Доц. Милен Любенов, доктор по Политология и преподавател по Политически

...
Доц. Милен Любенов, доктор по Политология и преподавател по Политически
Коментари Харесай

Доц. Милен Любенов: Редица държавни органи бяха превърнати в бухалки

Доц. Милен Любенов, лекар по Политология и учител по Политически науки в СУ, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Държавният глава Румен Радев направи първи коментар след наложените наказания на Съединени американски щати на петима българи по закона " Магнитски “. По думите му, съпротивата против битката с корупцията в България е огромна. Според него, разкритията на Съединени американски щати ще повлияят върху изборните резултати у нас. Какви апели насочи към бъдещите ръководещи президентът Румен Радев? Темата ще разясняваме с доцент Милен Любенов – лекар по политология и учител по политически науки в СУ " Св. Климент Охридски “.

 

Доц. Любенов, през вчерашния ден президентът Румен Радев съобщи, че това е мощен политически сигнал. Става въпрос за листата по " Магнитски “. Според вас, защо би трябвало да им светне лампичката на нашите ръководещи и защо ги предизвести президентът?  

Това е мощен политически сигнал, само че това е вторият лист " Магнитски “, тъй че в някаква степен не изненада никого, тъй като упованията бяха, че в границите на тези 2 години прокуратурата ще откри задоволително данни, тъй че да образува досъдебни производства против лицата от първия лист. Така че в някаква степен този лист е продължение на първия. И сега упованията на огромна част от анализаторите в страната са, че този лист ще продължи и ще забележим и други лица, политици, евентуално и висши магистрати в идващия лист. Този лист е доказателство, че в България има доста съществени проблеми с корупцията и с върховенството на правото, и че България е страната, която може да позволи тези проблеми, а не някъде извън. Това е посланието.  

Какви съгласно вас ограничения би трябвало да бъдат подхванати тогава?  

Много ограничения би трябвало да бъдат подхванати. На първо място законодателни – да бъде въведен механизъм за надзор над основния прокурор, да бъде засилена ролята на Инспектората към Висшия правосъден съвет, тъй че да има доста повече функционалности във връзка с инспекция на каузи и работата на магистратите в страната. Персонални промени са нужни, тъй като каквито и законодателни промени бъдат направени, в случай че тези закони не се извършват дейно, няма да има резултати. Това го споделят и от Съединени американски щати в своята послания, че те желаят ефикасни резултати в битката с корупцията, и законите, които са признати, просто да бъдат спазвани. Така че въпросът с изключение на законодателен, той е и личен във връзка с редица назначения в правосъдната система. През последните години беше основан циничен модел на назначения, на кариерно израстване в системата, като напред се назначаваха лица и фигури, които потвърдено към този момент през годините не демонстрират предпочитание, евентуално по тази причина има и справедливи аргументи, да водят ефикасна битка с корупцията. Напротив, редица държавни органи бяха превърнати в бухалки.  

Кого визирате в тази ситуация, кой състезател на политическата сцена?  

Играч на политическата сцена? В смисъл коя институция ли?  

Да.  

Става дума за прокуратурата най-много, КПКОНПИ – това са институции, които явно през последните години не работеха дейно, а част от тях се използваха за бухалки.  

Президентът Радев през вчерашния ден упрекна и 48-ото Народно заседание за евроинеграцията сложена на пауза. Как ще коментирате това негово обвиняване?  

Да, тъй като в случай че не бъдат приключени тези промени, свързани с върховенството на правото в страната, промяната в правораздаването, страната няма да стане член на Шенгенското пространство. А виждаме, че във връзка с Еврозоната съществуват избрани проблеми в тази сфера, най-малкото поради това, че няма постоянно държавно управление, което да приключи този интеграционен развой. Но само с промени и мощни послания от наша страна, от страна на България, в която политиците могат да покажат ясна политическа воля, едвам тогава ние ще успеем да преодолеем тези отрицателни настроения, които се следят в редица страни, в това число в Нидерландия, във връзка с " Шенген “.  

Как гледате на битката с корупцията у нас? Според вас тя в действителност единствено предизборно говорене ли е?  



Борбата с корупцията не би трябвало да бъде предизборно говорене, в противен случай, това е тематика №1 от 2 години, от началото на митингите през 2020 година, които започнаха и се ускоряваха в границите на годината, с две съществени претенции тогава: едното главно искане е за оставка на основния прокурор. Така че тази тематика продължава повече от 2 години и тя би трябвало да откри своето развиване, тъй че страната да тръгне напред.  

Доц. Любенов, Коалиция " Заедно “, Коалиция " Левицата “, коалиция сред " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “. Смятате ли, че обединили се партии с добре познати хора отпреди могат да имат по-голям триумф от тези, които се записват независимо, и не престават да се записват – през днешния ден е последният ден за регистрация? Ще се впуснат ли всички в конкуренцията по-обединени от всеки път за 49-ия парламент и съгласно вас кой ще бъде по-успешен?  

Обединението сред " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ към този момент дава резултат – видяхме през днешния ден най-новото изследване на организация " Тренд “, което демонстрира съвсем подравнен резултат с ГЕРБ, някъде към 25% е резултатът на " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “, което демонстрира, че те стартират акцията с летящ старт. Очакванията са, най-малко моите, тези резултати да се усилват за новото обединяване, и не изключвам техният резултат да доближи 30%. Това изследване на " Тренд “ в действителност е направено преди глобите " Магнитски “, опредено те ще изиграят роля в хода на акцията, и това ще бъде спомагателен катализатор за реализиране на по-добри резултати за " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “.

Така че наподобява, че те ще бъдат победител на тези избори, което обаче не взема решение въпроса с съдружната формула, а това е главният въпрос и главният проблем, който би трябвало да разрешат българските политици – да намерят такава формула, че да сформират постоянно държавно управление, и то не какво да е държавно управление, а реформаторско държавно управление, което да се заеме с всички тези значими промени, които да завършат дефинитивно европейската интеграция на България, както във връзка с " Шенген “, по този начин и във връзка с Еврозоната. Колкото до останалите две нови обединения " Заедно “ и " Левица “, аз не мисля, че те имат шансове за превъзмогване на 4% изборна преграда, даже в противен случай, най-вероятно техните резултати ще бъдат и под 1%.  



Какво ще кажете за третото място? Движение за права и свободи още веднъж резервира позициите си и електората си, съгласно изследването на " Тренд “, което и вие цитирахте.  


Движение за права и свободи разчита на един корав електорат. Те общо взето от избори на избори се повтарят един условен резистентен брой гласове сред 250-300, 300 и няколко хиляди. Така че евентуално и в този момент ще получат сходни резултати.  

Големи очаквания имаше за Стефан Янев, знаете, за партията му " Български напредък “, обаче ето, още веднъж поглеждайки това изследване, действителните шансове за парламентарно посланичество резервира " Български напредък “, само че с 4% измежду гласуващите.  

Стефан Янев, неговата групировка не можа да покаже някакъв необикновен политически образ в границите на предходния парламент, с който да генерира една спомагателна поддръжка. Ние знаем, че предходната година имаше огромни упования, даже на някои социолози упованията бяха още преди изборите през ноември той да реализира резултати в порядъка на 7-8%, нещо, което не се оправда. И тогава в хода на акцията видяхме, че всички социологически изследвания му даваха резултат даже под 4%. Сега още веднъж групировката е на ръба, и може би и това е повода за обединяването с Вътрешна македонска революционна организация. Но даже и по този начин под форма на коалиция с Вътрешна македонска революционна организация възможностите на Стефан Янев ще зависят на първо място от изборната интензивност. Той влезе в Народното събрание и предходната година с това, че изборната интензивност беше по-ниска. Колкото е по-ниска изборната интензивност, толкоз и прагът за влизане в Народното събрание понижава. Всичко ще зависи несъмнено от акцията, само че по-скоро моите упования са, че доста мъчно ще бъде на тази групировка да преодолее бариерата от 4%, и евентуално ще забележим един 5-партиен парламент, което може да преглеждаме в някаква степен и като смяна, тъй като в последните 2 години видяхме една много по-фрагментирана партийна система от 7-партйни парламенти.  

Да, и това също, което виждаме, че Българска социалистическа партия също отива по-назад, в действителност към този момент затвърждаване тези позиции. Знаем, допреди години Българска социалистическа партия заемаше вторите места, след ръководещите, само че те са към този момент на пета позиция с нямат и 9% даже съгласно " Тренд “. Така че и там се следи към този момент друго отношение към тази партия, може би и електоралните настройки са други. 

Ако имаме 5-партиен парламент, това ще бъде най-малката парламентарна група. Тенденцията за електорална ерозия ще продължи и в хода на акцията, тъй като всички тези събития, които се случиха през последните няколко дни, ще се отразят сигурно на резултата на Българска социалистическа партия. На процедура партията се разпада, тя се е трансформирала в една дребна група към водача, включваща хора от парламентарната група. Но най-малко това, което може да се следи в страната, е, че съвсем на всички места имат доста съществени проблеми със структурите, а Българска социалистическа партия беше партия, която се гордееше със своите локални партийни структури през годините на Прехода, а в този момент такива съвсем липсват. Така че бъдещето на Българска социалистическа партия е сложено на картата. При едно доста мощно електорално стесняване след тези избори в действителност това ще значи, че без някакви основни промени вътре в партията както персонално, по този начин и политически, доста мъчно ще може да се оттласне от дъното. Но и това, което виждаме като опция, това, което се предлага в тази Коалиция " Левицата “, не е нещо ново и не може да бъде опция на лявото. Трябва напълно нов план от нови хора с нова сила, с нови хрумвания, с цел да може левицата в България да бъде показана на процедура в парламентарния и политически живот на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР