Доволни сме от решението на МС за подпомагане, защото всяка

...
Доволни сме от решението на МС за подпомагане, защото всяка
Коментари Харесай

Марияна Кукушева: Хлябът покачва себестойността си рязко

" Доволни сме от решението на Министерски съвет за подкрепяне , тъй като всяка една помощ в този миг е извънредно скъпо. А ние сме представители на най-енергоемкия отрасъл в сферата на хранително-ввусовата индустрия ", сподели пред БНР Марияна Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

" А сметките ни за ток се повишиха с 400 % . Продължават да са напряко шокиращи. И не сме оптимисти , че тези цени ще се задържат или ще стартират да падат. Точно противоположното. Повечето международни и европейски анализатори настояват, че с ледващите две години цената на главните енергоизточници, цената на инфлацията ще продължи да се повишава ", разясни още Кукушева.



" Освен тези покачвания, цената на брашното се увеличи до връх , какъвто не сме имали последните 10 години. Вече 1 звук браншно за хлебопроизводителите е над 1000 лева . И всички други цени се покачиха, а трудът на хлебопекаря в себестойността на българския самун е в границите на 30 на 100. А искащи хора да работят няма.

Но макар компликациите в страната няма нито едно обитаемо място останало без самун - това се дължи на нашите старания ", уточни Кукушева.

" При нас потреблението не е спаднало . Независимо от всичко, може би тъй като хлябът не е просто храна, здравословна и то, само че той е и притежател на морални полезности и носи сигурност и възприятие за дом и семейство.

На въпрос има ли в брашното от което се прави нашият самун, титанов диоксид , Кукушева съобщи:
" В производството и сладкарството в България не се употребява титатов диоксид, тъй като ние работим с пшеница с доста положително качество - тя е златото в зърнените култери. Ние не инцидентно сме били житницата на Римската и Османската империя. Ние продължаваме да сеем жито, тъй като пшеницата вирее доста добре по нашите земи.

Титанов диоксид се изролзва в северните страни, къде се сее главно ръж, по тази причина той се прибавя, с цел да имат тип изделията. Но тази алтернатива не стои пред българските хлебари и сладкари ! Той не се употребява от нашите производители, в случай че го има на опаковката, то значи този артикул не е създаден у нас ", съобщи специалистът.

Европейската комисия одобри възбрана за използването на титанов диоксид като добавка в храните (E171 ). Забраната ще се ползва след шестмесечен временен интервал. Това значи, че от това лято тази добавка към този момент не следва да се прибавя към питателните артикули.
Титановият диоксид се употребява, с цел да се придаде бял цвят на доста храни - от тестени и сладкарски произведения и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки. Държавите членки единомислещо поддържаха предлагането на Комисията, показано предходната есен. То се основава на научно мнение на Европейския орган за сигурност на храните, който стигна до заключението, че E171 към този момент не може да се смята за безвреден, когато се употребява като добавка в храните.

" Нашите производители упорстват за диференцирана Данък добавена стойност ставка, като желаеме тя да е 9 на 100 върху всички храни , тъй като тя е мощна антиифланционна мярка, глътка въздух за бизнеса и за повишение на вътрешното потрбеление ", уточни още Кукушева.

Какви усложнения изпитват дребните фурни в Добрич , произвеждащи самун и закуски и до каква степен нарастването на цената на хляба може да компенсира повишението на цените на всички първични материали.

" Браншът в областта на производството на хлебни и сладкарски произведения изпитва големи усложнения, произлизащи от непрекъснатото галопиране на цените на електрическата енергия, газа, както и на всички първични материали, които се употребяват ", сподели Радослав Райков. Той е притежател на три хлебопекарни в Добрич и обезпечава претовареност за 12 индивида. По думите му следващото повишение на цената на хляба е неизбежно. 


От началото на месец февруари нарастване на цената на хляба с към 20% плануват и в хлебопекарна в село Стефаново, която зарежда самун във всички села в региона, както и в градовете Добрич и Варна. Технологът там Теодора Добрева споделя, че в хлебопекарната работят 25 индивида, само че към този миг не се планува редуциране на личния състав. 

Все по-често се приказва и за идни банкрути на по-малките компании в сектора и най-много на тези, които се занимават с производството единствено на закуски. Намалено е потреблението и поради дългото неприсъствено образование на децата в учебно заведение, заведенията също всеобщо затварят порти, понижава и покупателната дарба на българина.

Според Радослав Райков единственият метод хлебопекарните да имат някаква сигурност, това е цените на електрическата енергия, газа, брашното и останалите първични материали да се запазят непроменени , с цел да може и те да си създадат верните планове на доходи и разноски. 

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР