ДПС се обяви категорично против прехвърлянето на първия ден от

...
ДПС се обяви категорично против прехвърлянето на първия ден от
Коментари Харесай

ДПС е категорично против работникът да поема първия ден от болничния

Движение за права и свободи се разгласи изрично срещу прехвърлянето на първия ден от болничния за сметка на работещия. От придвижването виждат в това повдигане на осигурителната вноска на жителите и не са съгласни да се лишават права на служащите.

" Категорично не одобряваме причините на ръководещата коалиция за тази мярка ", разяснява в коридорите на Народното събрание депутатът Ерол Мехмед.

" За нас това е прикрито нарастване на осигурителната вноска. Не може да се лишават права на служащи и в случай че това е въпрос на надзор, това да се отнася към правата на почтените трудещи се ", изрази отрицание депутатът от Движение за права и свободи.

" Още повече, че тук несъмнено ще стане въпрос за правата на майките с деца ", добави опасенията си той.

В същото време, по-рано през днешния ден по Нова шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова даде да се разбере, че при прехвърлянето на първия ден от болничния за сметка на боледуващия ще има изключения. -->

А измежду тях ще бъдат точно родителите, които са излезли в болнични за гледане на болно дете или пък служащи, претърпели трудова акцидент. Стоянова изясни, че те няма да бъдат ощетявани.

Целта на мярката, която са решени да подхващат ръководещите, е да бъдат пресечени измамите с болнични, които нанасят вреди на бизнеса. Работодателите от дълго време упорстват за ограничения в тази посока и поддържат първата стъпка с изваждането на първия ден от задължението те да го изплащат. Досега работодателят беше задължен да покрива първите три дни на болничния, след което той се изплаща от Национален осигурителен институт.

Мярката беше въведена в началото краткотрайно през 2009, до момента в който премине икономическата рецесия, само че си остана за непрекъснато. Дотогава единствено Национален осигурителен институт погашение болничните.

Критиците на новата концепция за съкращаване на първия ден от болничния в действителност настояват, че по този метод служащият, който се обезпечава всеки месец в Национален осигурителен институт, в действителност ще бъде претрупан с още една сума. Едновременно с това пък са натоварени и работодателите, тъй като един път те внасят 60% от осигуровките на чиновниците си ежемесечно, а повторно бяха задължени от страната да им заплащат и първите три дни от болничния. Според специалистите най-справедливото решение е Национален осигурителен институт да си поеме отговорностите, само че да бъде прецизно и строго затегнат контролът над подправените болнични, които точат и от бизнеса, и от осигурителната система.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР