Довечера ни очаква пълно лунно затъмнение, което някои наблюдатели наричат

...
Довечера ни очаква пълно лунно затъмнение, което някои наблюдатели наричат
Коментари Харесай

Довечера ни очаква пълно лунно затъмнение

Довечера ни чака цялостно лунно затъмнение, което някои наблюдаващи назовават " супер кървава Луна ", тъй като по време на грандиозното събитие, естественият сателит на Земята придобива изумителен червен нюанс.

Цялото затъмнение ще се вижда от Северна и Южна Америка, както и от елементи от Западна Европа и Северна Африка. Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3:34 ч. до 6:51 ч. по Гринуич. Този тип затъмнение се случва, когато Земята минава тъкмо сред Слънцето и Луната. Следващото цялостно затъмнение, ще се вижда от Европа през май 2022 година

Определението " супер " се дължи на обстоятелството, че Луната ще бъде най-близо до Земята и ще бъде малко по-голяма от нормално.

" Малка част от слънчевата светлина се пречупва от земната атмосфера и доближава до Луната, огъвайки се към краищата на Земята. Тази дребна част алена светлина доближава Луната и е задоволителна, с цел да я забележим " разяснява Уолтър Фримън, учител в университета " Сиракуза ".

Докато слънчевите затъмнения са рискови за непосредствено наблюдаване, светлината от лунни затъмнения е доста по-слаба и е изцяло безвредна за гледане без особено съоръжение.

Сближаване на Венера и Юпитер също може да се следи в небето преди зазоряване. Те ще бъдат забележими към час преди изгрев слънце в източната зона на зазоряване. Макар и елементарно забележими на 21 януари, те ще бъдат най-близо (разделени единствено с 2,4 градуса) на идната заран.

Същата вечер можете да са насладите и на още едно необикновено представление. " Супер кръвната Луна " е до двете ярки звезди от съзвездието Близнаци, Кастор и Полукс. Всъщност, тъкмо до Луната ще се следи нещо още по-интересно. Ако наблюдавате с телескоп или бинокъл, ще видите звездния клъстер " Пчелен кошер " (известна още като Praesepe и M44), наброяващ 1000 звезди, един от най-близките отворени кластери до нашата Слънчева система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР