Досега природата никога не е била приоритет за политиците -

...
Досега природата никога не е била приоритет за политиците -
Коментари Харесай

12 природозащитни приоритета за следващия парламент

Досега природата в никакъв случай не е била приоритет за политиците - даже и когато има поръчка за поддръжка на дела като запазване на Черноморието или горите, те остават на назад във времето при действително ръководство и са измежду първите жертви на взаимни отстъпки при парламентарно договаряне. Това видяхме при 47 Народно заседание с отпадане на уговорката за независима горска организация, с натиска за отпадане на двуинстанционното произвеждане за огромни национални планове, това видяхме и в 48 Народно събрание със срамния отвод от задачата за 40% понижаване на въглеродните излъчвания в Националния проект за възобновяване и резистентност. Това разясняват от самодейността " Зелени закони ", които от 2014 година наблюдават и проучват обещанията, желанията и действителните дейности на законодателната и изпълнителната управляващи. 
 
С наближаването на следващата предизборна акция, чакаме борещите се за парламентарно посланичество партии да заявят своята предизборна стратегия. В идващото Народно заседание, чакаме да забележим повече отбрана на цивилен дела. Затова желаеме да предложим на политиците, които търсят гражданска поддръжка, да възприемат следните 12 природозащитни целта, разясняват от " Зелени закони ". 1. Картиране на всички дюни в профилираната карта по ЗУЧК и изкупуването на най- значимите от тях по ПОС и актуването им като държавна благосъстоятелност. 
2. Защита на всички гори, които съгласно научни проучвания дават отговор на критериите за ГФС, като защитата на държавните гори във фаза на напреднала възраст бъде включена непосредствено в Закона за горите. 
3. Забрана за строителство на 300 м от морския бряг. 
4. Разтрогване на противозаконните заменки на гори и аграрни земи и връщане на парцелите на страната в случаите, когато към момента съществуват в първичния си тип. Тези от заменките, които съставляват нарушаване на Конституцията на република България, би трябвало да бъдат развалени като сделки 
5. Спиране на нездравословни за биоразнообразието селскостопански субсидии (паша в националните паркове, разчистване от растителност на пасища) и фиксиране на таван за дотации за свързани лица 
6. Твърд ангажимент на България към Европейската зелена договорка и задачата от Националния проект за възобновяване и резистентност за намаляване с 40% на излъчванията парникови газове от производството на сила.
7. Подобряване на управлението на предпазените територии и зони (Натура 2000) с цел съблюдаване на режимите за опазването им посредством установяване на органи за ръководство и задоволителен запас за контролни дейности 
8. Развитие на ВЕИ предпочитано в  зони с нарушени терени, индустриални зони, публични фасади и покриви и улеснение инсталацията им за лично прилагане в домакинства и енергийни кооперативи. Подпомагане от страната на няколко мега ВЕИ фотоволтаични парка в зони с нарушени терени.
9. Финансов механизъм за изкупуване на терени, които са планувани за зелени площи в Общ устройствен план на регионалните градове и на целеви местообитания от " Натура 2000 ". 
10. Разрешаване на спора със свободното къмпиране чрез осигуряване на общински и държавни терени за къмпиране във всяка община с правилник за разрешени до 2 поредни нощувки и обвързване за сметоизвозване и поддържане на хигиеничен пункт от общинските управляващи.
11. Обявяване на Национален парк " Българско Черноморско крайбрежие "  с включване на всички държавни гори, земи, влажни зони, дюни и плажове в него, като приходите от наеми и концесии се употребяват целево за изкупуване на недържавни парцели по крайбрежието. 
12. Дейности за акомодация към засушаването в земеделието чрез целево финансиране на микро равнище на системи за ръководство на водите  в дребните аграрни стопанства предвид предвижданията на климатичните модели за България за увеличаване на интервалите на засушаване,  броя на дни с високи летни температури, на случаите с по-обилни, само че краткотрайни превалявания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР