Доц. д-р Стела Балтова е министър на туризма в петото

...
Доц. д-р Стела Балтова е министър на туризма в петото
Коментари Харесай

Дестинация със силно развит здравен туризъм

Доц. доктор Стела Балтова е министър на туризма в петото и шестото служебно държавно управление на Република България. Тя е български икономист, специалист и посланик, с бизнес квалификации от европейски и международни институции.

В интервала 2002-2005 година е на дипломатическа работа като началник на Службата по търговско-икономически въпроси в Копенхаген, Дания. През 2007-2009 година е заместник-председател на Държавна организация по туризъм.

Д-р Стела Балтова е доцент по стопанска система на бизнес услугите (2014). Директор е на Центъра за продължаващо образование в Международно висше бизнес учебно заведение – Ботевград.

Г-жо Балтова, по какъв начин оценявате провокациите, пред които бяхте изправени при встъпването Ви в служба и то тъкмо преди началото на летния туристически сезон?

- Мисията на Министерството на туризма в този длъжностен кабинет бе да възвърне жизнеспособността на туристическия бранш в България, който понесе огромни вреди и загуби в изискванията на изключителната епидемиологична конюнктура. Сега, три месеца по-късно обстоятелствата са следните: повече от 2,5 млн. туристи са пътували в България от началото на летния сезон. За съпоставяне, Хърватия да вземем за пример, която се дава за образец, цитира цифрата 1 млн. туристи. Чуждестранните гости у нас, по данни на ЕСТИ, се доближават към 900 хиляди Като съществени дестинации са били предпочетени Несебър, Варна, София, СПА столицата ни Велинград и други. Най-много са туристите от Румъния, с помощта на напъните ни да оставим границите със северната ни съседка отворени. Следват Полша, Украйна, Чехия и Германия.

Означава, че може да се похвалите с постигнатото до тук?

- Нашата съществена цел беше и си остава представянето на България пред света като сигурна и гостоприемна дестинация посредством подобряването на политиките за контролиране на туристическия пазар и за администриране на туристическата активност. Акцентът обаче е да се запази здравето на гостите и на работещите в бранша в изискванията на международната пандемия от COVID-19.

Първа стъпка в подпомагането на бранша бе една съответна самодейност, която още при започване на мандата даде знак, че туризмът е изведен като народен приоритет на служебния кабинет. Още на 17 май бе основан банер с деен линк „ Туризъм в България “ на формалния уебсайт на Министерски съвет, който препраща всеки клиент на страницата на държавното управление към Националния туристически портал. Този нов канал за връзка концентрира вниманието, генерирайки доста нови визити, и усили прозрачността към Националния туристически портал, който показва освен опциите за туризъм в България, само че и настоящата информация, потребна за всички пътуващи.

През съвсем цялото лято досега задачата на България бе да остане оптимално дълго в зелената зона, паралелно с висока степен на имунизиране, което да докара до доста облекчение на пътуванията. Последното – степента на имунизиране в България – не ни удовлетворява и не е задоволително, само че това е едно надълбоко персонално решение, до което всеки би трябвало да стигне самичък. А бизнесът в туризма, изключително този на първа линия – да подходи отговорно и да трансформира имунизирането в своя политика, с цел да имаме и един по-предвидим и работещ зимен сезон.

Вие предприехте самодейността „ 100% имунизирани “?

- Да, взаимно с Министерството на здравеопазването бе създаден специфичен стикер за туристическите обекти в България, в които личният състав е имунизиран. Целта на стикерите е гостите да са осведомени и по-спокойни за здравето си. Това ще разреши на туристическите обекти да се популяризират по-успешно, че са безвредни при привличането на посетители. Първият специфичен стикер бе залепен на входа на петзвездния хотел „ Маритим Парадайз Блу “ в к.к. „ Албена “.

Същевременно, за облекчение на туристите и за одобряване на имиджа на България като сигурна и безвредна дестинация, беше създаден и оповестен на страницата ни здравен протокол за деяние при случай на инфектирани с COVID-19 туристи - под формата на Указания за действие тук-там за настаняване и заведения за хранене и развлечения в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, свързана  с COVID-19. В България бяха избрани и първите карантинни хотели по Черноморието, които са посочени в този здравен протокол .

Кои стопански ограничения бяха продължени и какви нови бяха подхванати в мандата на служебния кабинет?

- За късото време, с което разполагахме, бе направено всичко допустимо, с цел да подпомогнем потърпевшите бизнеси от бранша. Министерството на туризма извършва две схеми за държавна помощ - за даване на безплатни средства на лица, извършващи туроператорска активност и за компенсиране на загуби вследствие на пандемията. Приключихме започнатата Фаза I, по която 706 предприятия получиха запас на обща стойност от 34 508 288,37 лв.. След като получихме нотификация от Европейската комисия и продължихме мярката, подаването на заявки за кандидатстване по Фаза II се организира в интервала 06.07.2021 - 20.07.2021 година. Прогнозният й бюджет е 16 491 711, 63 лева и се намира в развой на оценка на подадените заявки, които към крайния период на кандидатстване са 120 броя.

Как ще оцените другата популярна мярка - субсидирането на туроператори - с 35 евро на седалка в аероплан?

- В момента тече Фаза III, извършена от Министерството на туризма, като админ на помощта, а искащите могат да аплайват в интервала 23.07-30.11.2021 година и прогнозният бюджет е от близо 16,5 млн. лв.. Получено е и утвърждението на групова нотификация към Европейска комисия за този идващ трети стадий от процедурата, който обгръща полетите до края на годината, като таванът за възможно подкрепяне на една компания е деклариран на оптимално вероятната стойност според Временната рамка – 1.8 млн. евро.

Одобрените претенденти по схемата във Фаза 1 бяха 23 туроператори, а общата стойност на помощта - 4 075 411,80 лева По Фаза 2 е кандидатствал един туроператор.

Може би ще съставлява интерес информацията, че по данни на ФРАПОРТ АД, през интервала от 01.05.21 – 08.08.21 година на Летище Бургас е имало осъществени общо 1073 идващи полети, от тях чартърни – 620. За същия интервал за летище Варна те са 1520, от тях чартърни – 304.

Как се възприема мярката 60/40 по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “?

- Неин админ е Агенцията по заетостта. За интервала 11 май-23 юли 2021г. за раздел „ Хотелиерство  и ресторантьорство “ са подадени и утвърдени 430 заявки на работодатели и предприятия за компенсиране на 10 187 служащи и чиновници. За същия интервал са  изплатени 1 768 093 лева за 3 407 служители  за компенсиране на претовареност за месеците април и май 2021-а.

За интервала от 11 май до 23 юли 2021 година за раздел „ Туристическа агентска и операторска активност “ са подадени и утвърдени 11 заявки на работодатели и предприятия за компенсиране на 291 служащи и чиновници. За същия интервал са изплатени 152 214 лева за 152 чиновници за компенсиране на претовареност за месеците април и май 2021 година.

Бих желала да обърна внимание и на обстоятелството, че за представянето на България като сигурна, гостоприемна дестинация, си поставихме за цел и осъществихме концепцията за дейна взаимна работа с българските задгранични представителства, като въведохме практиката всяка седмица да изпращаме към тях информативен бюлетин с най-важната и настояща информация. Ръководителите на Службите по търговско-икономически въпроси към дипломатическите задачи на България по света, както и българският бизнес, към този момент получават ежеседмично този информативен бюлетин, с цел да научат най-новото, обвързвано с епидемиологичната конюнктура, настоящите условия за влизане и излизане от територията на България, информация за туристическите артикули в другите региони на страната.

Така поставихме акцент върху ролята на комерсиалните аташета и приноса им към идеята на българския туризъм на непознатите пазари посредством тяхното съответно, навреме и настоящо осведомително обезпечаване – по отношение на България като безвредна дестинация за туризъм, гостоприемна и с първокласен артикул целогодишно.

В осъществяването и надграждането в границите на бюджета на плануваните цифрови маркетингови действия, поставихме още един значим фокус -  върху „ маркетинг с нулев бюджет “ и цифрова акция в обществените медии на предпочитани пазари, което, считам, също даде положителни резултати в популяризирането на българския туристически артикул и ограниченията за сигурност и икономическа поддръжка.

Какви други дейности предприехте за подкрепяне на бранша в границите на Вашия мандат?

- Създадена бе нова Национална стратегия „ ОТНОВО ЗАЕДНО “ в помощ на туристическия бизнес. Програмата, в размер на 15 млн. лв., се финансира със средства от централния бюджет, планувани за поддръжка на туристическия бранш. Чрез нея общо 30 хиляди възпитаници и учители ще могат да посетят гратис, по избран ред туристическите обекти. С нея се реализират по едно и също време две значими цели: поддръжка за туристическия бизнес с всички прилежащи детайли на туристическия артикул и се улеснява социализацията на учениците след продължителната изолираност по време на отдалеченото образование.

Бихте ли разказали повече за самодейността за развитие на регионите посредством поощряване на туристическото райониране?

В тази връзка са подхванати законодателни начинания за изменение и допълнение на Закона за туризма, в частта за основаване и действие на Организации за ръководство на туристическите региони. Законодателната мярка е подбудена от необходимостта за подобряване на нормативната уредба вследствие на направени разбори на работата на учредените организации към момента.

Разработиха се маркетингови тактики на деветте организации за ръководство на туристическите региони, като нужен институционален фактор за районното дестинационно развиване на туризма. Основната цел на маркетинговата тактика е устойчивото развиване на всеки туристически регион като привлекателна и конкурентоспособна целогодишна туристическа дестинация на вътрешния и на интернационалния пазар, посредством възстановяване на туристическата инфраструктура, провеждането на ефикасна маркетингова политика, повишението на потенциала на МСП в бранша и одобряването на ОУТР като индивид на районния туристически маркетинг.

Вие предприехте и други законодателни начинания. Бихте ли споделили за читателите ни?

- Една от тях, за която се надяваме да бъде продължена от идващия екип, защото следва доста работа, е разтрошаване на съществуващото статукво към транспорта с коли с потенциал 8+1. Необходимо е законодателно регламентиране на осъществяването на транспорт на туристи от туроператори, като спомагателна услуга, част от туристическия пакет с този вид коли, а законопроектът е взаимна разработка с МТИТС и ИА „ Автомобилна администрация “.

И още една самодейност, която предприехме - основаване на законодателна рамка за развиване на велосипедния туризъм и създаване на Национален велосипеден план и на проект за деяние към него, както  и  регламентиране на основаването на Национална мрежа от велосипедни направления.

Друг значим акцент в напъните на министерството бе стимулирането на вътрешния туризъм. Даден бе ход на актуализиране на създадения през 2019 година План за развиване на здравния туризъм за интервала 2020 – 2025. Основната му цел е България да се трансформира в туристическа дестинация със мощно развъртян дял на здравния туризъм и уравновесено развиване на всички разновидности – медицински, балнеотуризъм, спа, уелнес и таласотерапевтичен туризъм.

Стартира националната кампания „ Преоткрий България “ на Министерството на туризма взаимно с българските общини.

Кампанията е ориентирана главно към промотиране на най-привлекателните и атрактивни туристически обекти на територията на участващите общини, с цел  поощряване на вътрешния туризъм, който даже и в изискванията на пандемия предлага голям брой разнородни, забавни и вълнуващи  благоприятни условия. Инициативата започва при започване на дейния летен сезон, организира се на територията на цялата страна и е с дълготрайност от четири до шест месеца.

Акцентът тази година е ориентиран освен към морските обекти, само че и към тези, ситуирани в общините навътре в страната. Съвместната акция се фокусира  върху богатото историческо и етнографско завещание, неповторимите естествени явления и прелестните кътчета, с които страната ни може да се похвали както пред българските жители, по този начин и пред задграничните посетители, пристигнали у нас, любопитни и нетърпеливи да научат повече за гостоприемна България.

Какви ограничения предприехте за подкрепяне на екскурзоводите и планинските водачи?

- В поддръжка на екскурзоводите и планинските водачи, Министерството на туризма предприе дейности по плана „ Повишаване на потенциала на МСП в бранш туризъм посредством оказване на поддръжка за основаване и действие на Организациите за Управление на Туристическите Райони “, инициирайки претовареност посредством професионалните организации, в които те членуват. Вследствие на тази смяна, с бързи темпове беше създадена техническа спецификация и оповестена процедура за партньорство за нововъведения по реда на чл.78 от Закона за публичните поръчки с предмет: „ Избор на външни специалисти за разпространение на МСП и ОУТР “ по цитирания план. С това целим да бъдат подкрепени точно екскурзоводите и планинските водачи, които останаха близо година и половина без никакви приходи, с цел да съхраним тези скъпи специалности. Срокът за осъществяване на предмета на публичната поръчка е до 9 (девет) месеца от датата на влизане в действие на договорите. Предвижда се,  посредством осъществяването на публичната поръчка, да бъде обезпечена претовареност на най-малко 752 специалисти.

Министерството на туризма към този момент изплати предплатените суми по три от подписаните четири контракти с професионалните организации на екскурзоводите и планинските водачи. Общата стойност на преведените средства е 1,302 млн. лв..

Доста старания положихте с цел да добавите бранш туризъм в Националния проект за развиване и резистентност, защото той бе напълно пропуснат от предходните ръководещи. Как стана това и какво променихте?

- Действахме настоятелно туризмът да бъде включен в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България като инструмент за възстановяване на здравния статус на популацията ни, както и за подкрепяне на възобновяване на бранша от рецесията, в резултат на ковид. Към момента туризмът е планувано да получи поддръжка хоризонтално и в границите на Стълб 1 “Иновативна България ”; Компонент „ Интелигентна промишленост ”;  Инвестиция 2: Програма за икономическа промяна. В надградения от служебния кабинет план е препоръчано включването на туристическите предприятия като бенефициенти във фонда за енергийна успеваемост.

Чрез програмата се планува даване на целева поддръжка на българските дребни и междинни предприятия в главните проблематични области, които забавят трансформацията към цифрова, зелена и ресурсно ефикасна стопанска система.

С какво ще запомните тези месеци в интернационален проект?

- Началото на мандата стартира със среща на високо ниво на министрите на туризма на Европейския съюз. Скоро по-късно един различен конгрес донесе доста наслада, горделивост и интернационално самопризнание за България. Кандидатурата на България беше издигната за заместник-председател на Регионална комисия „ Европа “ на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации  и бе единомислещо гласувана за интервала 2021-2023 година. Това е триумф, от който се надявам да бъдат извлечени оптималните изгоди в идващите две години. Изборът се организира на 3 юни по време на 66-та сесия на Регионална комисия „ Европа “ в гръцката столица Атина, където взех присъединяване.

Въпросите зададе: Мариета Велинова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР