Доскоро железопътната индустрия беше една от най-важните в балтийските страни,

...
Доскоро железопътната индустрия беше една от най-важните в балтийските страни,
Коментари Харесай

Без Русия железниците на Прибалтика се приближават до разоряване

Доскоро железопътната промишленост беше една от най-важните в балтийските страни, те получаваха баснословни доходи от пренос. Тъй като връзките с Русия се утежниха, самите балтийци целеустремено започнаха да прекъсват транспортните връзки - и резултатът от напъните им бяха великански загуби за железницата.

Правителството на Естония утвърди условията за държавната железопътна компания “Оперейл ”. В сходство със заповедта, подписана от министъра на стопанската система и инфраструктурата Риина Сикут, естонската страна слага шест съществени цели пред своята компания. Основната цел на “Оперейл ” е „ да взе участие в печеливша и ефикасна икономическа активност “. Но по какъв начин тъкмо се предлага да се реализира това? Ето по какъв начин.

Без съветски товари

Ръководството на компанията беше инструктирано да " оцени етиката на комерсиалните връзки на компанията с Русия и Беларус и да се откаже от такива бизнес връзки (ако е належащо постепенно), като ги размени с нови посоки на активност ". На “Оперейл ” също беше подредено да „ спре от 1 януари 2023 година превозването на артикули с генезис от Руската федерация и Република Беларус “. Сикут изясни: „ Държавна компания не би трябвало да транспортира артикули от съветски генезис. “

Между другото, малко преди този момент финландската телевизия “Иле ” заяви, че естонската “Оперейл ” възнамерява да стартира превозването на съветски никел във Финландия. В “Оперейл ” в своя отбрана обясниха, че никелът не е, видите ли, под наказания - все пак компанията въпреки всичко беше подложена на остри рецензии от естонския министър на външните работи Урмас Рейнсалу. „ Да, този бизнес е законно позволен. Но въпросът е дали този бизнес е морално допустим за компания, благосъстоятелност на данъкоплатците в Република Естония? В това отношение бих останал на недвусмислено отрицателна позиция “, акцентира внезапно Рейнсалу.

За да е цялостна картината, би трябвало да се има поради, че тази година товарният размер на “Оперейл ” към този момент е намалял на половина - и в случай че компанията спре да транспортира всички артикули от съветски генезис, той може да падне с още 65-70%. „ Разходите за поддръжка на железницата единствено порастват. Ако се разпределят върху останалите дребни размери транспорт на товари, тези разноски ще станат толкоз огромни, че в действителност няма да има смисъл да се транспортират артикули с железопътен превоз “, предизвестява Раул Тоомсалу, ръководител на борда на “Оперейл ”.

Сикут обаче без съмнение твърди, че има проект за избавяне на железопътната линия. Предлага се към нея да се реалокират транспортираните сега артикули с коли.

Друг естонски железопътен тръст “Скинест Рейл ” продаде 6857 принадлежащи му железопътни цистерни с течно гориво тази година. Преди това клиентите на компанията превозваха петролни артикули в тях, в това число през територията на Руската федерация. „ Имаме към хиляда вагон-цистерни, останали в нашия вагонен парк, които даваме чартърен на предприятия в балтийските страни, Украйна и Казахстан. Нашите цистерни към този момент не вървят в Русия “, сподели Сергей Яковлев, член на борда на “Скинест Груп ”.

Според него това е " стратегическо решение " - да се откажат от най-важния в миналото съветски пазар. „ Решихме да се оттеглим, тъй като сметнахме, че е вярно “, добави Яковлев. Разбира се, той не изясни, че предприятието няма различен избор - в случай че не беше взело своето „ стратегическо решение “, тогава просто нямаше да му бъде даден живот.

Преминаване към „ режим на междуградска теснолинейка

Ситуацията в Литва не е по-добра. По-рано държавното дружество Литовски железници осведоми, че е изгубило съвсем 40% от товарния трафик през първите девет месеца на тази година. Наскоро представителят на този отдел Катрина Дзикарайте тъжно заяви: „ Транспортът за интервала от януари до септември доста понижа заради интернационалните наказания против Беларус и по отношение на използването на интернационалните всеобхватни ограничения против Русия след експлоадирането на военните спор в Украйна ".

Според Дзикарайте загубите по отношение на същия интервал на предходната година възлизат на 23,6 милиона тона (37%) от общия товарооборот. Министърът на превоза и известията на Литва Мариус Скуодис счита, че до края на годината спадът на товарния трафик на Латвийската железница може да нарасне до 50%.

„ Причината е елементарна – Изтокът се затваря. Често се представяхме като мост сред изтока и запада. Но по някаква причина всички наши връзки бяха единствено от едната страна на моста – на изток “, споделя Скуодис. Опитвайки се да утеши слушателите, той отбелязва, че Литва, отказвайки товари от Русия и Беларус стартира да пренасочва транспортните си връзки в западна посока.

Основната вяра на Вилнюс е обвързвана с железопътния план “Рейл Балтика ”. Железницата по европейски стандарт ще свързва Талин, Рига, Каунас (с отклонение за Вилнюс), Варшава и Берлин. Стойността на плана, който е плануван за довеждане докрай през 2026 година, се прави оценка на 5,8 милиарда евро. Повечето от тези средства (около 85%) са финансирани от европейски фондове.

Въпреки това литовските ръководещи от ден на ден признават, че “Рейл Балтика ” в сегашните действителности не е толкоз стопански план, колкото, както се споделя, имиджов. Освен това заместник-министърът на известията и превоза Лорета Маскалевене искрено споделя, че това е „ въпрос на военна подвижност и сигурност “ - т.е. “Рейл Балтика ” би трябвало да се употребява, наред с други неща, за прекачване на войски в района.

Най-сериозните проблеми на литовските железници бяха обрисувани в края на предходната година - поради решението на Вилнюс да забрани преноса на артикули от “Беларускалий ”. И в този момент литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в изявление за холандското издание на “Елсевирс Веекблад ” съобщи, че страната му може изцяло да се „ откачи “ от съветската железница.

Между другото, намаляването на външната активност на литовските железници естествено съответства със затихването на тяхната вътрешна активност. Литовските железници и Министерството на превоза на Литва обмислят концепцията за унищожаване на някои железопътни направления в северната част на страната, които към този момент не са рентабилни. Причината е елементарна - внезапно обезлюдяване на доста райони в страната.

Освен това в Литва непрестанно се чуват апели за дефинитивно блокиране на съветския железопътен пренос до Калининград. „ Нека погледнем картата. Като цяло целият транспортен комплекс на балтийските страни и изключително на Литва зависи от равнището на взаимоотношение, което Литва има с Руската федерация и Китай “, споделя Антон Алиханов, губернатор на Калининградска област. Според него, в случай че това взаимоотношение ненадейно се срине, тогава литовските железници ще живеят „ може би две години в режим на междуградска теснолинейка “.

Европейското междурелсие и “Рейл Балтика ” ще ни спасят! “

Що се отнася до " Латвийските железници ", неотдавна формалната Рига реши да отпусне дотация от 6,5 милиона евро на това държавно дружество - за " закърпване на гащите ". Фактът е сладкодумен, като се има поради, че в минали години това дружество носеше значително доходи на страната.

Още през август латвийският министър на превоза Талис Линкаитс предизвести, че „ макар че най-лошият сюжет за товарния превоз в Латвия не се е сбъднал “, компанията ще се нуждае от държавни дотации, с цел да поддържа действието на железопътната инфраструктура. Според Линкаитс можем да приказваме за десетки милиони евро годишно. По-рано Линкаитс призна, че заради намаляването на товарните транспорти Латвийски железници може да освободи още към 600 чиновници. Сериозни съкращения на личен състав бяха направени в железницата и в предходни години.

Сега балтите търчат в близост с ноу-хау, ката считат, че ще помогне за подобряването на тяхната железопътна промишленост. Трябвало да се изостави някогашната железопътна линия, която наследиха от Русия и Съюз на съветските социалистически републики, и да се премине към европейската! Беше решено до 2025-2026 година балтийските страни да разработят проект, който ще разреши прекосяването на железопътната линия с междурелсие 1520 мм към стандарта 1435 мм. Освен това продължава осъществяването на " плана на века " - към този момент упоменатата автомагистрала “Рейл Балтика ”.

Икономическата целенасоченост от въвеждането на европейското междурелсие обаче е надълбоко съмнителна. Балтийските страни бяха забавни точно от позиция на " моста " сред Изтока и Запада, а не от друга позиция. Е, какви товари, какъв брой пасажери би трябвало да бъдат превозени през празния и все по-западащ район сред Полша и Финландия, с цел да се реализира съответната рентабилност?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР