Доц. д-р Маню Моравенов е безспорен авторитет с близо 25

...
Доц. д-р Маню Моравенов е безспорен авторитет с близо 25
Коментари Харесай

Доц. д-р Маню Моравенов: 2022 г. ще бъде дори по-успешна за пазара BEAM

Доц. доктор Маню Моравенов е неоспорим престиж с близо 25 годишен опит в сферите на финансите и вложенията, пазара на недвижими парцели и финансовите пазари. По време на забележителната си кариера той заема редица управителни длъжности в институции и неправителствени организации на българския финансов и капиталов пазар, измежду тях са Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на сдруженията със специфична капиталова цел, Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори, Националната комисия по корпоративно ръководство и други През последните години е зает интензивно в ръководството на кредитния портфейл и кредитоспособността на фирмите, както и ръководенето на процесите при другите източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, издаване на облигации, IPO-та и финансово финансиране.

В края на 2021 година, в която Българска фондова борса регистрира една от най-хубавите си години, се свързахме с него, с цел да обобщим свършеното през последните 12 месеца и да начертаем проекти за идната година. Ето какво сподели Моравенов пред Profit.bg

Г-н Моравенов, към края сме на 2021 година. Каква бе тя за Българска фондова борса?

Годината беше доста сполучлива и считам, че сме при започване на нов цикъл на напредък на българския финансов пазар. Ръстът на показателя SOFIX е 42% на годишна база, а оборотите са близо удвоени. За първи път от 15 години имаме 7 IPO-та за една година.

Борсата съумя да разпредели много сериозен дял за първото полугодие. Това ли можем да чакаме и за в бъдеще – да сте дивидентна компания?

Тази година борсата получи с изключение на общоприетия си дял от 50% от годишната облагата на БНЕБ, по този начин също и част от насъбраната неразпределена облага на Енергийната борса за последните 5 години. Също по този начин за първа година БФБ разпредели полугодишен дял. Това, което може да се чака в бъдеще, е възстановяване на оперативния резултат на БФБ и обичаен доход от дял от БНЕБ в размер от 50% от облагата й.

Пазарът BEAM е един от триумфите ви през актуалната година. Наши калкулации сочат, че седемте сдружения са набрали над 23 млн. лв.. Какви са упованията за 2022 година, има ли към този момент интерес от нови компании?

Да, ползата е даже по-голям по отношение на края на предходната година. Очаква се и повдигането на прага за 12-месечно набиране от 3 на 5, а може би даже и на 8 млн. евро. Смятам, че 2022 ще бъде даже по-успешна за пазара BEAM от 2021 година.

Предстои ли и основаването на показател с фирмите от BEAM, с цел да може на по-късен стадий да се сътвори и борсово търгуван фонд върху него?

Да, следва, само че преди този момент на този пазар би трябвало да се записват най-малко 15 излъчвания.

Планират ли се промени в условията за главните знаци през идващите години? Мнението на огромна част от пазарните наблюдаващи е, че SOFIX следва да се промени, с цел да може да включва най-качествените компании у нас.

Методологията на SOFIX е такава, че действително включва най-качествените компании, само че от позиция на тяхното борсово показване. Просто е належащо някои от новите и забавни компании да пораснат и да усилят ликвидността си. Тогава те по натурален път ще се причислят към показателя.

От тази година на борсата към този момент могат да се търгуват и книжата на световноизвестни компании. Това ли е методът да накараме от ден на ден хора от страната да стартират да влагат?

БФБ и нейната платформа за търговия са една от многото капиталови други възможности за вложителите във финансови принадлежности. В тази връзка, с цел да бъде прелъстителен един пазар той би трябвало да предлага задоволително принадлежности за вложение. Атрактивните български акции са стеснен брой и тяхното нарастване става постепенно във времето. Добавянето на още 200 атрактивни и ликвидни инструмента за вложителите към пазарите на БФБ няма по какъв начин да не усили капиталовия интерес.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР