Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на

...
Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на
Коментари Харесай

Проф.Мира Кожухарова: Не се очаква нова вълна на COVID

Дори при тази обстановка на не доста прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения против ковид, вълната спада и не се чака нова, означи в предаването „ Тази заран “по бТВ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30646
Това е типично за всички епидемиологични талази, добави тя.

По думите ѝ коронавирусната зараза би трябвало да отиде в групата на острите респираторни болести и наблюдението над нея да върви по същия метод, както наблюдението над грипните вируси.

Проф. Кожухарова означи, че имунизациите против ковид би трябвало да станат като имунизациите против другите грипни вируси и да се слагат всеки сезон.

„ Мерките против ковид по лека лека отпадат, това е и настройката на множеството хора. Сега сме във фаза на намаляване на броя на инфектираните. Към 1 февруари беше регистриран максимален брой инфектирани, само че в действителност има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички чакаме ограниченията да се разхлабват, до момента в който отпаднат “, съобщи епидемиологът.

Според нея тази вълна се характеризира с няколко особености.

„ Действително максимален брой новозаразени бяха регистрирани, само че въпреки това броят на хората, които са заболели действително и тези, които са в болница и интензивни отделения от самото начало не беше висока, поддържаше се на едно съвсем стационарно равнище – към този момент се срещаме с един прочут вирус “ уточни проф. Кожухарова.

Според нея ограниченията против епидемията все още не са изключително затегнати – децата вървят на учебно заведение, зелените документи, доколкото ги има, правят работа на избрани места и не на всякъде, означи тя.

„ Зелените документи, въведени в България, както и в другите страни, в доста огромна степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична позиция. Нито една мярка не може да спре изцяло една зараза, само че може да смекчи загубите от нея. Зелените документи направиха това нещо, тъй че в случай че вървим към сходни тежки обстановки в бъдеще, евентуално отново ще имат значение “, изясни епидемиологът.

Според нея европейските документи като опция за пътешестване, евентуално ще съществуват най-малко още известно време, тъй като такова е решението на Европейски Съюз.

„ В момента върви спад на инфектираните и то главно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години към момента се задържа едно по-високо равнище, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най – постоянно, за тях няма да е нездравословно в случай че стоят с маска в рейсовете “, уточни проф. Кожухарова.

Според нея децата би трябвало да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, тъй като не боледуват тежко.

„ През цялата пандемия видяхме, че децата не са съществено наранени децата не са главен източник на зараза и не са децата тези, които заразяват възрастните,  а тъкмо противоположното “, изясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30646  Няколко области разхлабват част от ограниченията против COVID-19 Няколко области разхлабват част от ограниченията против COVID-19  76 465 нови случая на ковид в Германия 76 465 нови случая на ковид в Германия  1 539 са новите случаи на COVID-19 1 539 са новите случаи на COVID-19
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР