Драстична съдебна реформа анонсира правосъдният министър в новото израелско правителство

...
Драстична съдебна реформа анонсира правосъдният министър в новото израелско правителство
Коментари Харесай

Драстична реформа удря Върховния съд на Израел. Ще стане ли осъден за данъчни измами финансов министър? - Свят

Драстична правосъдна промяна анонсира правосъдният министър в новото израелско държавно управление отпред с премиера Бенямин Нетаняху.

Серията огромни промени са ориентирани към ограничение пълномощията на правосъдната власт, в това число посредством разрешаване на депутатите да неодобряват Върховния съд, като одобряват още веднъж закони, които той е отменил и на процедура е счел за противоконституционни.

Опозицията разгласи, че държавното управление е оповестило война на правосъдната система, че осъществяването на проекта би нарушило израелската система за надзор и баланс и ще подкопае демократичните институции, като даде безспорна власт на най-дясната ръководеща коалиция в историята на страната.

Министърът на правораздаването Ярив Левин, дългогодишен критик на Върховния съд, показа проекта си през вчерашния ден - ден преди съдиите да обсъдят противоречив нов закон, признат от държавното управление, който разрешава политик, наказан за данъчни закононарушения, да работи като министър в кабинета.

Промени

Левин показа закон, който дава право на 120-местния парламент (Кнесетът) да анулира решенията на Върховния съд с нормално болшинство от 61 гласа.

Министърът предлага политиците да имат по-голямо въздействие при назначението на висшите съдии, министрите да назначават свои лични правни съветници, вместо да се опират на самостоятелни.

Левин упорства за тези неща с изказванието, че вярата на израелското общество в правосъдната система е спаднала до исторически най-малко.

Отпор

Планираният " ремонт " провокира остри рецензии от страна на основния прокурор на Израел и израелската съпротива.

Бившият министър председател и началник на опозицията Яир Лапид се зарече да се бори „ по всички вероятни способи “ против промени и да ги анулира, в случай че се върне на власт. Той ги назова „ прелом “:

" Тези, които правят едностранен прелом в Израел, би трябвало да знаят, че ние не сме им задължени по никакъв метод ".

Последствия

Ако препоръчаният от Левин закон за бъде признат, ултраортодоксалните и ултранационалистическите съдружници на Нетаняху обявиха, че се надяват да анулират решенията на Върховния съд, забраняващи израелските аванпостове върху частна палестинска земя в окупирания Западен бряг. Те ще се опитат също по този начин да разрешат продължителното задържане на африканските претенденти за леговище и да създадат публично изключването на ултраортодоксалните от наложителната военна работа в страната.

В Израел съдиите от Върховния съд се назначават и освобождават от комисия, формирана от експерти, законодатели и някои съдии. Левин желае да даде на законодателите болшинство в комисията, като множеството от тях са от дясната и религиозно консервативна ръководеща коалиция.

" Това ще бъде една куха народна власт ", споделя Амир Фукс, старши откривател в мозъчния концерн Израелски либерален институт в Йерусалим. " Когато държавното управление има висша власт, то ще я употребява освен по въпросите за правата на ЛГБТ и търсещите леговище, само че и за изборите, свободата на словото и всичко, което пожелае. "

Неотдавнашни изследвания на публичното мнение, извършени от Израелския либерален институт, демонстрираха, че болшинството от интервюираните считат, че Върховният съд би трябвало да има право да анулира закони, които опонират на главните закони на Израел, които служат като самобитна конституция.

В речта си в сряда, предшестваща изказването на Левин, Нетаняху наподобява поддържа своя министър на правораздаването, като даде обещание да " реализира промени, които ще обезпечат подобаващ баланс сред трите клона на властта ".

Откакто беше упрекнат в корупция, Нетаняху води акция против правосъдната система. Той отхвърля всички обвинявания и твърди, че е жертва на лов на вещици, проведен от враждебно настроени медии, полиция и прокуратура.

Левин съобщи, че проектът му " не е обвързван по никакъв метод " с процеса против Нетаняху.

Само няколко часа преди речта на Левин основният прокурор Гали Бахарав-Миара, съществена цел на новото държавно управление, се разгласи срещу назначението на министър на един от основните съдружни сътрудници на Нетаняху, който е наказан за данъчни закононарушения. Очаква се в четвъртък Върховният съд да прегледа петиции против назначението на Арие Дери за министър.

В рамките на договарянията за сформиране на настоящето държавно управление предишния месец израелският парламент промени закон, който разрешава на наказан условно да работи като министър в държавното управление. Това проправи пътя на водача на ултраортодоксалната партия " Шас " да изкара половин мандат (2 г.) като министър на опазването на здравето и на вътрешните работи, а идващите две години да е министър на финансите. Той ще стане и вицепремиер.

63-годишният Дери е ултраортодоксален равин, подкрепян от религиозните евреи с близкоизточен генезис. Неговото назначение в новото държавно управление на Нетаняху беше оспорено във Върховния съд на Израел поради присъдата му за данъчни измами от предходната година. Тя не е единствената му присъда. През 1999 година Дери беше наказан на 3 години затвор за взимане на подкупи. Той се върна в политиката през 2012 година

" Шас ", дружно с друга ултраортодоксална партия, " Обединен юдаизъм на Тората ", от дълго време провокира безпокойствие измежду светските либерали с настояването за предоставяне на обществени помощи и освобождение от военна работа за техните членове.

Бахарав-Миара изрази ясно своята позиция до Върховния съд. Тя съобщи, че назначението " коренно се отклонява от сферата на рационалното " и че поради опълчването си няма да пази страната в съда против обжалванията.

Бахарав-Миара е назначена от предходното държавно управление, което изрично се опълчва на ръководството на Нетаняху.

Съюзниците на Нетаняху лансираха концепцията за делене на поста на основния прокурор на три длъжности, от които две ще бъдат политически назначения. Това би отслабило пълномощията на настоящия основен прокурор, като в същото време би отворило вратата за Нетаняху да назначи човек, който е благоразположен към отменяне на обвиняванията против него.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР