Достъпът до здравни грижи в България се е подобрил в

...
Достъпът до здравни грижи в България се е подобрил в
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Над пет пъти изостават цените в здравеопазването от останалите цени в икономиката

Достъпът до здравни грижи в България се е подобрил в интервала 2014-2019 година Има придвижване в вярната посока, само че има още потребност от инвестиция на време, внимание и надлежно – финанси от страна на страната. Това сподели здравният икономист Аркади Шарков при представянето на разбора „ Достъп до здравни грижи в България “, осъществен взаимно от Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) и проучвателен център „ Тренд “.

55% от респондентите споделят, че имат достъп до доктор експерт в границите на същия ден, а 53% от тези, които имат потребност от болнично лекуване, споделят, че приемът им е в границите на деня.

От данните излиза наяве, че доплащането продължава да е сериозен проблем и през 2019 година е било 40% от общите разноски за опазване на здравето. Намалението обаче е с 4% спрямо 2015 година „ Средният % доплащане в Европейските страни е 15,5% и ние би трябвало да се стремим към този % “, сподели още Шарков.

Близо 30% от респондентите съгласно проучването на „ Тренд “ споделят, че главното им незадоволство от системата е скъпото опазване на здравето. Доплащането за медикаменти е почти 78% от общото доплащане.

„ България е преди всичко в Европейски Съюз по обезпеченост от лечебни заведения за болнична помощ на 1 млн. индивида население, като през 2020 година това са почти 53 лечебни заведения на 1 млн. души, до момента в който в Европейски Съюз те са почти 26 на 1 млн. души. 43% считат, че лечебните заведения са задоволително, а 46% от респондентите – че няма потребност от разкриване на нови “, сподели Аркади Шарков.

По думите му над пет пъти изостават цените в опазването на здравето от останалите цени в стопанската система. „ Повишаването на цените на клиничните пътеки и индексирането им с темпът на инфлация ще помогне на лечебните заведения, които действително лекуват пациенти, д покачат и заплатите на работещите в тях “, сподели още Шарков.

Той добави, че остойностяване на лекарския труд е незабавен приоритет с оглед прогнозирането и планирането на евентуалните бъдещи здравни разноски.

„ Нужна е официализация на доплащанията в системата за възстановяване на ценовата конкуренция в бранша и понижаване на общото ценово ниво, както и повишение на % реимбурсация за най-масовите лекарствени артикули, заплащани отчасти от страна на НЗОК за понижаване на доплащанията от страна на пациентите “, сподели още той.

Очаквайте детайлности

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР