Драмата на днешното образование е, че то е от времето

...
Драмата на днешното образование е, че то е от времето
Коментари Харесай

294 училища в България са иновативни. В тях има предмети като компютърна математика и етикет и ценности

Драмата на днешното обучение е, че то е от времето на всеобщото произвеждане, с характерности на индустриалната система и преобладаваща просвета на стандартизация. На фона на новите технологии, довели до шокови трансформации на взаимоотношенията, процесите и на цели системи, общоприетото обучение наподобява все по-неадекватно и постепенно изменящо се. То явно не може повече да наподобява като производствена система, а би трябвало от ден на ден да наподобява като организъм. Живите системи се приспособяват, в случай че не го създадат - умират. 

Не Министерството на образованието и науката, не районните ръководства на образованието ще трансформират просветителната система. Промяната ще е плод на нововъведенията и ще пристигна изпод нагоре - от новаторските учители и новаторските учебни заведения, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев при откриването на народен конгрес на нововъведения в образованието, който се организира през днешния ден в столицата.

В рамките на целодневния конгрес в " София тех парк " представители на новаторски учебни заведения и организации, въвели нововъведения в учебни заведения ще показват своя опит. Аудиторията им включва към 600 представители на просветителната система у нас. Те се събраха в зала " Джон Атанасов ", където 10-ина минути след 10:00 ч. форумът бе открит, а първият общественик зад микрофона бе вицепремиерът Томислав Дончев: 

" Няма различен път, обвързван с благосъстоянието на нацията, с изключение на образованието.... От образованието, несъмнено и от фамилията, зависи какви ще бъдат ръководителите, инженерите, счетоводителите, финансистите, юристите, служащите след 15-20 години. Каква изгода, в случай че имаме чудесни автомагистрали или заводи с съвременни машини, когато няма кой да ги употребява по най-хубавия метод?... Уравнението е просто: добавената стойност от труда на един неквалифициран служащ е една, добавената стойност от труда на един висококвалифициран инженер е друга. Този, който прави нещата както ги вършат другите, може да получи един доход. Този, който измисля нещата по нов, друг, чужд метод може да получи двойно, тройно, четворно и петорно. Това би трябвало да е нашата цел.

Бих могъл да приказвам с клишета - не, че не са правилни - че образованието би трябвало да е първият приоритет на страната, първият. Но това е незадоволително. Образованието би трябвало да е първият приоритет и на обществото. Тук приказваме за всички - и за класната стая, и за образователното наличие, и за ученика, несъмнено, и за учителя.

На нас, с изключение на положителни експерти, ни трябват и сериозни, непокорни и най-много положителни жители. "

Сумарната сила на учебните заведения и детските градини да трансформират системата е 1000 по-голяма от тази на МОН и 100 пъти по-голяма от тази на РУО - акцентира след вицепремиера министър Вълчев. Започването на смяната изпод нагоре е първата крачка, след която следват всички останали.

За да им дадат тази независимост, от просветителното министерство възнамеряват някои промени, изброени от министър Вълчев. Една от тях е промяна на модела на контролиране: МОН повече да подтиква и поддържа учебните политики, а освен да управлява и глоби. Това ще насочи шефовете към главната им задача: да постановат просвета на креативност и нововъведения, да стимулират и поддържат изобретателните учители, които са в основата.

" За да осъществяваме тази смяна, всички по веригата би трябвало да си променим чипа ", призна министър Вълчев.

Сред другите замислени в МОН промени са промени в нормативната уредба, тъй че стандартите да са по-скоро насочващи, а не строго и съответно изискващи. Ще стартираме със стандарта за физическата среда, уточни той.

Освен това се възнамерява основаването на национална електронна платформа за шерване на нововъведения в образованието, която да се трансформира и в самобитен спорен конгрес за нововъведения. Ще разработим и стартираме национална стратегия за разпространение и мултиплициране на положителните нововъведения, която да финансира визити в учебни заведения с нововъведения, партньорства за нововъведения, основаване на мрежа от новаторски учебни заведения, взаимни образования и обмяна на опит. Нещо като " Еразъм " за нововъведения - добави Вълчев.

Планират се промени на подзаконово равнище, които да разрешат разширението на опциите на учебните заведения и детските градини, в това число по повод целодневната организация на образователния развой, ръководството на учебните заведения, основаването на нови интегрирани образователни предмети и предлагането на нови способи на образование.

" Иновациите обаче не би трябвало да са самоцел - предизвести министърът. - Те би трябвало да бъдат ориентирани към възстановяване на просветителните резултати и приобщаване на всяко едно дете. Трябва да са осъзната целенасочена и следена смяна като част от цялостния развой за развиване на просветителните институции. Не можем и не би трябвало да обобщаваме, че всяка иновация е ползотворна, само че и нямаме право да стоим на едно място. Със система с само обичайни способи на работа рискуваме да създаде само ползватели . Училището на бъдещето би трябвало да опитва, да изследва, да предизвика креативност в цялостния образователно-възпитателен развой.

Нововъведенията са сложни, тъй като значат да правиш нещо, което ще наруши комфорта на повторението и сигурността. То значи да предизвикаш неща, които одобряваме за даденост, неща, които мислим за явни .

Основната причина за осъществяване на измененията е да се разбере от шефовете на учебни заведения и учителите, че могат да вършат учебни действия и по различен метод, че че самите те може да открият по-добрите разновидности за другарство и взаимоотношение със своите деца и че това може да е принос към цялостното развиване на образованието.

...

Каквото е през днешния ден учебното заведение, такова ще бъде обществото на следващия ден. Някой беше споделил, че в най-голяма степен може да разберем какво ще е обществото след 30 години, в случай че погледнем какво се случва през днешния ден в класната стая.

Много пъти в срещи с шефове и учители са ме питали дали ще финансираме планове за нововъведения. Иновациите имат потребност от в допълнение финансиране, само че и не би трябвало да се сътворяваме тласъци да се вършат нововъведения единствено и само поради финансирането . Иновативни би трябвало да бъдат всички учебни заведения. И през днешния ден имаме учебни заведения, които не са кандидатствали с план, не са избрани като новаторски, само че в тях има новаторски практики. Всички учебни заведения и градини би трябвало да бъдат подкрепени да вършат нововъведения, включително и финансово подкрепени. "

А каква е моментната картина в българските учебни заведения във връзка с нововъведенията? Анализ, който я демонстрира, показа програмният шеф на " Отворено общество " доктор Боян Захариев. Иновативните учебни заведения са 294 от общо 2383 в страната. Те се намират в 92 общини. Одобрените им планове са над 340. Най-голям е делът на новаторските учебни заведения измежду профилираните гимназии - 36%. Втори са междинните учебни заведения - 21%, трети - тези по изкуствата (10%). Почти половината частни учебни заведения са новаторски.

Разпределението по области дава превес на София-град. Втората област е Видин, на трето място е София-област, четвъртата е Бургас. Последна е Смолян.

Сред областите, в които са плановете са: развиване на компетентности; интерактивно обучение; нови технологии; игрови подходи; междупредметни връзки; възпитание; планово основано учене; прочувствено развитие; толерантност; учене посредством преживяване; учене посредством правене; справяне с експанзията.

Слаб интерес има към нововъведения в региона на работата с възпитаници от уязвими групи, със специфични просветителни потребности и в потребност от догонващо образование. Тези нововъведения са малко, отчете Захариев.

В резултат на нововъведенията към този момент са се появили нови образователни предмети, да вземем за пример компютърна математика и етикет и полезности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР