Доц. д-р Кирил Карамфилов е завеждащ на Отделение по инвазивна

...
Доц. д-р Кирил Карамфилов е завеждащ на Отделение по инвазивна
Коментари Харесай

БГ кардиолог даде безценен съвет на хипертониците

Доц. доктор Кирил Карамфилов е завеждащ на Отделение по инвазивна кардиология в Университетска болница „ Александровска” в София. Специалист е по кардиология и инвазивна кардиология. Завършва Медицински университет - София през 2002 година с цялостно отличие и е почетен със „ Златен Хипократ”. Придобива компетентност по вътрешни заболявания, кардиология и инвазивна кардиология в интервала 2003-2013 година В момента работи в Клиниката по кардиология на „ Александровска болница”. Преди това натрупа опит в УМБАЛ „ Св. Екатерина” и „ Токуда”.

Д-р Карамфилов има над 50 изявления в региона на медицината. Изнася лекции на повече от 20 научни форума. Печели премия за най-хубав постер на 13-я Национален конгрес по кардиология. Член е на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Национален координатор е на програмата „ Стент за живот”. В изявление за zdrave.to. той даде няколко доста скъпи съвета за страдащите от хипертонията, за които летният сезон е изключително тежък, защото жегата се отразява зле на хората с високо кръвно налягане. Ето какво предложи специалистът:

" Всички пациенти с хронични болести следва да съблюдават няколко значими правила. На първо място, като най-важно – да се попълни количеството течности , което се губи от високата температура. Когато се уголемяват съдовете, това води до избрани обезщетителни реакции, свързани със загуба на количество течности.

За страдание, дружно с течностите се губят и електролити. Това са калий, натрий и хлор. Тези микроелементи са извънредно значими за вярното редуциране и действие на сърцето. Затова поучавам пациентите да одобряват плодови сокове и плодове, като да вземем за пример, кайсии, цитруси и банани, с изключение на вода.

Те са богати на микроелементи и може да спомогнат за попълване на електролитите. Така, дружно с обезщетения размер течности, да се възвърне естественият състав и размер на кръвта. ", изясни доктор Карамфилов.

" Вторият, също толкоз значим съвет, е да се заобикалят най-топлите часове от денонощието . Преди се считаше, че това е отрязъкът сред 14 и 16 часа, само че по-интензивните изследвания демонстрират в действителност, че излагането на слънце от 11 до 17 часа се отразява неподходящо на хората.

Третият съвет, който може да дадем, е да се употребяват леки храни , които да не натоварват организма – повече зеленчуци, айран... Знаете, че храната минава през храносмилателната система, само че по-късно, преминавайки и през черния дроб, попада в циркулацията, т.е., сърдечносъдовото действие е затруднено.

Друг съвет, който може да дадем, е хората да излизат на открито с шапка, с цел да се отстрани директното слънчево деяние върху главата.

И във всички случаи, не би трябвало да се лимитира физическата интензивност. Загубата на течности води до втвърдяване на кръвта, а това, комбинирано с лимитирана физическа интензивност, изключително при по-възрастни хора, може да докара до повишение на риска от образуване на тромби – най-често в долните крака, които да обиден разнообразни сериозни съдове. ", сигнализира лекарят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР