Тръмп се присмива на съперниците на Републиканската партия, тъй като надвисват правни облаци

...
Дори когато е изправен пред нарастваща правна опасност, бившият президент
Коментари Харесай

Дори когато е изправен пред нарастваща правна опасност, бившият президент Доналд Тръмп се връща към познатия модел на подигравки с други кандидати – тактика, която използва през 2016 г., когато се чувстваше комфортно с преднината си в първичните избори на Републиканската партия.

Последната му мишена беше бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, когото той наскоро нарече подигравателно „Птичият мозък“. В неделя Хейли туитира снимка на клетка за птици и птичи семена, които тя каза, че е намерила пред хотелската си стая след кампания в Айова, с бележка, която гласи „От: кампанията на Тръмп“.

Когато кампанията на Тръмп беше попитана дали е отговорна за доставката, говорител отговори с мозъка и емотикони с птици и не потвърди, нито отрече, че са изпращачът.

2024 Републиканец Кандидатът за президент и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп пристига за митинг „Посвети се на фракцията“ на панаирните площадки на окръг Джаксън на 20 септември 2023 г. в Макуокета, Айова. Кандидатът за президент на републиканците за 2024 г. и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп пристига за митинг „Ангажирам се с фракцията“ на панаирните площадки на окръг Джаксън на 20 септември 2023 г. в Макуокета, Айова. Скот Олсън/Гети изображения

Тези предизборни лудории идват, когато бившият президент и неговият бизнес са изправени пред екзистенциална заплаха в дело за гражданска измама в Ню Йорк, което трябва да започне в понеделник, на което се очаква Тръмп да присъства и екипът му вече набира средства. Той също така е изправен пред 91 наказателни обвинения в четири отделни случая, като се очаква процесите да се сблъскат с основния календар за следващата година. Но без очевидна заплаха за господството си в областта на Републиканската партия, Тръмп възприема дръзки тактики като омаловажаване на опонентите си и набиране на средства от възможните му изяви в съда.

Хейли твърди, че засиленото насочване на Тръмп към нея е знак, че има инерция. А анкетите показаха, че тя печели позиции в първичните избори, отчасти благодарение на двете си изпълнения в дебата. Но тя и останалата част от полето не са намалили съществено преднината на Тръмп в социологическите проучвания. В последната актуализация на анкетата на CNN относно надпреварата, преди втория дебат на Републиканската партия, Тръмп има средно 58% подкрепа, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис е на второ място със средно 15% подкрепа, следван от Хейли на 6%.

Тръмп трябва да се изправи пред факта, че съдебните дати вече са част от графика на неговата кампания – и все повече ще се насочва към 2024 г. Миналата седмица съдия от Ню Йорк нанесе на Тръмп сериозен удар, като го намери отговорен за измама и разпореди тези бизнес сертификати за някои лица на Тръмп да бъдат отменени. Това не е попречило на бившия президент да унищожи съперниците си. По време на предизборна кампания в Айова в неделя, бившият президент нарече ДеСантис „ДеСанктус“, като същевременно удари губернатора на Флорида относно позицията му относно етанола.

„Наричам го някой, на когото не може да се вярва“, каза Тръмп по време на кампанията си в Отума. „Всъщност е много, много тъжно. Той ще ти забие нож в гърба точно както заби нож в гърба на MAGA.

Подигравките на Тръмп се връщат към предизборния цикъл от 2016 г., когато той се чувстваше толкова комфортно в лидерството си, че започна да подстрекава други кандидати, като например когато изпрати на кампанията на сенатор Марко Рубио специална доставка на „Тръмп Ice Natural Spring Water“. Звънът беше препратка към момента, в който републиканецът от Флорида даде отговор на републиканската партия през 2013 г. на обръщението за състоянието на Съюза и по средата на речта се облегна от камерата, за да отпие глътка вода.

„Просто Тръмп подтиква хората“, каза републиканският медиен консултант Скот Хауъл, който не е член на тази президентска надпревара.

"Помисли за това. Тръмп иска да бъде в главата й“, каза той, намеквайки за Хейли. „Той иска да бъде в главите на всички. Той иска да бъде в главата на (Вивек) Рамасвами. Ако той се превърне в проблем, той иска да влезе в главата на Тим Скот. Това е толкова отдавна и просто Тръмп е Тръмп.”

Това, което е различно тази година, е множеството обвинения и сериозни правни проблеми, заплашващи Тръмп. Но на фона на обвиненията и предстоящите съдебни дати, които не изглежда да са навредили на позицията му сред неговата база, бившият президент успя да хвърли удари срещу всеки кандидат, спечелил поне малко подкрепа.

„Тя е вкусът на деня“, каза Хауъл за атаките на Тръмп срещу Хейли. „И мисля, че това е М.О. да се опитвате да дразните и да се подигравате с други кандидати. Той направи това през 2015 г., 2016 г. – „Little Hands Rubio“, всички тези неща.“

По това време Тръмп многократно се подиграваше на Рубио като „малкия Марко“, правейки младостта на сенатора от Флорида обект на подигравки.

Хауъл също припомни прякорите на Тръмп за демократите, които бяха в светлината на прожекторите на кампанията в различни моменти – прякорът му за президента Джо Байдън, например, беше „Сънливия Джо“, докато той нарече сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън „Покахонтас“.

Кампанията на Тръмп в неделя изпрати предложение за набиране на средства, цитирайки „доклади“, че той ще присъства на гражданския процес срещу него в понеделник. Тръмп все още не е потвърдил, че ще присъства, но служителите на правоохранителните органи и съда се подготвят за евентуалното му появяване в съда в долен Манхатън в понеделник и вероятно вторник.

„Това ще бъде ПЪРВОТО ИЗПИТВАНЕ в поредицата от лов на вещици на демократите, предназначени да унищожат нашата президентска кампания през 2024 г.“, гласеше имейлът за набиране на средства с тревожен червен текст. „Левицата се надява, че ако успеят да ме наранят финансово, ще прекратя кампанията си и завинаги ще предам страната ни на радикалните леви демократи и дълбоката държава.“

Финансовите отчети на кампанията показват, че този подход се отплаща. През първите шест месеца на 2023 г. съвместният комитет за набиране на средства на Тръмп е получил повече от 53 милиона долара. Но голяма част от тези пари са отишли ​​за битката, която той води в съдилищата, а не в традиционната кампания. Тези документи също така показаха, че ръководният комитет за политически действия на Тръмп е похарчил 21 милиона долара (или 70% от плащанията си за първата половина на годината) за правни сметки, свързани с бившия президент и хората, свързани с него.

Ебони Дейвис допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР