Дотук локдаунът в Германия беше удължаван три пъти и последно

...
Дотук локдаунът в Германия беше удължаван три пъти и последно
Коментари Харесай

Все по-малко германци одобряват курса на правителството

Дотук локдаунът в Германия беше удължаван три пъти и последно важи до 14 февруари. На 10 февруари канцлерката Ангела Меркел още веднъж е поканила министър-председателите на обособените федерални провинции, с цел да разискват дали сегашните ограничавания да бъдат удължени още един път. Става въпрос за затворените учебни заведения и детски градини, търговски обекти, театри, кина, концертни зали, музеи и така нататък Самата Меркел не е склонна да избързва с отварянето, тъй като се притеснява от растеж на новите инфекции.

" Имунизирането върви прекомерно постепенно "

Същевременно обаче нараства и делът на жителите, които считат наложените ограничавания за прекомерно строги. За един месец той е повишен от 17% до 22%, демонстрира настоящото изследване " Дойчландтренд ", извършено по поръчка на обществено-правната телевизия ARD. Според него, въпреки всичко болшинството германци (51%) не престават да считат, че ограниченията са съответни. А делът на хората, които желаят още по-строги ограничавания, е понижен за един месец от 30% на 24%.

Повече от половината германци - 56% - не утвърждават спешния мениджмънт на държавното управление. Вече едвам 42% са удовлетворени от метода, по който се оправят ръководещите. Това е най-ниската стойност на утвърждение от началото на пандемията.

Що се отнася до сложния старт на имунизационната акция и хаоса към приемането на дата за имунизиране, за 68% от германците всичко става прекомерно постепенно. Все повече хора осъзнават, че имунизацията е единственият път за връщане към нормалността. Съответно нараства и готовността на жителите за имунизиране: измежду младежите (18 - 39 години) всеки втори ще се имунизира безусловно, а в групата на над 65-годишните готовността за имунизиране даже е още по-висока - 72 %.

Вчера Етичният съвет към държавното управление предложи да не се разхлабват ограниченията за имунизираните. Изглежда по този начин мисли и голямото болшинство германци: 68 на 100 са срещу самостоятелни права за имунизираните, 28 % биха одобрили сходна мярка. Четирима от всеки 10 германци не престават да се опасяват, че те или членове от фамилията им могат да се заразят с ковид. А половината от немското население е загрижено от разпространяването на другите разновидности на вируса.

Меркел има към момента 69% утвърждение

В рейтинга на политиците се обрисуват известни промени: канцлерката Меркел губи 3 %, само че продължава да се радва на 69% утвърждение измежду германците. Също 3 % от рейтинга си губи баварският водач Маркус Зьодер, който е харесван от 54 на 100 от германците и за който се допуска, че може да бъде повдигнат като претендент за канцлер на съюза ХДС/ХСС. Неговият възможен съперник за канцлерския пост - новоизбраният ръководител на ХДС и министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет усъвършенства позицията си и доближава 37 % утвърждение. Рейтингът на финансовия министър Олаф Шолц се срутва с 9 % - до 46 %.

Ако тази неделя имаше парламентарни избори в Германия, ръководещата огромна коалиция (ХДС/ХСС и социалдемократите) щеше да има нежно болшинство пред останалите парламентарни партии. Значително по-популярна би била една коалиция на консерваторите със Зелените, демонстрира още настоящото изследване „ Дойчландтренд “.

Автор: Сабине Кинкарц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР