Драгомир Иванов(Втора част, първа част)За московската царщина човешкият живот все

...
Драгомир Иванов(Втора част, първа част)За московската царщина човешкият живот все
Коментари Харесай

Он утонул

Драгомир Иванов

(Втора част, първа част)

За московската царщина човешкият живот все е бил копейка. Като че ли Опричнината на Иван Грозни в никакъв случай не е напускала онази земя. Реки от кръв, гнет, беззаконие, принуждение от властта – та чак до нашия век. И тая царска жестокост наподобява се е вгнездила у всеки, възседнал оня престол. Знайно е за мрачните каузи на властниците в по-старо време, знайно е и какви ги свършиха болшевиките, откакто бастисаха монархията на Романови.

Колко коства обособеният човек в Московията

безпощадно ясно сподели и един по-нов епизод: потъването на атомната подводница „ Курск “ през август 2000 година. В първата година от президентския мандат на Владимир Путин Кремъл избра да жертва 118 моряка – вместо да рискува своите нуклеарни и оръжейни секрети (ако имаше интернационална избавителна операция). Ама какво са 118 живота за една империя? По-малко от нищо.
„ Тя потъна “ - сбито, невъзмутимо и цинично отвърна тогава Путин на въпроса на Лари Кинг от Си Ен Ен. („ Какво се случи с подводницата? “, попита американският тв водещ.) В перверзно-ледения отговор „ Она утонула “ евентуално можеше да разчетем нещичко от психокартината на днешния войнолюбец. Да провидим барем малко, че тогавашният резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Дрезден е податлив освен на блъфове с неразбираем край – само че и на откровени, директни закононарушения.
Сега към този момент деспотът провокира всеобщи катарзиси измежду нявгашните си апологети. Сега са сащисани – и гледат войната в ступор. Ау, ох, не предполагахме, не чакахме. Всички ни изненада.
Минало-заминало. От днешно становище, от фрагментите на бомбардирания Киев и ракетите в жилищни блокове никак няма смисъл в „ в случай че “ и „ можеше “.
Но има смисъл от спомняне, от разкази. На първата среща с майките и съпругите на моряците от „ Курск “ дамите крещяха в лицето му, яростно желаеха оставка. Това бе излъчено онлайн, и то по публичната телевизия ОРТ. Путин толкоз бил гневен, че сетне се обадил на олигарха Борис Березовски (по това време зам.-председател на Съвета на шефовете на ОРТ) и му се развикал за „ тези курви за по 10 $ “, наети да го дискредитират. Разказва го живеещият в Съединени американски щати юрист и политемигрант Борис Кузнецов (автор на книгата „ Она утонула... Правда о " Курске " “); настояват го и го други някогашни чиновници в ОРТ.
А пропо, и Березовски не извади необикновен шанс след скарването с бащицата и бягството във Англия: през март 2013-а го откриха самоубит в банята в дома му в графство Бъркшър. Както, прочее, се случи и с неговия сътрудник от мътните 90-те години в Санкт Петербург – Бадри Патаркацишвили. Грузинският бизнесмен се спомина в Съри през февруари 2008-а, публична причина за гибелта: инфаркт. Още един прочут на Путин от мрачното му минало, следващият прекалено много компетентен.

Цялото царуване на Путин беше придружено от

знакови смърти

Не единствено известните и вдигнали звук политически убийства (Пол Хлебников, Анна Политковска, Наталия Естемирова, Сергей Магнитски... та до Борис Немцов), само че и друга поредност съмнителни трагични случаи. Кончини на фигури, пресекли по един и различен метод своите пътища с Кремъл. Знаещи прекомерно доста. Въпреки формалните следствия и оповестените банални аргументи – съмненията за нагласеност, за дългата ръка от Лубянка не изчезнаха. На оня площад има с какво да се похвалят, архивите приказват, а и паметта не е напълно затулена.

Още със гибелта на Анатолий Собчак – първият кмет на Петербург след връщането на името; eдин от бащите на новата съветска конституция; ментор на Путин – светна сигналната лампичка. Собчак умря от инфаркт през февруари 2000 година в Светлогорск в Калининграска област, по време на акцията за идващите президентски избори. В нея беше поддръжник и консултант на претендента Путин.
Две години по-късно си отиде друга авторитетна персона – губернаторът на Красноярския край, известният измежду популацията и армията ген. Александър Лебед. Участник в Приднестровския спор (1992), секретар на Съвета за сигурност на РФ при Борис Елцин (1996), подписал Хасавюртските съглашения с умерения чеченски водач Аслан Масхадов. Генерал Лебед умря през април 2002 година при злополука с „ Ми-8” в Южен Сибир (в планината Западни Саяни): хеликоптерът му нацели електропровод, но двамата водача оцеляха. Писателят Владимир Полушин, работил в миналото с Лебед, твърди, че генералът – непредсказуем и неуправляем – е обмислял да се кандидатира за президент през 2004 година
Доста проекти щеше да обърка, в случай че тръгнеше към Кремъл. Затова – случай.

В хотел във Вашингтон през ноември 2015-а пък откриха мъртъв Михаил Лесин, министър за печата и медиите при Елцин, след това консултант и на Путин във втория му мандат. Генерален шеф на „ Газпром-медиа “, един от архитектите на днешния медиен ландшафт в Русия. Да споделяме ли отново – човек с прекалено много информация и с секрети, кътани в чекмеджето. Отново инфаркт.

И Марина Салие си отпътува от инфаркт – през март 2012 година. Бившият ръководител на Свободната демократическа партия, член на ПАРНАС (Партията за национална свобода). През 1992 година дружно с Юрий Гладков (също покойник) тя оглавява комисия към градския парламент в Санкт Петербург, проверяваща комитета по външноикономически връзки към кметството. Шеф на външноикономическите връзки по това време е Путин, зависещ на Собчак. „ Докладът Салие “ - за който към този момент малко на брой си спомнят, хеле пък околовръст – разкрива злоупотреби за милиони с тогавашната стратегия за бартер с чужбина „ Ресурси против снабдяване “. След като Путин пристигна на власт, Салие се засели в забутано село в Псковска област и се отдаде на безмълвие.

Списъкът на тия „ странни смърти “ е дълъг; тук не диря пълнота.
Като стана дума за цинизма с „ Курск “ - още нещо цветущо от самодържеца в Кремъл. През август 2008 година Русия отново бе нахлула в прилежаща страна, Грузия, а френският президент Никола Саркози се мъчеше да сдобри Москва и Тбилиси. И на една от срещите Путин рекъл на Саркози, че „ ще обеси Саакашвили за топките “. Западната преса тогава доста писа, даже и самият Путин го удостовери.
Не е думата обаче за безпардонния език. Словата, с всичката им гнусота и дебелоочие, не са толкоз страшни, колкото дейностите. Още два образеца – за илюстрация на

кремълската стойност на човешкия живот

Терористичният акт на Дубровка (по време на представлението „ Норд-Ост “ в Москва, октомври 2002 г.) и нещастието в Беслан (септември 2004 г.). Заложническа драма в театъра завърши със взлом на спецчастите, които преди този момент пуснаха в залата газ. Отровата умъртви 174 от 916-те заложника. В избавителната акция в учебното заведение в северноосетинския град починаха 314 заложника, от които 186 деца. И в двата случая методът на управляващите беше остро подложен на критика – и от публицисти като Политковская, и от организации на околните на жертвите, от самостоятелни наблюдаващи и други
Но какво са няколкостотин индивида, щом задачата е реализирана? Самолюбието на государя най-после е нахранено, в неговите очи фиаското е успех. В первертиралите усещания на самодържеца надали има особена разлика сред нарушител и жертва: всички са отговорни до доказване на противното. Съвсем по сталински.

Безчет са зверствата на трона в Белокаменната; в това отношение Путин стъпва на солидна основа. Покрай днешната война е хубаво да си напомним една от най-големите гадости, които Москва предизвиква на украинците: Гладоморът, геноцидът, извършен от Сталин. Три милиона и половина украинци си отиват поради всеобщия апетит, умишлено и целеустремено провокиран от руското държавно управление през 1932-1933 година
Това гигантско закононарушение – украинският холокост – е чудовищно в цялата си същина, само че мен ме втриса един миг. Многократно през 1932-а гладуващите до безумие селяни потеглят към Одеса. На подстъпите към черноморския град стоят червеноармейски елементи – така наречен „ заградителни отряди “. Задачата им – да разстрелват в упор идващите.
Ужасяваща алтернатива:

дали да умреш от апетит или от патрон

Тази грубост не е единична, корените ѝ се точат надалеч обратно в царизма, сетне Болшевишката гражданска война и Гражданскатата война я трансформират в всекидневие. Следващите десетилетия изобилстват от жестокости; не са нужни многословия. Едно име дори стига: Джугашвили, маестрото на държавно оркестрираната гибел.

В един прелюбопитен диалог по радио „ Ехото на Москва “ публицистът Виталий Димарски един път цитира една едва позната публикация от Григорий Зиновиев. През септември 1918-а видният болшевишки активист (съвременници споделят, че бил извънредно безсрамен и безсърдечен; Егор Лазарев го назовава „ дисциплиниран и правилен прислужник на Ленин “) написа във вестник „ Северная коммуна “ следното:
„ От стомилионното население, което наброява през днешния ден руска Русия, би трябвало да съхраним 90, а що се отнася до остатъка за приспадане – доста красива дума – то нямаме какво друго да предложим: би трябвало да бъде погубен. “.
Представете си го. Десет милиона индивиди, 10 милиона ориси. Все едно са пшенични зрънца, или дребни мастилени капки в дебела ведомствена книга. Прашинки във фугите на Червения площад.
Е, та чудно ли е тогава, за какво прословутата наглост на маршал Жуков „ Жените отново ще народят! “ („ Бабы опять нарожают! “) през днешния ден се върти и в главата на Путин?
Въпросът е дали тия дами – и бъдещите – ще желаят да раждат.
Там.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР