Доцент д-р Сотир Марчев е началник на Клиниката по кардиология

...
Доцент д-р Сотир Марчев е началник на Клиниката по кардиология
Коментари Харесай

Доц. Сотир Марчев: Не се самолекувайте с хининови препарати

Доцент доктор Сотир Марчев е шеф на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично сдружение. Републикански съветник по кардиология. Има добити специалности по вътрешни заболявания, кардиология и здравен мениджмънт. Член е на управителния съвет на Българската асоциация по ултразвук в медицината. Притежава европейска акредитация по ехокардиография. Специализирал е във Виена, Белград и Осака. Защитил е кандидатска дисертация в региона на тъканната доплерехокардиография и докторска дисертация върху стрес индуцираната кардиомиопатия. Дългогодишен член на лигата “Лекарите, на които имаме вяра ”. Доц. доктор Сотир Марчев даде изявление за вестник „ 24 часа “.

Известният кардиолог насочи 7 съвета към сърдечноболните. По-долу ще прочете обясненията, а тук ги поместваме в къс вид за елементарно запомняне:
1. Спортувайте у дома най-малко 30 минути на ден;
2. Пазете си психическата целокупност – по-малко неприятни вести, повече положителни четива и другарство от отдалеченост с близкия кръг;
3. Имайте запас за 30 дни от предписаните ви медикаменти за сърцето;
4. Не си сменяйте сами лечението поради вируса – няма доказателства “за ” или “против ” АСЕ инхибиторите;
5. Не се оставяйте от боязън от ковид да ви се случи нещо съдбовно, обвързвано с друго незабавно състояние;
6. При потвърдена или евентуална зараза с ковид не се самолекувайте с хлорохин и хидроксихлорохин без лекарски контрол;
7. Животът в малко населено място има доста дефекти, само че във връзка с епидемиите може да е преимущество.

– Доц. Марчев, с какви въпроси ви звънят пациентите ви с хронични сърдечни болести, които се оказаха рискови за новата коронавирусна болест?

– Въпросът е един – по какъв начин да живеем по време на пандемията, суматохата и изключителното състояние.

– И по какъв начин?

– На всички давам седем съвета. Седем, тъй като, в случай че си представим паметта като цялост от сейфове в мозъка, кратковременната памет разполага със относително малцина места за предпазване – отделения за 7 информации. Когато пристигна осма, тя измества една от предходните. Можем да помним по едно и също време 7 неща. Първият съвет е: спортувайте вкъщи най-малко 30 минути дневно. Да изолираш един сърдечноболен сред хладилника и тв приемника, е най-лошото нещо, което можеш да му причиниш. Обездвижването утежнява сърдечносъдовите болести, повишава кръвната захар, усилва килограмите. Движението понижава сърдечносъдовия риск, намалява кръвната захар, покачва имунитета и оказва помощ на душeвността.

– Кои извършения са подобаващи?

– Различните хора го вършат друго. Някои си поставят постеля пред тв приемника и си намират предаване с гимнастика, йога, стречинг – кой каквото харесва. Други – по-често това са мъже, вършат клекове, лицеви опори, коремни преси, подвигат тежести, гирички или каквито тежести имат у дома. Сравнително лимитираното пространство не е спънка, стига предпочитание да има. Четох за един маратонец, който, като не може да излиза, бяга у дома. Терасата му била 7 метра и я пробягвал 6 хиляди пъти – 42 километра. Казва, че не си давал напън и го правел за 6 часа. Мой остарял пациент от Благоевград прави 5 км на ден вървене, вървейки в кръг в огромния си апартамент. Така че който си има стая, ще си спортува в нея, в случай че има балкон, може и на него, в случай че е миропомазан с двор – идеално, изборът за извършения е огромен. Но несъмнено, не би трябвало да подлудим съседите, които също са принудени да са вкъщи. Вторият съвет е обвързван с нещо, което всички усещаме: епидемиите са две – от вируса и от страха и суматохата.

– За сърдечноболните коя е по-опасна?

– Не може да се отговори еднопосочно. И двете са неприятни. Казвам на пациентите си: Спрете да слушате по през целия ден новините и да гледате отрицателни неща. Намерете стратегии с комедии, хумористични книги, вестници с вицове, занимателни списания. От всяка болест се умира веднъж, а от боязън – всеки ден. За опазването на психическото здраве оказва помощ и общуването с близки и другари. Може по телефона, може по интернет, каквито благоприятни условия имате. Но не прекъсвайте контактите. Пазете си психическата целокупност, като избягвате натоварващите вести, търсите радостни излъчвания и четива и общувайте по телефона или с видеовръзка с хората от близкия си кръг.

– Минахте през “визитация ” на тялото и душата, а третото какво е?

– Вероятно в магазините няма да се свърши нито храната, нито тоалетната хартия, нито медикаментите в аптеките. Но е доста евентуално по тази причина, че границите са блокирани, по тази причина, че доста производства са спрени, във вашето обитаемо място да са неритмични доставките на съответното ваше лекарство. Ако медикаментите ви са конкретизирани, чувствате се добре с тях, има смисъл да поддържате запас от една опаковка или колкото е нужно за лечението за 1 месец. Запас за повече от 1 месец няма смисъл, а в случай че човек реши да го прави, би трябвало да гледа периода на валидност. Освен това, когато се постанова да сменя на някой пациент лекарството, а той си е купил хапчета за половин година напред, ми е мъчно да го убедя, че положението му в действителност постанова да се направи смяна. Четвъртият съвет: Не си сменяйте сами медикаментите под влияние на реклами или “новини ”, че нещо усилва риска да се болестите с ковид или пък че нещо ще ви защищити. Това, което се разяснява най-често, е, че вирусът визира долните отдели на белия дроб, тъй като там се намира рецепторът, за който вирусът се закача – ангиотензин конвертиращ ензим (АСЕ). Ангиотензин конвертиращият ензим е един от основните ензими за регулация на артериалното налягане. Повечето сърдечни медикаменти имат алъш-вериш с този ензим, който се оказа и мястото на залавяне на вируса към клетките в белите дробове. Поради това има редом два типа изявления. Едните настояват, че когато сърдечните медикаменти се захванат за този рецептор, вирусът не може да се закачи и да влезе в клетката и това усъвършенства прогнозата. Други изявления споделят: когато тези медикаменти блокират АСЕ, организмът се пробва да компенсира и си създава самичък нови ензими и по този начин се усилва броят на АСЕ по повърхността на белодробните кафези и това може би спомага вирусът по-лесно да нападна белия дроб. И едните теории са недоказани, и другите. Поради това с идентична публична позиция излязоха и европейското, и американските кардиологични сдружения: не си сменяйте сами медикаментите за кръвно, не си сменяйте медикаментите за сърце поради ковид. Така е на доктрина. На процедура, като ми се обаждаха пациенти лекари, които мощно упорстваха да им сменя хапчетата, им ги смених, щом толкоз желаят. Но това го върша аз, който съм кардиолог, и на пациенти, чието положение добре познавам и променям с нещо еквивалентно, с цел да са душевен спокойни, тъй като по този начин са си решили. Но на всички споделям, че никой не би трябвало да си сменя медикаментите самичък. Друго, което изяснявам на пациентите, е петото предписание: през днешния ден е доста по-вероятно да загинат от инфаркт, в сравнение с от ковид. Непрекъснато излизат такива изявления в западните издания.

– Как се изяснява?

– Ще го илюстрирам за изясненост с образец. Пациент е с остро коремно положение, при което непряк резултат е покачването на температурата. Попада при лекари и те стартират да се чудят дали не е инфектиран с вируса, пускат му проучване, то, несъмнено, не става незабавно и индивидът си умира от стомах. Подобни случаи се оповестяват при разнообразни болести. Когато светът е съсредоточен в нещо, в тази ситуация във вируса, доста от другите незабавни положения се пропущат. Затова споделям, че през днешния ден рискът да умрете от инфаркт е много-много по-голям, в сравнение с да загинете от ковид. Това е правилно, само че някои незабавно питат: “Значи обществото не е право, като се концентрира върху ковид? ”. Отговор на този въпрос дава не различен, а Насим Талеб, създателят на “Черния лебед ”, който споделя, че са нелепости да се позовеш на този факт, че е по-вероятно да умреш от инфаркт, в сравнение с от ковид. Инфарктите имат една относително непрекъсната периодичност плюс-минус сезонните съмнения и няма риск инфарктите да се усилят експоненциално. Хората, които умират от вируса, са микроскопична част от загиващите от инфаркт, само че умиращите от ковид могат да се усилят експоненциално. Затова обществото обръща повече внимание на вируса. Но фактът за вероятността си е реалност и при незабавни положения човек би трябвало да търси помощ и никой доктор не е освободен от отговорностите да си лекува незабавно болните и по време на изключително състояние. Изводът е: не се оставяйте от боязън от ковид да ви се случи нещо съдбовно, обвързвано с друго незабавно положение. Имате ли подозрение за незабавно положение, се обръщайте към лекаря си или към Спешна помощ и не отдавайте всичко на вируса.

– Но досегашният опит по света демонстрира, че сърдечноболните са по-рискови за затруднения от него?

– Коронавирусът е стрес за организма на сърдечноболните и в действителност някои хора умират. Но коронавирусът не е първият или единствен стрес, който може да се случи. Всички кардиолози лекуваме сърдечноболни, на които им се случват всякакви стресове. Например интервенция на различен орган или грип, които са не по-малък стрес от ковид. Дори в най-старите кардиологични учебници написа, че шансът сърдечноболен пациент да преживее стрес като една несърдечна интервенция не зависи от това какъв брой тежко е било сърдечното му положение в миналото. Шансът му зависи от това какво е сърдечносъдовото му положение при започване на интервенцията. Затова вършим подготовка на сърдечноболните да са в добра форма за интервенцията. Така е евентуално и с вирусите. Ако сърдечноболен се болести, шансът да преживее инфекцията евентуално е по-голям, в случай че сега положението му е следено, в сравнение с в случай че лекуването е запуснато. Има още нещо изключително значимо. При потвърдена или евентуална зараза с ковид не се самолекувайте с хлорохин и хидроксихлорохин без лекарски надзор. Днес целия свят разпорежда очаквания на пробното лекуване на ковид с комбинацията хлорохин или хидроксихлорохин (производни на хинина) с антибиотика азитромицин. Понеже всички те са остарели медикаменти, налични на таблетки, някои се изкушават да се самолекуват. Проблемът е, че и трите медикамента блокират йонните канали, участващи в естественото активиране на клетките на миокарда и могат да причинят неочаквана гибел. По-възрастните кардиолози и медицински сестри в България имаме голям опит с използването на производни на хинина при сърдечноболни. Десновъртящият оптичен изомер на хинина, именуван хинидин, беше един от най-често употребяваните антиаритмични лекарства у нас в близкото минало. Когато правехме контролиране с високи дози хинидин, медицинските сестри сами си знаеха, че на всеки два часа би трябвало да създадат кардиограма на болния и да я покажат на дежурния кардиолог. И макар тези предохранителни ограничения, и макар че не го комбинирахме с азитромицин, дребна част от пациентите правеха “хинидинови синкопи ” заради нарушавания на сърдечния темп, предизвикани от лекарството. Затова, когато чуя за ненадейно починал с коронавирусна зараза, първото, за което запитвам, е дали се е самолекувал с хлорохин или хидроксихлорохин.

– Седмият съвет?

– Той е колкото съвет, толкоз и мотив за размисъл. Ние сме застаряващо общество и от ден на ден ще се постанова с напредването на годините да се гледаме сами. Затова, когато към пенсионирането стартират да си вършат проекти, споделям на пациентите си: за вас съвършен вид е жилище с централно парно и топла вода, достъп с асансьор и наоколо да има хранителен магазин и поликлиника. Но тази зараза може би постанова възрастните хора да стартират да премислят думите ми дали са настоящи. Когато бях студент, се появи СПИН, по-късно птичи грип, свински грип и в този момент – пандемия от ковид. В “Алхимикът ” Паулу Коелю написа, че в случай че едно нещо се е случило един път, може в никакъв случай да не се повтори, само че в случай че едно нещо се е случило два пъти, сигурно ще има и трети. Вероятно ще забележим и последваща пандемия. Това постанова смяна в проектите на възрастните. Богатите хора в Ню Йорк, който сега е център на епидемията, се изнасят оттова и отиват във вилички или самотни къщички в провинцията. Същото вършат и познати лекари тук. Може би сме при започване на един развой, противоположен на стичането на хора в огромните градове. Животът в малко обитаемо място има доста дефекти, само че във връзка с епидемиите има преимущество.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР