Доц. Атанас Мангъров е началник на обособената "Ковид клиника" в

...
Доц. Атанас Мангъров е началник на обособената "Ковид клиника" в
Коментари Харесай

Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Ковид 19 се използва от политиците за насаждане на страх

Доц. Атанас Мангъров е шеф на обособената "Ковид клиника " в СБАЛИПБ „ Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни заболявания. Разговарям с него за настоящата обстановка в опазването на здравето, за последните решения и ограничения, подхванати у нас и на открито в битката със болестта, за имунизациите, имунитета и така нататък. Също по този начин, за решението му да даде единодушието си от партия АБВ да го предлагат за национален фаворит.

Кривата на заболеваемостта у нас през последните дни върви внезапно надолу

и ето през вчерашния ден от направени над 13 000 теста, позитивни са едвам близо 600 души. В процентно отношение това са 4,5 на 100, т.е. съпоставимо с хода на болестта през летните месеци у нас. Затова аз персонално считам, че на този стадий не са нужни чак толкоз доста проби. Заразяването по натурален път с нова респираторна зараза върви по безвъзвратен собствен път. Примерно по този начин, както постоянно през тези месеци в предишни години се развиват грипните болести.

Връщането на учениците в школата е добър ход, тъй като плодовете на отдалеченото образование занапред ще бъдат брани от родители и възпитаници. Знаете, че аз през цялото време съм срещу строгите ограничаващи ограничения, тъй като не виждам логичност в тях. Мен тук ме ругаеха, когато говорех за стаден имунитет от 70 на 100, само че в този момент към този момент, когато и А.Меркел и Б.Джонсън заговориха по тази причина, тук взеха да увъртат. Най-ярката илюстрация на моята теза е фактът, че

в страните с най-строги изолационни ограничения, заболелите от Ковид 19 са най-вече.

Докато у нас рационалните хора не се паникьосваха от строгостта на ограниченията и резултатите ни са по-добри. От щаба споделиха, че по незнам си каква канара строгостта на ограниченията у нас е 65%. Това било по-добре от страни, където строгостта е регистрирана на 90-100 на 100. Нека жителите сами да си създадат съответните заключения. Също по този начин желая да предупредя, че хора, които са изкарали заболяването - симптомно или безсимптомно, няма потребност да се имунизират. Те са срещнали вируса в неговата антигенна целокупност и техният имунен отговор е доста по-силен, дълготраен, многолик, в сравнение с отговора, който се получава след имунизация. Във имунизациите се съдържат единствено обособени антигени от вируса, избрани негови елементи, против които се създава имунен отговор. Естествената среща с вируса дава доста по-мощен и дългогодишен отговор. Разбира се, който желае, дано да се имунизира, товавсе отново е персонално, интимно решение. Длъжен съм обаче да предупредя,че имунизациите с РНК при хора, преболедували, основават предпоставки за нежелани автоимунни процеси.



Не виждам логичност в скалата, за която през вчерашния ден приказва ген.Мутафчийски,

че ходенето в ресторант видите ли е рисково и рисковете са измерени по тази канара. Тези неща, съгласно мен, са лишени от обикновена логичност. При предходният вариант на вируса трябваше да стоим на разстояние между тях от 1,5 метра. А при новият, който бил 7 пъти по-заразен от предишния/!?/, ние би трябвало да сме на 2,5 метра разстояние един от различен. Тези неща щяха да са рационални, в случай че ставаше въпрос за радиация, но не е, а са вируси, които се реят из въздуха, натоварени върху микро аерозолни частици. Двама души, без значение къде са - в ресторанта, магазина или рейса, дишат един и същи въздух. Само че неуместните ограничения постановат в рейса да може да се влиза умерено, в магазина също, а на други места да не може. За мен огромна част от

ограниченията са просто метод за налагане на власт и ограничение на правата и свободите на хората.

На нокти ме изправи една обява в британския вестник "Телеграф ", в която се твърди, че някогашният министър председател Тони Блеър бил дал насоки на сегашния Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е по какъв начин Англия да стане водеща мощ в налагането на международен имунизационен паспорт. Това не трябва да се позволява, тъй като е над национално законодателство и ще вреди на всяка съответна страна и народност. Става въпрос отново за надзор и ограничение на свободите. Смятам, че ние тук и в този момент би трябвало да се обединим в напъните си против превъзмогване на Ковид 19, а не да се разделяме и разединяваме и в тази битка, както във всичко останало. Аз по тази причина одобрих поканата на АБВ да застанем дружно от една страна на бариерата, метафорично казано, против болестта. Виждам, че те поставят старания в това, обикалят страната, приказват с хората, споделяме идентични възгледи, те ме поддържат. Вярвам, че опазването на здравето е споделена отговорност и въпрос на национална политика. В този смисъл има потребност да се чуват и разнообразни отзиви, а освен тези, облечени във власт. Иначе, в случай че ламтях за постове и власт, то тогава щях да съм в редиците на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи или друга от партиите в ръководството, които се маскираха и са доста, доста уплашени. Пандемията се оказа, че устройва доста политици освен у нас, а и на всички места по света, да избутат настрана действителните проблеми на хората. Ковид 19 се употребява като прийом за втълпяване на боязън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР