Доскоро инвестицията в соларни системи за дома се смяташе за

...
Доскоро инвестицията в соларни системи за дома се смяташе за
Коментари Харесай

Все повече домакинства и фирми инвестират в соларни системи

Доскоро инвестицията в слънчеви системи за дома се смяташе за скъпоструваща екзотика. Но в последните години от ден на ден семейства и компании започнаха да влагат в произвеждането на зелена сила, с цел да икономисват главно от сметките за електричество. Варненската компания NENCOM, която е профилирана в построяването на слънчеви електроцентрали и системи за предпазване на сила, споделят, че сходна инвестиция стартира да се изплаща след най-малко 6 години.

Компанията NENCOM е учредена през 2013 година от запалянковци, решили да оползотворяват слънчевата сила. В началото почнали с инсталиране на слънчеви колектори за гореща вода, само че в последните години се занимават единствено с фотоволтаични системи. Казват, че слънчевите електроцентрали оказват помощ на хората да понижат доста сметките си за ток или изцяло да отпаднат.

" Произведената от слънцето сила може да зарежда всевъзможни електроуреди без значение. Правим централи монофазни, трифазни, правотокови, комбинирани с всякаква мощ ", изясни Ненко Джамджиев, който е съсобственик и шеф на компанията.

Варненската компания построява три типа фотоволтаични системи за потребителите - мрежови, самостоятелни и хибридни.

" Мрежовите системи нямат батерии и могат да работят единствено при съществуване на мрежа. Приоритетно се употребява слънчева сила. Такива системи са подобаващи, когато има дневна консумация, което е изключително преференциално за бизнес обекти: магазини, офисни здания и произвеждане. Автономните системи не са вързани към мрежата и наложително имат акумулаторни акумулатори. Основните клиенти са фермери и хора, които желаят да живеят по-далече от градовете. Хибридните системи съчетават опциите на мрежовите и самостоятелните, вързани са към мрежата, само че имат и акумулаторни акумулатори. При отпадане на мрежа, системата продължава да работи без спирания, което е изключително значимо за индустриални предприятия ", сподели Роман Рубанович, съсобственик и маркетинг шеф на компанията.

Собствениците на огромните фотоволтаични централи могат да продават създадената електрическа енергия на енергийните дружества.

" Малките централи до 30 киловата, които дават отговор на избрани условия, продават създадената сила на енергийните дружества на преференциална цена. Тази цена се трансформира всяка година ", разяснява Ненко Джамджиев.

Преференциалната цена се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране.

" Преди 10 години цената беше 700 лева за мегаватчас, а в този момент тя е 160 лв. за мегаватчас ", добави Джамджиев.

Варненската компания построява електроцентрали за клиенти в България и чужбина. Притежава и лични, които зареждат пазара с електричество. Специалистите обясниха по какъв начин слънчевите панели създават електрическа енергия за потребностите на битовите консуматори и компаниите.

" Фотоволтаичните модули създават прав ток, който стига до инвертора и се преобразува в изменчив ток. Променливият ток се отдава в общата мрежа посредством специфичен електромер ", изясни Джамджиев.

Преди две години Иван Лефтеров взема решение да влага в създаване на слънчева електроцентрала в дома си. Така мъжът прави първата крачка към енергийната самостоятелност на семейството си и незабавно усеща разликата. Слънчевата сила понижава разноските му за ток, а сметките за електричество са 4-5 пъти по-ниски.

" В момента съм с 4 киловата акумулатори. Смятам да ги направя на 15 киловата, с което допускам, че ще бъда съвсем самостоятелен и още повече да ми паднат сметките за ток и зимата. При сметка към 200-250 лв., лятото ми идват близо 50 лв.. Изключително съм удовлетворен ", сподели Иван.

Използването на слънчеви панели щади природата, тъй като зелената слънчева сила е чиста и не отделя нездравословни субстанции, с които да замърсява околната среда. Соларните модули употребяват напълно слънчевите лъчи и по тази причина силата, която създават, е изцяло безвъзмездна.

" Екологичните преимущества се усещат най-много при фермери, които са захранвали своите обекти с дизелови генератори до момента. Спестяването на сметките за електричество зависи от мощността на централата и от метода на ползване. Собствениците на хибридни системи са съвсем изцяло самостоятелни от интервала април до октомври и двойно понижат сметките си за електрическа енергия през зимата ", сподели още Ненко Джамджиев.

Първоначалната инвестиция за построяването на слънчева електроцентрала не е дребна и зависи от броя на фотоволтаиците и какво съоръжение ще избере потребителят за своите потребности. Възвръщането на вложените средства става най-рано след 6-7 години.

" Но с последното решение на КЕВР преференциалната цена е паднала съвсем с 20%, а цените на оборудването са пораснали поради пандемията. Така че за новите централи срокът ще се усили ", сподели Роман Рубанович.

Соларните централи могат да се инсталират на разнообразни покривни структури. Фотоволтаичните модули се слагат на фасади, даже и на земята. А компанията NENCOM построява и ексцентрични системи за каравани, кемпери, яхти и кораби.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР