Дори на 84-годишна възраст, Холгер Сьогрен чевръсто разплита възлите в

...
Дори на 84-годишна възраст, Холгер Сьогрен чевръсто разплита възлите в
Коментари Харесай

Балтийска херинга застрашена от затоплящото се море

Дори на 84-годишна възраст, Холгер Сьогрен чевръсто разплита възлите в мрежата си за херинга, пусната в мътните дълбини на Балтийско море. „ Когато торбата с трала се появи, чайките ни изнасят концерт “, сподели той.

Сьогрен, пето потомство ловджия на херинга, лови с трал от водите покрай Котка в Югоизточна Финландия повече от пет десетилетия. В пристанището десетки клиенти с неспокойствие чакат завръщането му, с цел да купят улова му напряко от лодката.

Въпреки това, Балтика, която е обгърната от някои от най-индустриализираните народи в Европа, е една от най-силно нечистите морски екосистеми на планетата. Много типове са застрашени и квотите се стягат, оставяйки риболовците във Финландия да се опасяват, че техните траулери могат да бъдат затворени вечно.

„ Много хора се опасяват, че ще би трябвало да изоставен “, сподели Сьогрен. Докато някои специалисти приканиха за понижаване на квотите за лов на риба, с цел да се отбрани нежната екосистема, други се притесняват, че прекъсването на риболова може да има повече неподходящи резултати, в сравнение с позитивни.

През октомври Европейският съюз понижи квотите за балтийска херинга с до 43 % за 2024 година – много по-малко от цялостната възбрана, в началото препоръчана от Европейската комисия през август.

Но защото балтийската херинга съставлява почти 80 % от годишния улов на Финландия, риболовците считат, че са осъдени за проблем, който не са предизвикали. „ Взимаме толкоз малко херинга, че това няма значение за запасите, в противен случай, съживява запасите повече, в сравнение с употребява “, твърди Сьогрен.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР