Достатъчно ясно е какво имаме и с какво въоръжение разполагаме.

...
Достатъчно ясно е какво имаме и с какво въоръжение разполагаме.
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Резервиран съм да дадем тежки оръжия на Киев, няма гаранции, че ще получим модерни

" Достатъчно ясно е какво имаме и с какво въоръжение разполагаме. От 2021 година България разполага с главен документ - Програма за развиване на отбранителните качества ".

Това съобщи пред БНР Ангел Найденов, министър на защитата през 2013-2014 година и акцентира, че България не е неутрална страна, а взе участие във вземането на решения като част от така наречен формат " Рамщайн " дружно с още 60 страни и интернационалните организации, осигуряващи военно-техническа помощ за Украйна, която към този момент надвишава 126 милиарда $.

" България поддържа глобите против Русия и като част от Европейски Съюз страната ни е част от страните, подкрепили основаването на специфичен фонд, посредством който се реализира финансирането на военни покупко-продажби за Украйна, " изясни Найденов.

Ангел Найденов означи като плюс на плана за решение за даване на въоръжена помощ за Украйна, дебатиран в Народното събрание, това, че народните представители не се фиксират върху съответно въоръжение или оръжейни системи или платформи.

" Второ - изисква се преди да бъде импортирано съответно предложение, обзор и оценка от страна на Министерски съвет на опциите на българската войска. Трето - дава се опция, редом с даването на въоръжение и бойна техника, да се форсира процесът на превъоръжаване на българската войска, в случай че диалозите и консултациите със западните ни съдружници се увенчаят с триумф. От това зависи до каква степен и в каква степен можем да получим компенсиращи оръжейни системи, " разяснява той.

Ангел Найденов акцентира, че риск да се усили дефицитът в отбранителните ни качества съществува, в случай че не се откри вид да се компенсира предоставеното на Украйна въоръжение и оръжейни системи.

Той даде образец със Словакия, която даде на Киев своите зенитно-ракетни системи, част от системата за Противовъздушна отбрана и това беше заместено с разполагането у тях на системи " Пейтриът " от Нидерландия и Германия.

" Те не стават благосъстоятелност на Словакия, само че обезпечават противоракетната и противовъздушната защита, до момента в който Словакия добие лични, " разяснява някогашният боен министър.

Найденов уточни и още два разновидността - кръгови покупко-продажби, каквито се реализират сред Гърция и Германия, както и трети вид - след даване на въоръжение на Украйна да се започват процедури по закупуване на ново, като финансирането може да е през фондове на Европейски Съюз, НАТО или на обособена страна членка.

" Нямаме гаранция, че това ще стане и ще получим съвременна техника за нашата войска. Не съм оптимист във връзка с диалозите, които би трябвало да бъдат водени с сътрудниците ни за даване на заместващи или компенсиращи качества. Аз съм запазен към даването на тежко въоръжение, " изясни някогашният боен министър.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР