Доц. Николай Вълчев от Института по океанология във Варна разкри,

...
Доц. Николай Вълчев от Института по океанология във Варна разкри,
Коментари Харесай

Ще достигнат ли до плажовете ни мините и биологическите отпадъци след взрива в Каховка?

Доц. Николай Вълчев от Института по океанология във Варна разкри, че петното към този момент се движи към румънската граница

 Черноморските течения носят рискови боклуци, измежду които пестициди и биологични останки от Украйна, само че към този момент не може да се каже сигурно дали ще доближат до нашите плажове. Пред Българска национална телевизия доцент Николай Вълчев от Института по океанология във Варна призна, че незнайни количества водни размери вследствие на взривяването на язовира „ Нова Каховка “ към този момент са постъпили в одеския залив и се носят от теченията. 

„ Допреди ден те бяха затворени компактно в този залив, само че в идващите два дни се чака усилване напразно и смяна на циркулацията, като по всяка възможност това леке ще стартира да се движи, обаче притиснато мощно към брега, на юг към Николаевка и може би към румънската граница ", изясни той.

Преди няколко дни украинският еколог Олег Листопад предизвести, че Черно море ще пострада, тъй като ще се образува " био каша " и ще стане невероятно хората да плуват в такава среда.

„ Многото органична материя ще стане храна за водораслите, които ще стартират интензивно да се развъждат и ще употребяват от ден на ден О2, което ще трансформира Черно море в органична каша. Относително казано, няма да е допустимо да плувате в морето. Такава вода не може да се употребява за нищо “, изясни той.

Украинският специалист предвижда, че доста органични субстанции ще бъдат отнесени, което ще докара до нежелани последици, поради труповете на животни, на мъртви риби и на всички отпадъци от помийни ями и тоалетни.

Днес доцент Вълчев обаче се опита да успокои хората, като посочи, че даже и рисковите боклуци от Украйна да тръгнат по течението, те ще са мощно притиснати към брега, т.е. надали ще доближат до нашите плажове.

„ Едното течение е струйно и е на дълбочини към 100-120 метра, само че има и серия от крайбрежни вихри, каквито имаше преди два дни. При тях водообменът е усложнен и имаше възможност петното да остане по-дълго време в мястото на произхода си. Сега следва да забележим с каква скорост то ще се придвижи и материалите от сушата до каква точка на юг ще доближат “, добави той.

Институтът по океанология координира Черноморския център за мониторниг и прогнози, който излъчва всекидневна прогноза, налична на този уебсайт. Тя ще бъде качвана и на фейсбук страницата на Института, уточни Вълчев.

" Последните ни проби са от 6 юни и няма отклонения. Ние изследваме водата от " Панорама " до " Бяла - Юг " и все още няма промени в резултатите ", сподели пък доктор Веселина Божилова от РЗИ – Варна.

През летния сезон проби от водата се взимат два пъти месечно, а от зоните за къпане - три пъти седмично. Евентуално замърсяване ще се отрази на микробиологията, само че РЗИ навреме ще осведоми обществеността, увери Божилова.

Вчера пък евродепутатът Иво Христов разяснява пред Българска национална телевизия, че ще е доста злокобна подигравка на ориста, в случай че мините и боеприпасите, пометени от язовира „ Нова Каховка “ бъдат довлечени от Черно море на личното ни крайбрежие, тъй като може да се окаже, че доста от тях са български. „ Тогава ние метафорично и безусловно ще разберем какво вършим като изнасяме оръжие за тази война. Трябва да заемем твърда позиция за прекратяването й, за мир от страна на Европейски Съюз “, съобщи евродепутатът. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР