Досега не бях чувал Международния валутен фонд да е толкова

...
Досега не бях чувал Международния валутен фонд да е толкова
Коментари Харесай

Лошо. Икономист със страховита прогноза

Досега не бях чувал Международния валутен фонд да е толкоз прям – те споделиха, че най-лошото занапред следва. И това са обстоятелствата. Това съобщи проф. Димитър Иванов, икономист, в ефира на bTV.

„ Инфлацията пораства, имаме отчет от „ Евростат ” за инфлацията в Еврозоната – тя доближи 10,1%. 17,2% инфлация в Холандия. Балтийските републики са рекордьори по годишна инфлация. И освен в Европа – в целия свят продължава тази наклонност ”, напомни той.
-->
„ За мен странното е, че във допустимо най-острата инфлационна рецесия, удряща България, която може да докара до криза, гуверньорът на Българска народна банка не отвори нито една дума. А главната цел на Българска народна банка е ценовата непоклатимост и неинфлационния напредък. Той трябваше да рапортува пред Народно събрание какви ограничения ще предприеме Българска народна банка за ценова непоклатимост ”, безапелационен е Иванов.

„ Случващото се в Еврозоната е опасно за нас, тъй като ние се стремим да влезем в нея. Човек дори и да се дами, не се вторачва в една дата. Не знам за какво сме се вторачили в тази съответна дата 1 януари. Това е решение надмандатно, това би трябвало да е допитване до българския народ, тъй като е предаване на независимостта на българския лев. Основното предпочитание на този валутен съюз беше конвергенцията – това не се получи ”, добави икономистът.

„ При нас въпросът към този момент не е инфлацията. Тя към този момент довежда до една финансова неустойчивост на страната, до една фискална нестабилност - самата служебна министърка на финансите предизвести, че бюджетният недостиг ще продължи със същите размери до 2025 година Само лихвите по дълга са 6 милиарда лева ”, пресметна той.

Той разкри, че в работилницата на бюджета има няколко инструмента – налозите, чешмичката на приходите, бюджетният недостиг, който можем да разтягаме, който в този момент е два пъти над изискуемия, непознатите вложения – нямаме такива: „ Всички принадлежности всъщност са изтъпени, спрени са. ”

„ Имаме служебно държавно управление и значително съм склонен с позицията им във връзка бюджета. Това не е държавно управление на Нинова или Борисов. Аз предлагам коренно на служебния министър председател да съ.здаде работни групи по проблемите на стопанската система ни – прекъсване на ценовата инфлация, взаимно с БНБ; раб група по балансиране на бюджета; битка с външната задлъжнялост, увеличаваща се по сложен за заплащане начин; ние не сме обезпечили продоволствената сигурност на жителите ”, счита още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР