Доц. д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт: Ние

...
Доц. д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт: Ние
Коментари Харесай

Нека първо си опазим здравето, а не като го изгубим, да ходим да го дирим

Доц. доктор Сотир Марчев, изпълнителен шеф на Българския кардиологичен институт: „ Ние първо би трябвало да си опазим здравето, а не като го изгубим, да вървим да го дирим ”.

Доц. доктор Сотир Марчев е роден през 1961 година в Благоевград. Специализирал е ехокардиография във Виена и инвазивна кардиология и електрофизиология в Университетска болница в Осака, Япония. През 2008 година приключва магистратура по бизнес администрация и здравен мениджмънт. Регистрира първата здравна интернет страница в България. Изпълнителен шеф на СБАЛК – Плевен.

– Доц. Марчев, в действителност ли България е на едно от първите места в света по сърдечносъдови болести и какви са аргументите за това?

– Да, в действителност е по този начин и аргументите са доста. На първо място, ние сме едно общество, което влезе в капиталистическия метод на живот, без хората да са приспособени към това. Много хора си помислиха, че единствената цел на нашия живот е печеленето на пари и се отдадоха на бизнеса и работата, забравяйки, че здравето е по-важно. Това е нерядко срещано в нашето общество.

ХОРА, КОИТО ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА ОТ ЖИВОТА СИ ДАВАТ ЗДРАВЕТО, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ МНОГО ПАРИ, А ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА ДАВАТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПАРИ, ЗА ДА СИ КУПЯТ ЗДРАВЕ…

Хората у нас още не са научили, че би трябвало да се живее здравословно. Втората причина е, че сърдечносъдовите болести у нас се лекуват неприятно. В България има доста висок % на недобре лекувана артериална хипертония по финансови аргументи. Евтините хапчета нормално изчезват от българския пазар и се заменят от скъпите, които не правят по-добра работа. Би трябвало да се подчертава върху профилактиката, с цел да се спестят пари от лекуването. А при нас е противоположното – пестят се пари от профилактиката.

Вместо всеки един здравноосигурен хипертоник да може да си получава гратис хапчетата за кръвно, ние ги караме те да се бъркат в джоба и сами да си ги купуват. Някои го вършат, а други не. Тези, които не го създадат, развиват затруднения и по-късно даваме доста повече пари, с цел да лекуваме тези затруднения. Освен това броят на сърдечносъдовите болести излиза още по-голям и тъй като статистиката ни е неприятна. Когато една здравна система работи добре, всеки знае какво му има и от какво е болен.

В България всеобщо хората не си знаят болесттите. И когато паднат и умрат, се написа, че повода за това е миокарден инфаркт или неочаквана сърдечна гибел. И това се написа всеобщо, дори и на хора, умряли от нещо друго, защото докторът не е разполагал с предшестващата документи на индивида.

– Как въздейства факторът храна върху сърдечните болести?

– Има един анекдот, които гласи: „ Японците ядат малко мазнини и по-малко получават инфаркти от българите. Французите ядат доста мазнини, само че те и по-рядко получават инфаркти от българите. Японците доста рядко пият алено вино и по-рядко получават инфаркти от българите. Италианците пият доста алено вино и отново по-рядко получават инфаркти от българите. Германците пият доста бира, ядат мазни салами и също по-рядко получават инфаркти от българите. Заключението: яжте и пийте каквото си желаете. Българската реалност е това, което ни убива ” .

Нездравословното хранене по нашите земи е много публикувано, само че това не значи, че то е най-важната причина за сърдечносъдовите болести. Това, което аз пропагандирам, е здравословният метод на живот. Ние би трябвало първо да опазим здравето, а не като го изгубим, да вървим да го дирим. Какво би трябвало да прави човек за това? Буда е споделил, че правилният път е междинният, този който е еднообразно надалеч от двете крайности. И това се отнася и до здравословния метод на живот. Пътят към здравето минава към това да познаваш себе си. Първо, ние би трябвало да имаме визия какъв брой е нашето тегло и какъв брой би трябвало да бъде. Формулата е растежът в сантиметри минус 100. Хората, които са млади, здрави и физически дейни и са в този диапазон, живеят най-дълго.

ХОРАТА С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ОБИКНОВЕНО ЖИВЕЯТ ПО-КРАТКО, КАКТО И ТЕЗИ С ЕКСТРЕМНО НИСКО ТЕГЛО

Сърдечноболните, страдащи от тежка сърдечна непълнота обаче отслабват. Така че при тях, в случай че имаме двама души, по-слаб и по-дебел, вторият ще живее по-дълго. Защото значи, че слабият има толкоз тежка болест, че тя му е изяла килограмите. Това важи и за хората над 60-годишна възраст, тъй като от напреднала възраст също се отслабва. Възрастните с леко наднормено тегло живеят толкоз, колкото тези с обикновено тегло.

– А по какъв начин стои въпросът с високото кръвно налягане, от което доста българи страдат?

– Човек би трябвало да си знае кръвното и в случай че е високо, да го лекува. Нормата тук е 140/90. Единствено в случай че имате доста рискови фактори: околните ви са умрели от инфаркт, имате наднормено тегло, пушите и не можете да спрете цигарите, единствено тогава се стремете към 120/80. Не споделям, че ще го достигнете. Но в случай че нямате всички тези фактори, 140/90 ни задоволява изцяло.

Наред с кръвното би трябвало да кажем нещо и за пулса. Той значи какъв брой пъти се редуцира сърцето в минута. Нормалният пулс на човек неподвижен е от 50 до 100 удара в минута. Под 50 е муден, а над 100 – бърз. Ако пулсът ви е под или над естествените стойности, това не значи, че сте болен, само че е хубаво да ви види доктор. Обикновено, когато пулсът е муден, горната граница на кръвното се качва, а долната пада. Важен е въпросът на кого до каква степен може безвредно да се качва пулсът при физически старания. Формулата тук е 200 минус годините, на които е индивидът. Много българи имат пулс над 100 удара и съществена причина за това са цигарите.

ЦИГАРИТЕ НЕ УБИВАТ ЗАРАДИ ВИСОКОТО КРЪВНО. НЯМА ТАКОВА НЕЩО. ДАЖЕ КРЪВНОТО НА ПУШАЧИТЕ ОБИКНОВЕНО Е ПО-НИСКО ОТ ТОВА НА НЕПУШАЧИТЕ. ЦИГАРИТЕ КАРАТ СЪРЦЕТО ДА РАБОТИ ПО-ИНТЕНЗИВНО

В антична Индия са твърдели, че всяко живо създание се ражда с избран брой сърдечни удари. И когато броят на тези удари се изчерпа, то умира. Например, костенурките са със сърце, което бие с 25 удара в минута, и живеят 200 години. Сърцето на колибрито бие с 200 удара в минута и живее доста малко. Т.е. колкото един пулс е по-бърз, толкоз съответният организъм живее по-кратко.

– Как въздействат спортът и придвижването върху сърдечната активност и кръвното налягане?

– За здравословен метод на живот човек би трябвало да се движи и да знае какъв брой би трябвало да се движи дневно. Класическите постановки тук са, че през минимум 4 – 5 дни от седмицата човек би трябвало да има най-малко по 45 минути умерено натоварване. Умереното натоварване е това, което ни кара да дишаме надълбоко. Такива са бързото вървене, плуването, карането на колело. Шляенето пред витрините на магазините не е умерено натоварване. Ако ходите и се връщате от работа за по 20 – 25 минути дневно пеш, значи всичко е ОК. Ако ходите с метро, слизайте на спирките преди работата и походете пешком. Ако сте с кола, спрете на по-далечен паркинг. Въпреки че не е доста хубаво да вървиш интензивно около места и улици, където има оживено автомобилно придвижване, тъй като по този начин дишаш отровите от отработените газове. Затова избирайте спокойни места за вървене за здраве. Има една режисура, че добра работа правят и ежедневни къси тежки натоварвания от по 5 минути, като бягането, повдигането на тежести, лицевите опори. Те обаче крият опасности от контузии.

ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОМНЯТ, ЧЕ ДВИЖЕНИЕТО Е ПОЛЕЗНО, ДВИЖЕНИЕТО Е ЖИВОТ

Има една шопска сентенция: „ Ако искаш да се отървеш от един възрастен човек, карай го да яде и да си лежи. ”. Ние обаче желаеме нашите пациенти да са живи и по тази причина не им предлагаме да лежат. Няма сърдечно заболяване, което да се лекува с лежане. Когато човек получи инфаркт, ние му слагаме стент. На втория ден се раздвижва в леглото, на третия из стаята и на четвъртия ден – вкъщи. Това го вършим не тъй като ненавиждаме пациентите си и желаеме по-бързо да ги изгоним, а тъй като от дълго лежане в болница изгода няма, нито пък вкъщи.

Ние желаеме хората да са живи, а без придвижване няма живот. Това, което още желая да кажа, е, че професионалният спорт не е здравословно нещо. Обикновено тези спортисти не са доста здрави хора. Типичният образец е Дан Колов. Той е бил най-силният човек на планетата и никой не е можал да го победи. Този човек умира от туберкулоза. Организмът му не е могъл да се пребори с това заболяване. Когато един човек е в оптималната и върхова спортна форма, организмът му е доста уязвим към всевъзможни външни вируси и бактерии. Това е, тъй като целият запас на организма е впрегнат за мускулните съкращения и не му остава запас за отбраната на самия организъм. Затова крайностите не са хубаво нещо. Когато спортистът е във висока спортна форма, той е в доста нежно положение. И ние това го виждаме непрестанно по надпревари и олимпиади. Високата спортна форма не е оптималната форма на здраве, а любителската. Затова в България би трябвало да има спортни терени и площадки за любителски спорт.

– Как стои въпросът с пороците, като алкохола и цигарите? Толкова ли са нездравословни те фактически?

– По отношение на цигарите вие имате изгода от тях, само в случай че ги произвеждате или продавате. Цигарите съдържат в себе си никотин, които природата е основала, с цел да убива буболечките, които ядат тютюневото растение. Освен това растението извлича тежките метали от почвата и ги концентрира в листата си. То пораства върху почви, богати на желязо и други тежки метали, които се засилват от огънчето на цигарата, попадат в човешкото тяло и образуват доста типове рак. Затова след нуклеарната повреда регионът на Чернобил беше обеззаразен, като там беше засаден тютюн, който трябваше да извлече радиоактивните материали от почвата. Този тютюн се твърдеше, че е погубен. По този мотив в Русия има един анекдот: „ Събрали се съветското управление да вземат решение какво да вършат с този тютюн. И един от тях предлага: „ Да създадем от него цигари, само че да сменим надписа върху тях. На общоприетите кутии написа: „ Министерството на здравеопазването ви предизвестява, че тютюнопушенето е рисково за вашето здраве ”. А на тези ще напишем: „ Министерство на здравеопазването за финален път ви предизвестява. ”.

Алкохолът съпътства индивида на този свят и ще остане, до момента в който съществува човечеството. Досега никой не е успявал да се пребори с него и да го забрани. Дори и такива персони, като хан Крум и пророка Мохамед. Алкохолът фактически работи като антистресов фактор. Има четири „ медикаменти ” против стрес: алкохолът, хапчетата против стрес, религията и спортът. Ние предлагаме, несъмнено, последното. При алкохола също по този начин не би трябвало да се отива в крайностите.

АКО ЧОВЕК ПИЕ Пожарна охрана МАЛКО И ТОВА МУ ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ И НЕ МУ ПРЕЧИ, НЕКА ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ПИЕ Пожарна охрана МАЛКО. АКО ОБАЧЕ НЕ ПИЕ, ПО-ДОБРЕ ИЗОБЩО ДА НЕ ЗАПОЧВА

тъй като, като стартира, не се знае къде ще спре. Прието е, че по едно пиянство дневно за дамите и по две за мъжете не са нездравословни. Трябва да се знае обаче, че алкохолът е канцерогенен, той предизвиква рак на всичко, до което се допре, и през всичко, което минава. Затова,

АКО ВАШИ РОДНИНИ СА УМРЕЛИ ОТ РАК, ДРЪЖТЕ съдебна експертиза ВНИМАТЕЛНО С АЛКОХОЛА. НАЙ-ДОБРОТО НЕЩО СИ ОСТАВА ВОДАТА

Ние предлагаме на хората да пият вода. Причините са доста. Първата е, че съгласно една доктрина, животът за пръв път е зародил във водата. Без вода живот няма. Нашата междуклетъчна течност доста наподобява на това, което е първичният океан. Има едно любопитно канадско изследване, което потвърждава за какво някои хора имат нараснал вкус. Според учените това е, тъй като в действителност те изпитват апетит, когато в действителност тялото им има потребност от вода. И в случай че всякога, когато изпитат апетит, те пият вода, няма да има такива последствия за организма си, като високо тегло и най-различни болести. Затова и всички диети за намаляване включват вода. Освен това водата понижава бъбречните и жлъчните камъни. Ако не пием задоволително вода, получаваме обезводняване и главоболие. Разбира се, непрекъснатото наливане с вода също не е потребно. Ние просто би трябвало да си следим жаждата и цвета на урината, който би трябвало да е светложълт. Ако е съвсем транспарантен, май сме попрекалили с водата. А в случай че е доста мрачен, това е сигнал за някакъв здравословен проблем и би трябвало да потърсим обзор при лекаря.

Ив. ГЕОРГИЕВ / Вестник Борба

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР