Доц. Георги Лозанов Росен Плевнелиев предизвика немалко упреци заради публичната

...
Доц. Георги Лозанов Росен Плевнелиев предизвика немалко упреци заради публичната
Коментари Харесай

Обществото трябва да знае с кого спи президентът


Доц. Георги Лозанов

Росен Плевнелиев провокира значително упреци поради обществената прокламация на връзката си със синоптичката от Нова телевизия.

Логиката им беше следната: без значение че към този момент не е, откакто е бил, той остава президент, а един президент не би трябвало да занимава хората с персоналния си живот.

Точно противоположното е обаче. Извън мандата си той би могъл да упорства към този момент за персонална цялост, само че нейният предел, до момента в който е държавен глава, по изискване би трябвало да е мощно занижен.

Казано без задръжки, в публичен интерес е да се знае с кого спи президентът. И освен той, а всички политици, изключително пък в случай че са на висок пост. Достъпът до персоналния им живот е част от обществената им роля.

Работата е там, че обществената роля е точно роля, тип маска – можеш да схванеш индивидът зад нея какъв брой добре я играе, само че не и какъв е. Това става надалеч по-ясно, когато го погледнеш " от близко " - в частните му връзки, без прикритието на професионалната изява, съгласно общовалидни човешки категории като честен-безчестен, верен-разпътен, скромен-алчен, чувствителен-груб и прочие

Правото на сходно надничане през ключалката на политиците идва от представителната народна власт – избираме ги, с цел да ни съставляват, и в този смисъл те сме ние, което съкратява дистанцията посред ни и ги прави обозрими. Честата опозиция и недоволства от тяхна страна нормално е израз на устрема им да се употребяват от привилегиите на властта, без да понасят тежестта й, която най-общо се състои в това да нямаш секрети от гласоподавателите си.

Разбира се, правото на интерес към персоналния живот на политиците не би трябвало да се трансформира в мотив за медиен гнет над тях. Но в това отношение те са доста по-защитени, в сравнение с елементарните хора. Особено в случай че елементарните хора са жертва на персонална драма и след тях тичат кореспонденти, с цел да продават на аудиторията непознатото страдалчество.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР