Драмите с публикуването на годишните финансови отчети (ГФО) на фирмите

...
Драмите с публикуването на годишните финансови отчети (ГФО) на фирмите
Коментари Харесай

Пълен хаос с отчетите на фирмите

Драмите с публикуването на годишните финансови доклади (ГФО) на компаниите в Търговския указател не стопират. Стотици хиляди доклади се подават в точния момент от предприятията всяка година, само че чиновниците на Агенцията по вписванията все не смогват да обработят и качат всичките в Търговския указател, както законът повелява.
Така голям брой ГФО се оказват на дълга опашка, като забавянето се натрупа към този момент много години, а през есента на 2021 година стана ясно, че за обзор и качване в интернет са се наредили близо един милион (993 624) годишни финансови доклада (вкл. и заявления от " спящи " компании, които единствено афишират, че през съответната година не са имали дейност).
Тогава от министерството на правораздаването подредиха незабавни ограничения за превъзмогване на рекордното закъснение. Те включваха и под напрежение график, който предвижаше до края на 2022 година закъсненията да бъдат изцяло изчистени. Но две години по-късно картината е все по този начин трагична, излиза наяве от информация, предоставена от настоящия правосъден министър Атанас Славов в отговор на депутатски въпрос. Към средата на 2023 година на опашка за  издание са се натурали над 800 000 финансови доклада, а към днешна дата към тях би трябвало да се прибавят още стотици хиляди от новата акция - компаниите имаха период до 30 септември да подадат своите ГФО за 2022 г
Сегашният виновен за Агенцията по вписванията министър - Атанас Славов, дава същите пояснения за затлачването като предшествениците си. Агенцията има прекомерно доста работа по разнообразни посоки - вписване и изтриване на компании, Едноличен търговец, фондации и впрочем, изтриване и регистриране на промени за юридическите лица, поддържане на разнообразни регистри, и личният състав изнемогва. Освен това за някои действия има напрегнати периоди, които чиновниците би трябвало да съблюдават прецизно и предпочитано, и по тази причина обработването на ГФО изоставало.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР