфектираните измежду тестваните хора е 39,39. Общият брой на умрелите от началото на пандемията в страната е 2428. Активните случаи в Черна гора сега са 19 269. Общият брой регистрирани случаи на зараза с ковид в Черна гора от началото на пандемията е 183 220.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 29592  9122 новозаразени с COVID-19 в Сърбия 9122 новозаразени с COVID-19 в Сърбия  Д-р Мирослав Спасов: Очевидно този път ще са наранени по-младите и дейни хора Д-р Мирослав Спасов: Очевидно този път ще са наранени по-младите и дейни хора  Поне пет дни преди влизането на новите КОВИД ограничения желаят да се знае за тях Поне пет дни преди влизането на новите КОВИД ограничения желаят да се знае за тях
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР