ДПС спира със закон зловредните руски инвестиции в българската икономика.Със

...
ДПС спира със закон зловредните руски инвестиции в българската икономика.Със
Коментари Харесай

ДПС спира със закон зловредните руски инвестиции

ДПС стопира със закон зловредните съветски вложения в българската стопанска система.

Със 141 гласа „ за ”, 38 „ срещу ” и 19 „ въздържали се ” Народното събрание одобри на първо четене законопроекта на Движението за отбрана на българската стопанска система от корозивни, най-много съветски, вложения, които имат цел да навредят на ползите на България.
-->
Проектът е подаден от водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и народния представител Делян Пеевски.

С промени в Закона за поощряване на вложенията Движение за права и свободи предлага специфичен механизъм за инспекция на директните задгранични вложения, с цел да се избегне риск от нахлуване на съветски капитали в браншове, свързани с националната сигурност.

Законът планува основаването на междуведомствен съвет към министъра на нововъведенията и растежа, който да ревизира и дава позволение за всички директни вложения на стойност над 1 млн. евро. Ако инвестицията провокира подозрения, на кандидат-инвеститора могат да бъдат наложени " поведенчески и структурни ограничения " за осъществяване.

Поправките в Закона за поощряване на вложенията основават механизъм за използване на Регламент 2019/452 на Европейския парламент, като би трябвало да се сътвори рамка за скрининг на директните задгранични вложения в съюза, сподели по време на дебатите зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов, който показа претекстовете към закона.

С плана страната ни хармонизира националното си законодателство с това на Европейския съюз в региона на директните задгранични вложения.

Няма по какъв начин да не отбележа, че този законопроект на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и група народни представители от Движение за права и свободи е продължение на законопроекта на самодейността на Движение за права и свободи за премахването на така наречен „ златни паспорти “, акцентира Анастасов. По думите му задачата е построяването на здравословна среда за устойчиви и трайни задгранични вложения, които да основават работни места и да имат принос към националната стопанска система, а не да бъдат употребявани като средство за реализиране на други цели.

Целта на закона е българската стопанска система в частност и тази на Европейския съюз като цяло да бъдат защитени от вложения с по този начин наименуван „ разяждащ “ капитал, т.е. вложения и придобивания, които имат капацитет да навредят на националната сигурност или публичния ред на България, а в по необятен смисъл - на сигурността на европейските или атлантическите  ни сътрудници, изясни Станислав Анастасов.

Обхватът на вложенията е обект на регулация. В законопроекта са включени вложенията в сериозната инфраструктура, както са маркирани в Регламента. Той е имплементиран в законодателството на 18 от 27-те страни-членки на Европейски Съюз.

Освен сериозната инфраструктура регламентът визира достъпа до сензитивна информация, в това число и персоналните данни, както и способността тя да се управлява, или свободата на плурализма, словото и медиите. Този законопроект ще бъде и доста значим инструмент за битката с дезинформацията в подтекста на съветската военна експанзия против Украйна, акцентира Станислав Анастасов.

Проектът е изключително значим, защото се ускорява наклонността за увеличение в международен мащаб  на зловредните главно съветски корозивни капитали, изключително в подтекста на непровокираната съветска военна инвазия в Украйна. Вносителите разчитаме, че посредством него ще бъдат защитени основни браншове в националната сигурност, защитата и публичния ред, сподели зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Преди второто четене Движение за права и свободи ще направи спомагателни оферти в закона. Например, ще отделим напълно съветските и беларуските вложения по този начин, че те да подлежат на цялостен скрининг, без значение от критериите, които сме заложили. Разбира се, допустимо е да се основат и обособени писти за обособени категории вложения, с цел да не подстрадат вложения, които са  безусловно доброжелателни и потребни, сподели Анастасов. Той акцентира, че ще има диференциран метод към обособените категории вложения.

Ще бъдем безкомпромисни, няма да има никаква опция да се заобикалят глобите на Европейски Съюз, заключи Станислав Анастасов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР