ДПС отбеляза 34-годишнината от майските събития по време на т.нар.

...
ДПС отбеляза 34-годишнината от майските събития по време на т.нар.
Коментари Харесай

ДПС отбеляза годишнина от майските събития на митинг-събор в село Пристое

Движение за права и свободи означи 34-годишнината от майските събития по време на така наречен възродителен развой с обичаен митинг- събор в село Пристое, област Шумен. Сред присъстващите бяха Ахмед Ахмедов - заместник-председател на Движение за права и свободи и народен представител от Разград, Хамид Хамид - заместник-председател на парламентарната група на партията и народен представител от Шуменския изборен регион, евродепутатът Атидже Алиева. Дойдоха представители на Централния съвет и Централното оперативно бюро на партията, регионални ръководители, кметове на общини и обитаеми места на Движение за права и свободи в България, общински съветници, регионални и локални деятели на Движение за права и свободи, посетители от Турция, измежду които ръководители и представители на партията в разнообразни региони на южната ни съседка, представители на мюсюлманското вероизповедание у нас, измежду които Ведат Ахмед - ръководител на Висшия мюсюлмански съвет. 

 

Пред събралите се няколко хиляди души на стадиона в селото той отслужи молитва в памет на жертвите на така наречен възродителен развой. Преди това имаше стратегия, включваща осъществявания на музика и стихове на турски език.  

 

Движение за права и свободи ще подходи с нужния разговор и ще взе участие в едно евроатлантическо болшинство, каза в с. Пристое Хамид Хамид. По думите му измежду присъстващите на стадиона в селото са доста хора или техните деца, които по време на комунистическия режим са изгонени или депортирани. „ Днес те са тук, на тяхната земя. За мен това са пълноправни български жители и те нямат право да бъдат наречени посетители, те са наши братя и сестри “, сподели още Хамид.  Там стана известно, че водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е възпрепятстван да участва на събора, защото е зает с договарянията за сформиране на държавно управление в София.

 

„ Единствената политическа мощ, която поставя старания през днешния ден нашето родно място да продължи своят евроатлантически път е Движение за права и свободи. По медиите за Движение за права и свободи няма и дума. Ние по време на изборите поехме ангажимент, че ще участваме в съставянето на държавно управление и само Движение за права и свободи поставя оптимални старания за това освен да има бюджет. България изпуска и Плана за стабилно възобновяване, европейските фондове, които би трябвало да подобрят нашите условия на живот, да има повече работа, а не нашите братя и сестри да напущат фамилиите си ", съобщи на събора Ахмед Ахмедов и попита: „ Това ли заслужаваме ние, 34 години след тези събития? “.  

 

Той прикани този празник да не е един ден, а най-малко „ два-три дни “ и означи, че, „ когато през месец май ние тръгнем да загатваме за прословутите майски събития, незабавно се сещам, че тогава бях на 15 година и бяхме принудени с моята майка да напуснем нашето родно място България “, както и че „ като бях на 10 година, беше заменено моето име “. След това той се обърна към присъстващите на събора младежи с думите: „ Тази независимост, която имаме, тя ни е завещана. Тази независимост би трябвало всички дружно да я браним всеки ден и час. 34 години след тези събития ние в България към момента не можем да признаем ролята и мястото на нашия почетен ръководител на Движение за права и свободи във връзка с демократичните промени “.

 

„ В  учебниците по история към момента няма място за нашите майски събития. Все още мястото, което е отредено и на почетния ръководител, и на всички създатели на незаконната организация на Движение за права и свободи се състои в три-четири фрази “, сподели още той. 

 

Нида Ахмедов – кмет на община Каолиново, която е хазаин на събора, сподели пред присъстващите, че на „ доста места претендират за началото на демократичния развой, само че първия проведен протест е в с. Пристое, община Каолиново. Първите жертви са от тази земя и демокрацията в тази страна ще пристигна, когато в учебниците по история се запише, че демократичния път на България потегля от с. Пристое ".

 

„ Другата разлика в община Каолиново е, че във всяко нейно учебно заведение през тези 34 години в никакъв случай не е спирало проучването на турски език и до момента в който аз съм кмет на тази община, това ще продължи да е по този начин “, съобщи Ахмедов. Той означи, че от 20 година е кмет на община Каолиново, „ само че за първи път ми се постанова, към този момент в средата на годината, да работя без бюджет “.  Оттук, от ваше и свое име, желая да благодаря на нашите народни представители, на нашия ръководител Мустафа Карадайъ, който не са измежду нас,  сподели Ахмедов и уточни, че " се борят със зъби и нокти с цел да има обикновено държавно управление в тази страна, с цел да може България да тръгне най-сетне, тъй като другите страни от дълго време изхарчиха парите за Плана за възобновяване и резистентност, а България към момента не е усвоила нито един лев “.  

 

Събрали сме се през днешния ден да споменем с мир жертвите от възродителния развой. Всяка година ние се събираме тук в тяхната памет, напомни регионалният ръководител на Движение за права и свободи в Шумен Айсел Руфат. " Благодарение на пътя, който ни начерта доктор Ахмед Доган, ние през днешния ден сме тук, дружно. Ако ние не сме дружно, няма да можем да бъдем свободни ", съобщи тя. От името на Областния съвет на Движение за права и свободи в Шумен Руфат благодари на всички, създали по този начин, че на парламентарните избори партията още веднъж да бъде първа политическа мощ в района, както и, че „ по време на нещастието в Турция, всеки един от вас спомогна с каквото може на нашета съседка, на нашите братя и сестри, изпаднали в неволя “. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР