Досега вероятно сте направили поне няколко промени в начина си

...
Досега вероятно сте направили поне няколко промени в начина си
Коментари Харесай

Тези ежедневни навици са пагубни за планетата

Досега евентуално сте създали най-малко няколко промени в метода си на живот с вярата да живеете по-устойчиво.

Но се оказва, че доста на пръв взор положителни привички са нездравословни за околната среда.

Вижте дали не би трябвало да преоцените някои дребни ежедневни избори, които вредят на планетата. По-лесно е, в сравнение с си мислите.

Проблем: Консумацията на алено месо

Колкото и да обичате месо, би трябвало да знаете, че аленото месо, изключително говеждото, оказва голямо въздействие върху околната среда. Проучване от 2018 година открива, че производството на говеждо месо заема 83% от земеделските земи в света, само че обезпечава единствено 18% от калориите и 37% от протеините.

Говеждото месо също по този начин може да отдели до 105 кг парникови газове на 100 грама протеин, което е най-големият замърсител измежду другите източници на протеин.



Решение: Помислете за растителна диета

Експерти поучават да помислим за прекосяване към растителна храна и да редуцираме до най-малко животинските артикули, като сирене и месо. Според същото изследване от 2018 година, растителните протеини са доста по-лесни за асимилиране, а и изискват по-малко пространство и отделят по-малко парникови газове.

Проблем: Хвърляте храна

Когато не можете да изядете всичко, първият инстинкт може да е да изхвърлите остатъците в кошчето. Това безсмислено деяние обаче има огромно влияние върху излъчванията парникови газове. Органичните боклуци съставляват огромна част от излъчванията на метан.

Решение: Започнете да компостирате

Компостирането е един от най-лесните способи да не стигат питателните боклуци до боклука. Просто определете съд или парче земя и хвърляйте остатъците от храна там. В компоста не би трябвало да се поставят скотски артикули, като месо и сирене, както и олио и мазнини.

Когато купчината компост стартира да се разлага, ще остане богата на хранителни субстанции почва, която е идеална за наторяване на градина.

Проблем: Пиенето на кафе

Ако сте един от милионите, които пият няколко чаши кафе всеки ден, може би ще бъдете шокирани да научите, че това може да способства за изменението на климата. Производството на кафе води до обезлесяване на големи полета. Същевременно доставката му също способства за въглеродния отпечатък, което прави всяка чаша нездравословна за планетата.



Решение: Изберете кафе, отглеждано в сянка

Когато кафето се отглежда в сянка, това значи, че заобикалящата го екосистема не е била изсечена. Но намирането на вярната марка може да бъде мъчно, защото няма формален документ за сянка.

Вместо това потърсете логото Bird friendly, което значи “отглеждан на сянка” или че растенията се отглеждат под дървета, които от своя страна обезпечават местообитание на локални и прелетни птици и им подсигуряват храна и заслон. По този метод се основава една хармонична биосистема.

Проблем: Използване на токсични перилни препарати

Много известни детергенти съдържат химикали, като фосфати, които са токсични за водните организми и вършат водата по-кисела. Белината, различен постоянно срещан препарат за разчистване, също е гибелен за морския живот. Всички тези артикули се продават в пластмасови бутилки, които е малко евентуално да бъдат рециклирани.

Решение: Опитайте нови други възможности за прането

Няма потребност да се откажете напълно от прането, можете да измененията метода, по който почиствате облеклата си. Избирайте био препарати, по опция - насипни.



Проблем: Слагате всичко в сушилнята

Пералнята не е единствената, която генерира ненужни боклуци, когато перете облеклата си. Сушилните употребяват доста сила - колкото една нова пералня, съдомиялна машина и ледник, взети дружно.

Решение: Сушете облеклата на въздух, когато можете

Най-лесният метод да решите казуса е да сушите на въздух. Ако ви липсва аромата на сушилнята, напръскайте прането с малко спрей за долни дрехи.

Проблем: Пластмасовите опаковки от измивните артикули

Продуктите за персонална хигиена, като шампоан, еликсир и гел за тяло, се оферират в пластмасови контейнери. Като се има поради, че 91% от пластмасата не се рециклира, тези опаковки е доста евентуално да се озоват на бунище.

Решение: Без опаковка

Изберете артикули за персонална хигиена, които не е належащо да бъдат опаковани в пластмаса. Много марки са профилирани в твърди шампоани, балсами и средства за измиване на тялото и евентуално ще намерите артикул, който е подобаващ за вас.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР