Довършването на нормативната рамка на единния цифров пазар и свързаните

...
Довършването на нормативната рамка на единния цифров пазар и свързаните
Коментари Харесай

Единният цифров пазар – основен приоритет на българското председателство на ЕС

Довършването на нормативната рамка на единн ия дигитален пазар и обвързваните с нея промени в метода, по който се подсигурява сигурността на персоналните данни в цифровото пространство , са измежду съществени цели в бранша на телекомуникациите, по време на българското председателство на Европейски Съюз.

 От ляво на дясно: Ангел Попов, Ивайло Московски, Димитър Геновски

„ В немалка степен преглеждаме развиването на обединен дигитален пазар като източник на напредък и конкурентоспособност ", съобщи отрасловият министър Ивайло Московски и напомни, че това е и една от главните задания в работата на българския еврокомисар Мария Габриел.

По време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз, би трябвало да приключи работата си по нормативната рамка за цифровия обединен пазар, а това ще увеличи качеството на свободното придвижване на артикули и услуги, разясни отрасловият заместник-мистър Димитър Геновски.

Трите страни, които ръководят Европейски Съюз от юли 2017-та до декември 2018-та (Естония, България и Австрия) би трябвало приключат с нормативните промени за построяването на цифровия обединен пазар. По време на нашия мандат, ще се вземат решение въпросите за гарантиране на конкурентен и обективен дигитален обединен пазар, развиването на свързаността в границите на Европейски Съюз, актуализация на регулаторната рамка на телекомуникациите, сигурността на персоналните данни и развиването на европейската стопанска система, учредена на данни.

Свързаността е гръбнакът на цифровия обединен пазар и в тази връзка, Европейска комисия е развила идея за гигабитовото общество, която планува създаване на мрежа с огромен потенциал, която разрешава повсеместното прилагане на услуги и приложения. Тя ще се финансира през пазара, въз основата на вложения, само че с цел да може да действа, е нужна промяна на нормативната уредба за електронните известия. Най-общо измененията плануват основаване на Европейски кодекс и на орган на регулаторите за електронните известия, проект за пето потомство мрежови технологии (G5) и правилник за поощряване на свързаността с интернет в обособените райони.

Законодателният пакет за електронните известия ще е главен приоритет на българското председателство, посочи Геновски и добави: „ Тази рамка ще уреди връзките на компаниите, които дават електронно-съобщителни мрежи и услуги. В взаимозависимост от постигнатото развиване до 2018-та, чакаме в границите на нашето председателство да продължим или приключим договарянията с Европейския парламент (ЕП) по кодекса на електронните известия, както и да се организира и разискване на предлагането за орган на европейските регулатори на електронните известия “.

Сред целите на нашата страна е и работата по нормативна основа за европейска та стопанска система, учредена на данни . Участниците в зараждащия се европейски пазар на данни, имат потребност от предвидимост и правна сигурност, с цел да влагат в нови бизнес модели, разяснява Геновски. Според него превъзмогването на техническите и законодателни спънки, свързани със собствеността, достъпа до данни и отговорността, ще основат забележителен стопански и обществен капацитет за Европа. Предвижда се да отпаднат някои ограничавания за локализиране на данните, да се уреди даването на им на трансгранично ниво, да се усъвършенства правната сигурност, да се улесни промяната на доставчиците на услуги и прехвърлянето на данни, както и повишение на сигурността при трансгранично предпазване и обработка на данни.

Българското председателство ще се стреми да насърчи напредъка в полемиките към основаването на надеждна киберекосистема, която да понижи вредите за стопанската система от кобератаките. В тази връзка, че планува нова европейска скица за узаконяване на киберсигурността, която да подсигурява, че продуктите и услугите са сигурни за прилагане.

Изброените нормативни промени са в осъществяване тактиката на Европейска комисия за дигитален обединен пазар в Европа, по която се работи от май 2015-та. Целта е да се отстранен националните ограничавания при извършване на покупки на артикули и прилагане на услуги. Това ще разреши на потребителите да получават едни и същи услуги и да пазарят по-изгодно. А фирмите ще имат достъп до целия пазар на Европейски Съюз.

Виргиния Стаматова
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР