Дория е традиционно японско ястие от сорта на оризовите запеканки

...
Дория е традиционно японско ястие от сорта на оризовите запеканки
Коментари Харесай

Дория - западна храна в японски стил

Дория е обичайно японско ядене от сорта на оризовите запеканки с кремообразен бял сос. На пръв взор може да наподобява доста повече на Огретен, в сравнение с някакво японско ядене. Все отново Дория е основана в Япония и е доста известно ядене, обичано както от децата, по този начин и от тинейджъри и възрастни.

Кога е основано Дория?

Дория е изобретена от един швейцарски готвач на име Сали Вейл, който е работил в ресторант, намирал се в един хотел на име Йокохама Ню Гранд в Япония през 30-те години на 20 век. С други думи - това е западна храна в японски жанр. Когато чух за това ядене, първоначално мислех, че Дория е италианско ядене, само че явно не е!

Оригиналната версия на Дория е нормално ризото, покрито със сос бешамел и изпечено във фурната. Дория постоянно се сервира от години в доста старомодни кафенета, които се назовават Кисатен, в чиито менюта има и ястия като Огретен от макарони и Спагети Неаполитана.

Това е обичаната храна на възпитаници, които отиват в Кисатен след учебно заведение, или за служащи, тръгнали обядват. Преди солидните хранителни вериги и всеобщите кафенета да отвлекат вниманието, в градовете в Япония културата на Кисатен дружно с Дория процъфтява през 70-те и 80-те години на 20 век.

Днес Дория към момента е известно и главно ядене на доста места, като специалитетът постоянно се предлага в фамилните заведения за хранене. Това ядене може да се яде както на обяд, по този начин и на вечеря.

Приготвяне на Дория

 Дория - западна храна в японски жанр

Има доста предписания на Дория, само че не всички за идентични или верни. Някои употребяват единствено спарен ориз с кремообразен сос, други употребяват Пилаф. В това оризово ядене вместо морски блага може да се употребява пилешко или смляно говеждо месо.

Можете да експериментирате какво ви харесва, когато го вършиме вкъщи. Сиренето може да бъде сменено с моцарела, пармезан или друго тип сирене или кашкавал по ваш избор.

И в случай че не можете да опитате Дория в някой японски ресторант, то постоянно може да си го приготвите у дома.

За да ви вдъхновим, разгледайте тези комбинации за ориз на фурна или месо с ориз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР