ДПС предлага законови промени, които ще разрешат сеч в горите

...
ДПС предлага законови промени, които ще разрешат сеч в горите
Коментари Харесай

Спешно и на тъмно. ДПС предлага възможност за сеч в горите и без разрешително

Движение за права и свободи предлага законови промени, които ще разрешат сеч в горите без наложително издаване на позволение и маркиране на дърветата, планувани за отрязване. Предложенията са импортирани сред първо и второ четене на измененията в Закона за горите в Народното събрание и следва да бъдат гласувани от депутатите.

Друг план за промени в същия закон, препоръчан от “Български напредък ” (БВ), планува разрешаване на строителство в горски територии, без да се премине наложителната в този момент процедура за смяна на статута на територията.

Коалицията от природозащитни организации “За да остане природа в България ”, че в случай че се одобряват тези промени, това “ ще нанесе тежък удар върху системата на горите ”.

Двете оферти за промени в закона са импортирани в понеделник - два дни преди второто разглеждане на законопроекта за промени в Закона за горите в парламентарната комисия по земеделие. Този законопроект съдържа оферти на три партии - ГЕРБ, “Продължаваме смяната ” и Българска социалистическа партия, обединени в един общ план от земеделската комисия. Те плануват промени ръководството на горите и режима на дърводобив.

Предложенията на Движение за права и свободи и на “Български напредък ” са импортирани сред първо и второ четене на законопроекта и ще се преглеждат напряко на второ четене. За поправките заяви първо. Редица природозащитници подлагаха на критика плановете на двете партии.

на Движение за права и свободи е импортиран от Ализан Яхова, Петър Чобанов, Ирмен Мехмедова и Павлин Кръстев. Той планува опция за сеч в горите без наложително издаване на позволение и маркиране на дърветата, планувани за отрязване. Проектът планува това да е допустимо при “изключителни случаи ” - опасност за живота на хората, опасност за инфраструктурни обекти, само че и в парцели с право на градеж, както и за повредени дървета.

на “Български напредък ” е импортиран от депутатите Лилия Недева и Александър Николов. Той планува отпадане на условието за смяна на предопределение на горските територии за създаване на ски писти, както и опция за градеж на лифтове и влекове в гори, без да е нужна смяна на предназначението на териториите.

Коалицията от природозащитни организации “За да остане природа в България ” счита, че тези промени биха довели до повече противозаконни сечи.

“Разрешаването на сеч на немаркирани дървета и сеч без издадено разрешително ще компрометира съществуващата система за запазване и надзор в горските територии и ще докара до голям брой противозаконни сечи ”, показват природозащитниците.

Организацията съпоставя предложенията на “Български напредък ” с така наречен корекция “Витоша ски ” от 2011 година Тя беше препоръчана от първото държавно управление на ГЕРБ и предвиждаше опция за градеж на нови ски писти, влекове и лифтове, без да се изисква смяна на предназначението на земята. Смяташе се, че поправката облагодетелства частни сдружения, които стопанисват ски уреди във Витоша и Пирин. Накрая измененията бяха анулирани след митинги.

“Спешно и на мрачно се готвят промени, които биха разрешили строителство за негорски цели в горите (например ски писти и влекове), без да се трансформира статута на горската територия, биха ощетили горските предприятия и стопаните на гори, биха довели до повече противозаконни сечи ”, написа още организацията.

Пред Медиапул една от вносителите на плана на Движение за права и свободи Ализан Яхова сподели, че поправката не цели безконтролна сеч и добави, че тя ще се ползва единствено при изключителни случаи. В претекстовете на плана на “Български напредък ” се показва, че измененията засягат лифтове и влекове, които са “незаконно построени, само че не опонират на строителните правила и правила ”, както и че ски пистите “не се отличават от ливадите или пасищата ” и не съставляват градежи.

Разглеждането на предложенията на второ четене в комисията по земеделие на Народното събрание следва в сряда.
 Гората не е гора  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР