Дори страната ни да успее да предоговори Плана за възстановяване

...
Дори страната ни да успее да предоговори Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Европа е категорична, че целите за климатична неутралност трябва да останат в ПВУ на България

Дори страната ни да успее да предоговори Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), в него би трябвало да останат задачите, свързани с постигането на климатичната индиферентност. Това оповестиха за БНР от Европейската комисия.

България би трябвало да отдели най-малко 37 на 100 от разноските по, планувани за климатичния преход, както и осъществяването на характерните за страната ни рекомендации. Те са за последователно декарбонизиране на стопанската система ни, която е измежду тези, употребяващи най-вече въглерод в Европейския съюз.

„ При всички положения би трябвало да докажете, че не можете да извършите една или повече от избраните цели. Комисията ще направи оценка за всяко нещо, за което е поискано предоговаряне “, обявиха източници на БНР. Те обаче разясниха, че до момента в Комисията не е получавано публично искане от България за предоговаряне на проекта.

Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи през вчерашния ден в Брюксел, че страната ни не се отхвърля от предоговаряне на своя проект. Той е разговарял по въпроса с представители на Комисията.

„ Както беше предстоящо, срещнахме твърдо мнение, че няма да е елементарно да предоговорим Плана за възобновяване и резистентност. Най-важната причина е категоричността, с която предходното постоянно държавно управление е подписало документа, без да направи нужните разбори и да одобри задължения, които са изпълними “, съобщи Христов.

„ Повечето доводи, които в този момент акцентираме, че не можем да осъществим задачите, са съществували и тогава. Затова в този момент е мъчно да убедим Комисията за какво желаеме смяна, откакто проектът е подписан от постоянно държавно управление. Това, което се хареса, е концепцията ни да интегрираме плановете по ПВУ, новата стратегия RepowerEU и териториалните проекти в общата цел за зелен преход. Разбира се, желаят се съответни осъществявания и ограничения “, добави Христов. По думите му след три седмици е планувана последваща среща, на която да се посочат и ясни стъпки.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР