Достатъчно тежки ли са деянията, в които е обвиняван Доналд

...
Достатъчно тежки ли са деянията, в които е обвиняван Доналд
Коментари Харесай

Заслужава ли Тръмп да бъде отстранен?

Достатъчно тежки ли са действията, в които е упрекван Доналд Тръмп, с цел да оправдаят негово премахване от служба? След два месеца следствие Конгресът през днешния ден стартира този юридически спор, опирайки се на " уличаващите доказателства ", които демократите споделят, че са събрали против президента.

Републиканският милиардер декларира, че това е политическа измама и твърди, че не е направил нищо неправилно, като е изискал от Украйна да проверява Джо Байдън, един от евентуалните му съперници на президентските избори през 2020 година

Демократичната съпротива обаче е уверена, че той е злоупотребил с пълномощията си, с цел да улесни акцията по преизбирането си, по-специално като е замразил военна помощ за близо 400 милиона $ за тази страна, която е в спор с Русия.

Опирайки се на болшинството си в Камарата на представителите, опозицията стартира в края на септември процедура за премахване от служба на Доналд Тръмп и разпореди следствието на комисията за разузнаването на Камарата на представителите.

След като изслуша петнадесетина очевидци тя заключи в оповестен през вчерашния ден отчет, че той " е сложил своите персонални и политически ползи над националните ползи, стремил се е да подкопае честността на американския избирателен развой и е сложил в заплаха националната сигурност ".

Според този отчет съществуват " уличаващи доказателства " за несвоевременно държание в две области: " президентът е сложил като изискване за приемане на покана в Белия дом и предоставяне на военна помощ на Украйна оповестяването на следствия, които благоприятстват неговата акция " и е попречил парламентарните следствия.

" За една страна е доста рисково да има неетичен президент, който си мисли, че е над законите ", разяснява конгресменът демократ Адам Шиф, който е ръководител на комисията за разузнаването. " Въпросът е какво ще направи Конгресът " въз основа на този отчет, добави той.

Престъпления и престъпления

Този документ, който Белият дом дефинира като " бълнуване ", беше публично предаден нощес на юридическата комисия на Камарата на представителите, която е натоварена с правенето на възможните учредения за покачване на обвинявания (импийчмънт) на президента.

Тази комисия се ръководи от демократа Джери Надлър, който е някогашен зложелател на магната на недвижими парцели. Днес тя ще стартира работа с чуването на четирима специалисти по конституционно право.

Трима от тези адвокати са определени от демократите, а един - от републиканците. Те ще разискват цитираните в конституцията претекстове за премахване от служба на президента: " измяна, корупция или други тежки закононарушения и престъпления ".

Адвокатите на Белия дом бяха поканени от Джери Надлър да вземат участие в чуванията, само че отхвърлиха да отидат, като осъдиха несправедливата съгласно тях процедура. Те обаче си резервират опцията да се включат на по-късен стадий.

До момента Доналд Тръмп отхвърля да спомага на следствие, което по думите му е фарс и лов на вещици. Той забрани на съветниците си да се явяват в Конгреса или да дават желаните от конгресмените документи.

Нищо неприятно

Юридическата комисия може да разисква най-малко четири пункта на обвиняване: корист със служебно състояние, корупция, възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правораздаването.

Републиканците наподобяват подготвени да ги отхвърлят всичките. " Президентът не е направил нищо неприятно ", съобщи в неделя конгресменът Дъг Колинс, който ще води контраатаката им на тези диспути.

След като бъдат направени, основанията за импийчмънт ще бъдат импортирани за пленарно гласоподаване в долната камара на Конгреса, може би преди Коледа.

Като се има поради, че демократите разполагат с болшинство в Камарата на представителите, Доналд Тръмп би трябвало да влезе в учебниците по история като третият американски президент с повдигнати обвинявания за премахване от служба след Андрю Джонсън през 1868 година и Бил Клинтън през 1998 година, като и двамата след това са оповестени за почтени.

След това Сенатът ще бъде претрупан да води правосъдния развой на президента, като за отстраняването му от служба е нужно болшинство от две трети, което наподобява доста едва евентуално. Републиканците имат болшинство в Сената и към този момент са твърдо обединени в отбрана на президента.

Шарлот Плантив от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР