Дойде лятото, а с него и една голяма напаст -

...
Дойде лятото, а с него и една голяма напаст -
Коментари Харесай

5 естествени начина да се избавите от комарите

Дойде лятото, а с него и една огромна злина - комарите. Всички знаем какъв брой са неприятни и какъв брой мъчно може да бъде да избягаме от тях. Особено в случай че живеете покрай парк или вода, или пък няма по какъв начин да поставите мрежи на прозорците си, битката с комарите може да се окаже много предизвикателна. Ние ще ви срещнем с няколко естествени метода, с които ще можете вечно да се сбогувате с комарите у дома.

Камфор

Той идва под доста форми и го познаваме по-скоро като средство за отпушване на носа, само че в действителност е едно от най-ефективните средства при битката с комари и други инсекти. Може да се употребява под няколко форми:
1. Камфор за горене – има формички напоени с камфор, които се възпламеняват и леко пушат за към половин час. Това се прави на затворени порти и прозорци, а откакто цялата формичка изгори, можете да отворите и няма да влезе и един комар.
2. Екстракт от камфор (може да се смеси и с валериан) – 100 гр се изпаряват на котлона, оказва помощ даже в доста огромни пространства
3. Таблетки камфор – слагат се в малко вода на няколко места из дома

Чесън

Повечето от нас не са най-големите фенове на миризмата на чесъна, само че същото важи и за комарите. Те освен не го харесват, ами е и токсичен за тях – в случай че бъдат напръскани с чеснов спрей умират незабавно.
За да извършите чеснов спрей са ви нужни няколко глави чесън, обелете го и го нарежете или намачкайте, след това го сварете за 15 мин и откакто се го поставете в спрей бутилка. Напръскайте към прозорците, вратите и балкона. Хората стопират да усещат миризмата след към половин час, само че отблъсква комарите за много по-дълго.

Масло от лавандула

Най-разпространеното етерично масло и доста по-приятно миришещо от чесъна (поне за хората). Просто го разредете с малко вода и още веднъж напръскайте към порти, прозорци и балкони. Ако желаете да предпазите и тялото си от комарите, смесете базово масло с лавандуловото и се намажете.
Страхотен плюс е това, че лавандулата има толкоз доста приложения – когато пръскате дома си можете да напръскате леко и възглавницата си, с цел да спите умерено, а когато се мажете с него има хидратиращ и антибактериален резултат.

Мента
Подобно на лавандулата, ментата също отблъсква комарите. Нужно е просто да поставите прясна мента или масло от мента на няколко места в дома си. Още по-ефективно е и в случай че засадите мента на балкона, или по прозорците (ще можете да я ползвате и за прясна лимонада, с цел да се разхлаждате в горещите летни дни).

Цитронела

Най-големият ни любимец, само че не и на обичаните ни кръвопийци. Комарите както и множеството инсекти ненавиждат миризмата на цитрусите, по тази причина и цитронелата е най-честата съставна част в репелентите. Отново можете да разредите масло от цитронела с вода и да напръскате и/или да засадите няколко растения.
Важно! Ако имате домашни любимци, проверете дали някое от маслата не е рисково или неприятно за тях. Все отново не желаеме дружно с комарите да отблъснем и обичаната котка, нали по този начин?

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР