Дошло е време за важен избор – ще бъде ли

...
Дошло е време за важен избор – ще бъде ли
Коментари Харесай

Орбан се изкара мъченик, докато Унгария върви към жестоко наказание от ЕС

Дошло е време за значим избор – ще бъде ли разрешено на едно държавно управление, което нарушава полезностите на Европейския съюз (ЕС), да ръководи безнаказано страна-членка на Европейския съюз? С този въпрос евродепутатът Джудит Сарджентини сложи начало на дебата в Европейския парламент (ЕП) по отношение на бъдещето на Унгария като пълноправен член на Европейски Съюз. Именно Сардженти е създател на отчет, съгласно който Унгария на Виктор Орбан е страна, която не зачита общи европейски полезности и най-много господство на правото.
Съществува явен риск от тежко нарушаване от страна на Унгария на полезностите, на които се основава Европейският съюз . Това е основата на проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП), която ще бъде гласувана на следващия ден следобяд (12 септември, след 13:30 часа българско време). Затова и от Екологичен потенциал желаят Европейският съвет да даде съответни рекомендации на Унгария, която в период от три месеца да ги извърши.
Припомняме, че заключението на Екологичен потенциал в проекторезолюцията е в сходство с член 7, параграф 1 от Договора за Европейския съюз. Именно по член 7, само че според параграф 3, Европейският съвет – с квалифицирано болшинство от четири пети, може да отнеме правото на глас на страна-членка , която нарушава тежко полезностите, на които се основава Европейски Съюз. Параграф 1 е първата стъпка по пътя към такава сурова мярка, каквато в никакъв случай до момента не е налагана в Европейски Съюз. Всъщност с приемане на фактическа обстановка според параграф 1 се желае от Унгария (в случая) да се отбрани и поправи, с цел да не се стигне в последна сметка до налагане на наказване, касаещо правата на Унгария като пълноправен член на Европейски Съюз – лишаване на глас или ограничение на правото на Будапеща да гласоподава по избрани тематики.
Европейският парламент също по този начин означи, че унгарските органи постоянно са били подготвени за разискване на законността на всяка съответна мярка, само че не са предприемали дейностите, предложени в предходните му резолюции.
Защо Екологичен потенциал желае интервенция на Европейския съвет?
От Европейския парламент категорично показват, че проекторезолюцията демонстрира загрижеността на Екологичен потенциал по отношение на действието на конституционната и изборната система в Унгария, независимостта на правосъдните и другите институции и съответно правата на съдиите, корупцията и споровете на ползи, правото на цялост на персоналния живот и отбраната на данни, свободата на изложение, на религията, на сдружаване, правото на цялост на персоналния живот и отбраната на данни. Специално подчертани са правата на лицата, които принадлежат към малцинства, в това число ромите и евреите, и отбраната от изявления, изразяващи ненавист към тези малцинства, както и главните права на мигрантите, търсещите леговище лица и на бежанците .
Специално що се отнася до конституционната и изборната система на Унгария, Екологичен потенциал показва, че пълномощията на Унгарския парламентарен съд са лимитирани – да вземем за пример към този момент пред него не може да се подава самостоятелна тъжба в публичен интерес. Притеснение е изразено и от пълномощията на така наречен унгарска правосъдна полиция – Унгарската национална правосъдна работа, която, съгласно Брюксел, лимитира правата на съдиите и юристите. Екологичен потенциал показва и, че с решение от 16 юли 2015 година Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) одобри, че е налице нарушаване на правото на обективен правосъден развой. Нарушенията се дължат на практиката на Унгария систематично да не дава гаранции за приключването в рационален период на делата за установяването на правата и отговорностите на жителите, както и да не подхваща ограничения, позволяващи на жалбоподателите да претендират обезщетение за несъразмерната дълготрайност на гражданското произвеждане на национално ниво.
Специално внимание Екологичен потенциал обръща и на обстоятелството, че за неналичието на непоколебим механизъм, задължаващ унгарските депутати да подават имуществени заявления , както и за неналичието на обществено обявяване на тези заявления.
В рецензиите се натъртва и на практиката на така наречен " национални съвещания " – форма на директна народна власт, възприета от ръководството на Орбан. Според Европейска комисия обаче националната консултация от април 2017 година " Да спрем Брюксел " съдържа обвинявания и изказвания, които са в действителност погрешни или извънредно подвеждащи. Унгарското държавно управление организира също по този начин съвещания под наслов " Миграцията и тероризмът " през май 2015 година, както и против хипотетичен " проект Сорос " през октомври 2017 година. " Тези съвещания прокараха паралели сред тероризма и миграцията, пораждащи ненавист към мигрантите, и бяха ориентирани по-специално към личността на Джордж Сорос и към Съюза ", показва Екологичен потенциал.
На напред във времето е и желанието на унгарската страна да санкционира " улеснение на незаконната имиграция " . Това беше урегулирано посредством специфичен закон, признат на 20 юни, 2018 година. Отделно Екологичен потенциал обръща внимание и на равенството сред половете, като показва, че в нови учебници към момента се съдържат стандарти във връзка с пола, описващи дамите най-вече като майки и съпруги, като в някои случаи показват майките като по-малко интелигентни от бащите . От друга страна, се признават напъните на унгарското държавно управление да ускори съвместяването на професионалния и фамилния живот посредством въвеждането на великодушни разпореждания в системата за подкрепяне на фамилиите и по отношение на образованието и грижите в ранна детска възраст. Според Комитета на Организация на обединените нации по правата на индивида Унгарският углавен кодекс не дава цялостна отбрана на дамите, жертви на домашно принуждение .
По отношение на медийната независимост загрижеността на Екологичен потенциал касае термина " нелегално медийно наличие " в унгарското законодателство, оповестението на журналистическите източници, което беше урегулирано още веднъж посредством закон в посока по-лесно откриване на такива източници и по отношение на концентрацията на медии в едни и същи ръце. В същата рубрика е и работата на неправителствени организации (НПО), които се финансират със средства от чужбина – основно по европейски стратегии. За тях към този момент има избрани ограничавания, а в своите заключителни бележки от 5 април 2018 година Комитетът на Организация на обединените нации по правата на индивида изрази угриженост, че под предлог за " оцеляването на нацията " и отбраната на жителите и културата, както и посредством изказвания за връзка сред работата на Неправителствени организации и хипотетичен интернационален скрит план, избрани нови законови текстове в Унгария ще лимитират Неправителствени организации испособността им да развиват значими действия в поддръжка на правата на индивида и по-специално на правата на бежанците, търсещите леговище лица и мигрантите.
Интересен факт в самата резолюция е припомнянето, че " присъединението на Унгария беше непринуден акт, произлизащ от националния суверенитет и отразяващ необятен консенсус, обхващащ целия политически набор на Унгария ". Припомня се и, че Унгария се възползва от финансиране от Съюза в размер на 4,4% от своя Брутният вътрешен продукт, или повече от половината от обществените вложения, само че според умозаключение на ОЛАФ 1/3 от публичните поръчки се печелят от едно и също лице - . За интервала 2013 – 2016 година Унгария е номер едно в листата на ОЛАФ що се отнася до рекомендации по какъв начин вярно да се харчат евросредства. Дадени са и съответни образци - през 2016 година ОЛАФ завърши следствие на транспортен план на стойност 1,7 милиарда евро в Унгария, където главните участници бяха няколко интернационалните профилирани строителни компании. От следствието бяха открити някои доста съществени нередности, както и допустима машинация и корупция при осъществяването на плановете. През 2017 година ОЛАФ откри " съществени нередности " и " спор на ползи " по време на следствието си на 35 контракта за поръчки по отношение на уличното осветяване, предоставени на сдружение, което по това време е било следено от зетя на унгарския министър-председател. Заради това ОЛАФ изиска Унгария да върне 43,7 млн. евро .
От декември 2010 година по принцип стачките в Унгария са оповестени за противозаконни, което стана посредством изменение на по този начин наречения " Закон за стачките ". Тези промени значат, че стачките по принцип са позволени в сдружения, свързани с държавната администрация посредством поръчки за публични услуги. Изменението не важи за професионални групи, които нямат такова право - да вземем за пример служители на реда, медицински личен състав и ръководители на въздушното придвижване. Проблемът се корени другаде - основно в % чиновници, които би трябвало да вземат участие в общото гласоподаване по отношение на стачките, с цел да придобие той легитимност – до 70%. Тогава решението по отношение на законосъобразността на стачките се взема от съд за трудови разногласия, който е напълно зависещ на страната. През 2011 година бяха подадени девет заявки за позволение за осъществяване на стачка. В седем случая те бяха отхвърлени, без да бъде посочена причина - две от тях бяха обработени, само че вземането на решение се оказа невероятно.
Защитата на Унгария
Знам, че към този момент сте взели решение и моите думи няма да трансформират вашето решение. Вие ще осъдите не едно държавно управление, а цяла страна. Така унгарският министър председател Виктор Орбан отвърна на обвиняванията към неговия режим, че работи в прорез с полезностите, които стоят в основата на основаването и действието на Европейски Съюз.
Орбан разгласи, че Екологичен потенциал ще осъди Унгария като християнска страна и част от европейското семейство, проливала кръв за това Европа да е християнска, ще осъди Унгария като страна, борила се против Съюз на съветските социалистически републики. Докладът на госпожа Сардженти е засегнатост за Унгария, акцентира унгарският министър председател. Според него отчетът е засегнатост и излиза отвън разрешеното, защото Унгария е суверенна страна. Поемате сериозна отговорност, откакто за пръв път сте подготвени да изключите една страна от европейското семейство, предизвести Орбан. Никога не бихме запушили устите на тези, които не са съгласни с нас, добави той.
Според Виктор Орбан в отчета на Сардженти имало 36 съществени в действителност грешки и Будапеща е обяснила всичко в собствен отчет, показан пред Брюксел. Унгария ще бъде наказана, тъй като унгарците взеха решение, че тяхната страна няма да е страна на миграцията, безапелационен беше унгарският министър председател. Няма да се поддадем на шантажа, ще продължим да охраняваме границите си – подготвени сме за изборите за Европейския парламент, когато унгарските жители и европейските жители ще вземат решение за бъдещето на Европейски Съюз, приключи Орбан.
Лидерът на ЕНП Манфред Вебер зае по-балансирана позиция и посочи, че Унгария въпреки всичко демонстрира подготвеност да сътрудничи, само че и акцентира, че Европейският съвет би трябвало да реши сред шовинизъм и догматизъм и сред отбрана на правата на всички, тъй като гласът на малцинството е също толкоз значим, колкото този на болшинството. Имаше обаче непосредствено обвиняване към Орбан от евродепутатите - че унгарският министър председател изопачава и в действителност става въпрос за модел на ръководство, учреден на корупцията, който се оправдава с външни фактори като мигрантската рецесия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР