Доволни сме от постигнатите до момента резултати, но следим със

...
Доволни сме от постигнатите до момента резултати, но следим със
Коментари Харесай

Брифингът на Щаба: Случаите нарастват, но плавно

Доволни сме от постигнатите досега резултати, само че следим със угриженост и внимание - с тези думи здравният министър откри постоянния брифинг на здравните управляващи.

" Нямаме подобен огромен напор и в лечебните заведения. В Кюстендил и Враца, където бях персонално, видях, че лекарите се оправят и работят умерено и има задоволително болнични кревати. Процентът на позитивните проби за английския вид на вируса е прекомерно висок в Кюстендил, само че разпространяването му е доста постепенно, увери той.

6370 са доказаните случаи за последните седем дни, излекувани са 3678. 40% са заетите болнични кревати за неусложнени пациенти в страната. Заетостта на интензивните кревати е 42%. Най-висок % заети интензивни кревати са в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-висок % заети кревати за неусложнени пациенти са в Благоевград - 81%, а 57% са в област Плевен. По отношение на медицинския личен състав от началото досега броят на болни медици е 9937. Активните случаи са 729, от които на домашно лекуване са 643, 86 са в лечебните заведения, от които 5 са настанени в интензивни структури ", добави той.

Страната ни резервира мястото си в Европа и на Балканите по заболеваемост и смъртност. В Европа по заболеваемост сме на 25-о място - с 127,4 на 100 000, и на пето на Балканите, а по смъртност, която е 7.3 на 100 хиляди - сме на 15-то в Европейския съюз, сподели основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

14 области в страната ни са в алената зона по заболеваемост, 10 са с оранжев цвят - 60 на 100 000. И от 20 до 100 000 не престават да поддържат ниска заболеваемост Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата сред Търговище, където заболеваемостта е 23 на 100 000 и Кюстендил, където е 408 на 100 000, към този момент надминава 18-19 пъти ", сподели още доцент Кунчев.

България и Гърция, както и страните от Скандинавието, като се изключи Швеция, са в най-светлата зона, добави той. По думите му процентът на позитивните проби за английския вид на вируса е прекомерно висок в Кюстендил, само че разпространяването му е доста постепенно. Най-много случаи на английския вид на вируса към този момент има в Гърция.



" Тенденцията е на повишаване на случаите на ковид - сега спрямо предходната седмица има повишаване с 24% въз основата на 100 000 души. 173 са сега, съпоставено с предходната седмица, когато бяха 139. Намираме се на равнищата от 22 октомври предходната година, само че прави усещане, че кривата към момента не е толкоз остра. Още се намираме във етапа на по-бавно повишаване. Не е подобен казусът в Кюстендил. Смъртността е много колебаеща се и би трябвало да кажа, че тя спрямо предходната седмица има понижение с към 9% ", сподели ръководителят на щаба и шеф на Военномедицинската академия генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По думите му прави усещане, че от четири седмици смъртността е с формата на приливи и отливи. Нивата на смъртността сега дават отговор на равнищата на 5 ноември предходната година, добави Мутафчийски. Той акцентира, че пораства и процентът на претовареност на леглата на национална база.

Няма отмереност във връзка с имунизирането, по тази причина съботно-неделните ваксини би трябвало да се усилят, счита ръководителят на Националния имунизационен щаб проф. доктор Красимир Гигов.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов пък очерта като проблем това, че от записаните за имунизиране хора, не всички се явяват в уречения ден и час и това нарушава процеса по ваксинирането. Никога не отваряме флакон с ваксини, преди да са налични на място хората, които ще се имунизират. Затова не се губят дози, увери той.

Очаквайте детайлности
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР