Доставките на смартфони се сринаха с най-бързия темп в историята

...
Доставките на смартфони се сринаха с най-бързия темп в историята
Коментари Харесай

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Доставките на смарт телефони се сринаха с най-бързия ритъм в историята през първото тримесечие на 2020 година, илюстрирайки въздействието на ковид върху потреблението и производството в сериозен сегмент за софтуерната промишленост.

Общите доставки доближават 275 млн. през първите три месеца на годината, съгласно Strategy Analytics и IDC, които наблюдават пазара. Данните се разграничават в изчислявания спад по отношение на същия интервал на предходната година. Според първата той е 17 %, а съгласно втората - 11 %. И двете компании обаче показват, че спадът се дължи еднолично на пандемия, която нанесе тежки вреди по веригите за доставки. От една страна заводите в Азия затвориха, а от друга търсенето от страна на потребителите също понижава, частично и поради затворените магазини, само че и поради несигурността и покачването в безработицата.

В средата на април доставчикът Murata Manufacturing Co. съобщи, че множеството ѝ клиенти резервират поръчаните размери, само че в четвъртък понижи прогнозата и към този момент планува 10 % спад в търсенето за фискалната година.

Анализът на IDC демонстрира, че iPhone на Apple Inc. резервира мощните равнища на доставки от предходната година - близо 37 млн. доставки за три месеца. От друга страна Samsung Electronics Co. се срутва от малко под 72 млн. до 58 млн. доставки. Huawei Technologies Co., която се бори и с още една рецесия, губи 10 млн. доставки до към 49 млн.

Звездата е Xiaomi Corp., която доближава рекорден дял от 10 %, и съгласно двете компании, като съумява да усили доставките. Успехът се дължи главно на индийския пазар.

Гледайки напред, IDC предвижда понижено потребителско търсене през останалата част от годината.

Apple демонстрира резистентност

Apple Inc. регистрира в четвъртък финансовите резултати за интервала, записвайки покачване на приходите, макар затворените фабрики и магазини в Китай. Новите услуги, които софтуерният колос предлага, съумяват да компенсират лекия спад в продажбите на iPhone.

Компанията заяви, че приходите порастват с 1 % през трите месеца до $58,3 милиарда Печалбата понижава с 3 % до $11,25 милиарда Резултатите надвишават упованията на анализаторите за съвсем $55 милиарда доходи, само че са под прогнозите на Apple от преди пандемията за над $63 милиарда продажби.

Изправена пред историческа икономическа неустановеност, Apple отхвърли да даде прогноза за продажбите за актуалното тримесечие. Това се случва за първи път от 2003 година

Резултатите акцентират силата на огромните софтуерни компании даже по време на икономическа рецесия. В сряда Фейсбук Inc. и Microsoft Corp. регистрираха по-високи доходи и дадоха сигнал за продължаващ напредък през сегашния интервал, откакто ограничаващите ограничения принуждават хората да разчитат от ден на ден на услугите им. Alphabet Inc. (компанията майка на Гугъл Inc.) предходната седмица също регистрира растеж на приходите, само че даде и по-мрачна прогноза за актуалното тримесечие.

Бизнесът на Apple, обвързван с услуги и аксесоари, се оказва избавителният пояс за компанията през първите три месеца, наблягайки какъв брой навременно и вярно бе решението на компанията да се концентрира не върху повече продажби на устройства, а на повече услуги и аксесоари за тях. Тези бизнеси, които включват App Store и AirPods, порастват с 18 % до $19,63 милиарда Междувременно продажбите на iPhone, iPad и Mac записват спад от съвсем 7 % до $38,68 милиарда

Освен положителните резултати, Apple даде и друга вяра на вложителите. Компанията ще добави $50 милиарда към програмата си за назад изкупуване на акции - по-малко от миналогодишните $75 милиарда, само че въпреки всичко задоволително, с цел да подчертаят желанието на компанията да върне капитал на акционерите. Бордът е одобрил и 6 % нарастване на тримесечния дял до 82 цена за акция. Миналата година растежът бе 5 %.

Като компания със забележителен бизнес в Китай, резултатите на Apple може и да приказват, че резултатът от пандемията върху продажбите не е толкоз заплашителен. Приходите в Китай, Хонконг и Тайван спадат със 7,5 % до $9,46 милиарда Главният изпълнителен шеф Тим Кук заяви още, че към края на март доставчиците на компанията са се върнали на работа. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР