Доспат. Чрез проектите като този в Доспат за сепарираща и

...
Доспат. Чрез проектите като този в Доспат за сепарираща и
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Ивелина Василева в Доспат: Европа стига до всеки човек, защото се грижи за изграждането на базисна инфраструктура

Доспат. Чрез плановете като този в Доспат за сепарираща и компостираща апаратура Европа стига до всеки човек, тъй като се грижи за построяването на базисна инфраструктура. Това съобщи претендентът за член на Европейския парламент от ГЕРБ-СДС Ивелина Василева при старта на строително-монтажните работи, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ . Проектът за създаване на компостираща апаратура и на апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци за общините Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница е на обща стойност над 9,5 млн. лева от Оперативна стратегия „ Околна среда “. По думите на Василева това е план, който има своята значителност на първо място за природата и за хората, въпреки че такива вложения отвън обитаемоте места,не се виждат.
„ Трудно се осъзнава значимостта им, само че тя е обвързвана със здравето на хората, тъй като посредством тях опазваме чистотата на природата и осигуряваме здравословна среда. Ползите са свързани с това, че посредством сходни планове ние извличаме всичко потребно от отпадъците. Те са директен израз на европейската взаимност. Те са и израз на партньорство – сред локалната власт, държавното управление, законодателната власт и Европейските институции. В случая имаме и партньорство сред пет общини от три области. А връзките са здрави, когато съдействието е тясно и взаимоотношението е положително. Това е най-важно за всяка инвестиция “, акцентира Василева.
Тя означи, че като заслужен член на Европейски Съюз България се стреми да обезпечава по-добър и по-сигурен живот в здравословна среда на своите жители. „ Ние работим за това и сме щастливи, че го вършим в прелестно партньорство и взаимоотношение “, добави Василева.
За времето, в което тя беше в Доспат, видя санираното учебно заведение, спортната зала и новата постройка, в която скоро ще се реалокира общинската администрация. „ Като човек, работещ с планове, зная какъв брой е комплицирано да се построи съдействие даже с един сътрудник. А с пет е в действителност прекомерно комплицирано. Желая им кураж оттук-нататък, тъй като процесът едвам в този момент стартира. Но задачата си заслужава – построяването на тези съоръжения ще понижи разноските на общината, които тя прави за депониране, само че ще изведе Доспат и района на европейско равнище по повод оползотворяване на отпадъците “, съобщи кандидат-евродепутатът Марин Захариев. „ Изводът от този план е, че когато сте дружно, няма непреодолими провокации и непостижими цели “, добави той.
Кметът Елин Радев (ГЕРБ) осведоми, че задачата на плана е да се понижат на половина количеството боклуци в депото, с цел да се усили неговият експлоатационен период. Освен това стремежът е и да се понижат таксите, които общината заплаща на звук депониран боклук по член 64 от ЗУО. „ Всички общини плащаме такси, които събираме от жителите. За 2018 година тя е 45 лв. на звук, за 2019 година - 57 лв., а 2020 ще стане 95 лв.. Другата цел е да можем да понижим на половина тази такса след януари 2020 година, като стартираме да преработваме над 50% от отпадъците, отделяйки стъкло, пластмаса и хартия. А когато осъществяваме и компостиращата апаратура в депото да постъпват не повече от 35% от биоразградимите боклуци, тогава има възможност и да не плащаме такси. Освен това ще се открият нови 12 работни места, ще понижим замърсяването, ще осигурим по-добро оползотворяване на отпадъците “, уточни още Радев.
На събитието участваха кметовете на общините Девин, Борино и Сърница.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР