Доскорошния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е

...
Доскорошния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е
Коментари Харесай

За 7-годишния си мандат бившият шеф на Върховния административен съд е влизал в 7 дела

Доскорошния ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е влизал в 7 каузи за 7-годишния си мандат, оповестява в днешния си брой в. " Сега ". От съда са дали информация на вестника, съгласно която Колев е влизал единствено в 4 каузи, само че тяхна инспекция в електронното деловодство на основната правосъдна инстанция, която управлява всички актове на властта, разкрила още 3 процеса.

За съпоставяне - Константин Пенчев, който беше началник на Върховен административен съд преди Колев, постоянно влизаше в каузи и за мандата си събра над 270. По нито едно от тях обаче не беше докладчик.

Колев е обяснил пред вестника, че по каузи е влизал това лято като дежурен арбитър, тъй като нямало кой различен. Бил е определен на инцидентен принцип.

" Аз съм срещу ръководителят да влиза по каузи. Както знаете, и сътрудника Груев (председател на Върховния касационен съд от 2007 до 2014 година - бел. ред.) беше на същия принцип. Не че не искаше да влиза, само че и той смяташе, че това не е вярно ", добави Колев, който от 22 ноември е редови арбитър във Върховен административен съд.

Сред делата, в които е взел участие Колев, е това за лиценза на банкрутиралата КТБ. Той беше в петчленния състав, който през април 2015 година удостовери определението на тричленния, че акционерите нямат юридически интерес да апелират.

В края на август Колев е бил в състава, който гледа недоволството на данъчните в Бургас против това, че Административният съд в града не е позволил предварителното осъществяване на запечатване на търговски обект. Върховен административен съд анулира определението на бургаския съд. Той е взел участие и в анулацията на определението на бургаския съд, с което е спряно осъществяването на запечатване на магазин в Созопол.

Колев нямаше никакъв опит в административното правораздаване, преди да оглави Върховен административен съд. Той и в този момент няма да гледа каузи, защото сега бил в " много дълъг отпуск ".

Бившият началник на Върховен административен съд не отхвърли, че би взел участие в процедурата по желание за парламентарен арбитър. През 2018 година в 12-членния Конституционен съд се отварят четири места - две от квотата на висшите съдилища, едно от квотата на Народното събрание и едно от квотата на президента. И за основния прокурор Сотир Цацаров се приказва, че има планове за този съд. Неговият мандат изтича при започване на януари 2020 година Съдия там стана и предшественикът му Борис Велчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР