Досега в Софийския районен съд бяха образувани две дела във

...
Досега в Софийския районен съд бяха образувани две дела във
Коментари Харесай

Васил Василев VS. Валери Йорданов: Директорът на Народния театър стреля актьора с ответен иск за 10 000 лв.

Досега в Софийския областен съд бяха формирани две каузи по отношение на нестихващото напрежение в Народния ни спектакъл. 

Първото е по иск на Валери Йорданов. Актьорът съди шефа Васил Василев за претърпени неимуществени вреди и поради влошено здравословно положение откакто спорът сред Василев и тогавашния основен режисьор на театъра стартира. Припомняме, че той беше признат в болница след диабетна рецесия, като положението му беше застрашаващо живота, с равнища на кръвната захар  27.3. 

„ От дълги години Валери Йорданов е взел участие в разнообразни знакови за Народния спектакъл представления, едно от които е „ Хъшове “- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им взаимна работа както с режисьора, по този начин и с останалия актьорски състав, те са, с изключение на сътрудници, и близки другари и взаимно се поддържат и постоянно са заставали обединени под общата идея за опазване престижа на театъра – институция, в която играят и са целели запазване на положителното му име и престижа му “, написа в исковата молба.

Валери Йорданов стартира с непълен иск за 1000 лева Досега обаче съвещание по това дело по този начин и не се е провело. Причината била неплатена такса, която обаче артистът твърди, че е платил.

Второто дело е по просба на шефа на театъра, защото се почувствал афектиран от изявление на артиста Камен Донев, който в изявление пред бТВ нарекъл Василев „ шушумига “, „ човечец “ и споделил, че „ не е непокътнат човек “.

 

Директорът на Народния спектакъл упорства Донев да бъде приет за отговорен за засегнатост и да му заплати 2500 лева за породени неимуществени вреди. Въпреки че това дело е заведено по-късно, по него към този момент са се провели две съвещания.

Кога Народният ни спектакъл стартира да се тресе?

Миналата година някогашният пиар на Движение за права и свободи Велислава Кръстева беше назначена за завеждащ „ Връзки с обществеността “ в Народния спектакъл. На парламентарните избори на 2 октомври м.г. тя придружи почетния ръководител на партията Ахмед Доган до урната. След няколко опита на Морфов да приказва с Василев по проблема с партийната реклама и обязаност с НТ и Кръстева,  режисьорът в символ на авансово разгласен митинг, надрасква вратата на кабинета ѝ с думите „ Движение за права и свободи “ и „ Изчезвай “. След това изписа „ Официален офис на Движение за права и свободи “ и на вратата на кабинета на шефа Васил Василев.

 

Режисьорът изясни, че това е неговият митинг против „ безмозъчната партийна централа “, основана от Васил Василев в Народния спектакъл и против метода му на ръководство като „ едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек “.

 

Велислав Минеков

 

Тогавашният министър на културата Велислав Минеков изиска шефът на Народния спектакъл Васил Василев да направи смени в екипа си. 

 

След абсурда шефът Василев сподели, че нямал желание да трансформира екипа си.

Минеков изиска тъкмо противоположното и разяснява, че политическото напрежение може би съставлява някаква форма на отбрана на самия шеф.

 

Директорът на Народния спектакъл на собствен ред разпореди да се извърши вътрешна инспекция и да се снемат пояснения от „ лицето Александър Морфов “ и от очевидци на спора му с пиара Кръстева, която две седмици след надраскването на вратата, подала тъжба против режисьора. В нея се твърди, че от септември 2022 година е подложена на тормоз като й били отправяни „ обидни, подигравателни реплики и язвителни мнения “.

 

Стигна се и до полиция, където Морфов е бил извикан да даде пояснения.

 

От своя страна Велислав Минеков сигнализира, че обстановката в Народния спектакъл стартира да придобива значение на политически напън, в това число и към него. 

 

Тогава той назначи вътрешен одит на Народния спектакъл. 

 

“Вътре има някои неща, които са доста смущаващи. Има някакви взаимоотношения с компанията „ Инса ойл “, които не са били показани в одита. Другото, което не е в одита, е компанията „ Инфлуенсър бг “, която е благосъстоятелност на дъщерята на пиарката Кръстева, изясни той пред bTV. 

 

При промяната на служебните кабинети обаче Минеков изненадващо се отхвърли от министерския пост, а дали повода е обвързвана с Народния спектакъл, по този начин и не се удостовери.

 

Уволнението на Александър Морфов

 

Връхната точка в абсурда беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения устав на Народния спектакъл и отстрани длъжностите „ завеждащ „ Връзки с обществеността “ и „ основен режисьор “.

 

В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, с обезщетение от няколко заплати, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушаване на трудовата дисциплинираност, уронване на положителното име на Народния спектакъл и непочтеност към работодателя.

 

Уволнението на режисьора провокира серия от митинги на хора и артисти, които приканиха политиците и предприемачите да не се месят в работата на културната институция.  

 

„ Движение за просвета ”

 

Като противопоставяне на свадите в Народен спектакъл " Иван Вазов " актьорите и режисьори Камен Донев, Валери Йорданов, Албена Колева, Лили Абаджиева, Костадин Бонев и Никола Додов сътвориха „ Движение за просвета ”. 

 

В позиция до министъра на културата Найден Тодоров   от придвижването написаха, че са се формирали “по силата на един мотив и една причина - разрушителната рецесия в Народния спектакъл.

 

Новият длъжностен министър на културата обаче се разграничи от протичащото в Народния ни спектакъл, констатирайки, че законите са спазени и няма нарушавания. По думите му: " На Морфов и преди му се е случвало, само че той е огромен създател и ще продължи пътя си ".


 

От Гражданско съдружие „ БОЕЦ “ внесоха сигнал за уволнението на Александър Морфов от Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Новосформираният кабинет сред ПП-ДБ обаче отхвърли да прегледа този сигнал. 

Той беше пуснат откакто беше учредена Комисията по медии и просвета и Корупционната комисия в Народното събрание и е по отношение на отправените от шефа на Народния спектакъл Васил Василев закани към Александър Морфов, които се чуват от записа,

Той е обвързван и с неговото, както считат от “Боец ” нелегално уволняване, за партийните назначения на Движение за права и свободи, през Василев в Народния спектакъл.

Отговорът който получават “Боец ” от Комисията по медии и просвета, е че отхвърлят да се занимават с този случай, тъй като са внесли и сигнал в Министерство на вътрешните работи, който към този момент е в СГП ". 

Войната с Народния ни спектакъл се придвижи и в Европейския парламент, където беше импортирана петиция, обвързвана с уволнението на Александър Морфов. Тя е импортирана и в Хелзинкския комитет за правата на индивида, само че до този миг отговор и от там няма. 

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР