Доставките на руски газ за Европа се затрудняват само от

...
Доставките на руски газ за Европа се затрудняват само от
Коментари Харесай

Дмитрий Песков посочи пречката пред газовите доставки за ЕС


Доставките на съветски газ за Европа се затрудняват единствено от софтуерни проблеми, породени от западните наказания, сподели пред кореспонденти представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от РБК. 

Тази позицията на Москва провокира гневните реакции на Германия и Франция.

" Европейските страни, Канада, Съединени американски щати, Англия постановиха наказания, които не разрешават осъществяването на естествена поддръжка и поправки, а също по този начин не разрешават законово споразумяване на връщането на нужните елементи на местата им на употреба. Няма други спънки Русия да извърши отговорностите си ", изясни той.

Песков счита, че обстановката попада " в областта на тези ирационални дейности на европейците, които са доста сложни за схващане и евентуално невъзможни за пояснение ". Обикновените жители би трябвало да заплащат за това, сподели представителят на Кремъл.

На 19 август " Газпром " разгласи, че ще спре доставките на газ по " Северен поток " за три дни, от 31 август до 2 септември, с цел да се ремонтира единствената работеща турбина Trent 60. Ремонтът ще се извърши взаимно със експерти на Siemens. " Газпром " даде обещание откакто завърши работата, в случай че не бъдат открити механически неизправности на мотора, да възобнови доставките до равнище от 33 милиона кубически метра метра дневно.

Този размер е единствено 20% от потенциала на газопровода и " Газпром " понижи доставките до това равнище в края на юли. Компанията взе това решение заради проблеми с ремонта на турбините на Siemens, свързани с наложените канадски наказания.

Във връзка с тридневната " техническа профилактика " на " Северен поток " немският канцлер Олаф Шолц побърза да съобщи по-рано във вторник, че страната му към този момент е в доста по-добра позиция, с цел да противодейства на заканите от страна на Русия, по-специално на газовата рецесия.

Всички ограничения, взети от Германия за обезпечаване на доставките, са съдействали " през днешния ден да сме в доста по-добра обстановка, в сравнение с се смяташе допреди няколко месеца ", уточни канцлерът пред публицисти в Мезеберг, представен от Дир.бг.

" Можем да се оправим със заканите, пред които сме изправени, от страна на Русия, която употребява да вземем за пример газа като част от личната си тактика във войната против Украйна ", увери Шолц.

Германия е мощно подвластна от съветския газ, а доставките ѝ мощно понижиха от началото на войната в Украйна на 24 февруари. Правителството одобри серия ограничения за спестовност на запаси, включващи засилена приложимост на въглища, понижаване на потреблението на публичните здания и рекомендации за фирмите.

Берлин отпусна и изключителни средства на стойност 1,5 милиарда евро за закупуване на полутечен природен газ от Катар и Съединени американски щати.

По-рано през днешния ден Ройтерс заяви, че доставките на " Газпром " за френската компания " Анжи " (Engie) са намалели доста от началото на войната в Украйна до към 1,5 тераватчаса месечно в последно време по отношение на общо 400 тераватчаса годишно в Европа, добавя френската енергийна компания. Франция е по-малко подвластна от някои прилежащи страни във връзка с вноса на газ от Русия, който съставлява към 17 на 100 от нейното ползване на газ. Въпреки това обаче опасенията за съветските газови доставки остават.

Капацитет на газопроводите от Русия към Европа:

" Уренгой - Помари - Ужгород " - 32 милиарда куб. метра

" Прогрес " - 26 милиарда куб. метра

" Съюз " - 26 милиарда куб. метра

" Ямал - Европа " - 32,9 милиарда куб. метра

" Син поток " - 16 милиарда куб. метра

" Турски поток " - 31,5 милиарда куб. метра

" Северен поток-1 " - 55 милиарда куб. метра

" Северен поток-2 " - 55 милиарда куб. метра

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР